Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος διαγωνισμός για το Κτηματολόγιο, για την ολοκλήρωση σε Αθήνα, Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά


Engineer

Recommended Posts

Τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στον Δήμο Αθηναίων, όπως και σε Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά, αποφάσισε να προκηρύξει η ΕΚΧΑ Α.Ε., μετά το νομικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν εδώ και μήνες οι δύο μελέτες. Το ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσει ο μελετητικός κλάδος στον μεγάλο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την κτηματογράφηση του υπολοίπου 62% της χώρας, καθώς ένας νέος πόλεμος προσφυγών θα θέσει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα του έργου. Απογοητευτική παραμένει η πορεία των δασικών χαρτών.

 

Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε., Δημ. Καλουδιώτης, το ενδιαφέρον του μελετητικού κλάδου για τον νέο διαγωνισμό είναι μεγάλο. Τις 28 μελέτες του έργου διεκδικούν 20 μελετητικά σχήματα, σε τέσσερα από τα οποία συμμετέχουν και ξένες εταιρείες σε συνεργασία με ελληνικά νομικά γραφεία. «Πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα αρχίσουμε να αναθέτουμε τις μελέτες», ανέφερε ο κ. Καλουδιώτης, υπενθυμίζοντας ότι με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία τα στάδια του διαγωνισμού μειώθηκαν από τρία σε δύο.

 

Το ζητούμενο, όμως, παραμένει η στάση του μελετητικού κλάδου, καθώς ο πόλεμος προσφυγών ανάμεσα στις εταιρείες εκτροχίασε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του 2008 για την κτηματογράφηση των αστικών κέντρων. Τελικά, οι δύο μελέτες που έμειναν χωρίς αναδόχους μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε. (Αθήνα και το τρίδυμο Βόλου - Λαμίας - Λιβαδειάς) θα επαναπροκηρυχθούν μέσα στο α΄ 3μηνο του έτους. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 22 μελέτες του προγράμματος κτηματογράφησης του 2008, έχουν προχωρήσει μόνο οι 13. Ακόμα δύο ανατέθηκαν πρόσφατα (η μία αφορά Ασπρόπυργο, Ιλιον, Μάνδρα, Πετρούπολη, Χαϊδάρι και η άλλη Αλιμο, Δάφνη, Ελληνικό, Μοσχάτο, Ταύρο και Υμηττό), τρεις πρόκειται να υπογραφούν σύντομα (η πρώτη αφορά Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Παπάγου, Πεύκη και Ψυχικό· η δεύτερη Αγ. Αναργύρους, Ανω Λιόσια, Αχαρνές, Ζεφύρι, Θρακομακεδόνες, Καματερό, Κρυονέρι, Φυλή· και η τρίτη Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ηλιούπολη). Επίσης, δύο είναι ακόμα σε διαγωνιστική διαδικασία (αφορούν 13 περιοχές της ΝΑ Αττικής, όπως Ανάβυσσο, Κερατέα, Σαρωνίδα, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη κ.λπ.).

 

Ωστόσο τα νέα από τους δασικούς χάρτες, «δίδυμο» έργο με το Κτηματολόγιο και προϋπόθεση για την αποτύπωση της δημόσιας περιουσίας, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ, μέχρι στιγμής έχει κυρωθεί μόλις το 1% των δασικών χαρτών, το 60% έχει εκπονηθεί ή βρίσκεται υπό μελέτη, ενώ οι μελέτες για το εναπομείναν 40% πρόκειται να προκηρυχθούν μέχρι τον Ιούνιο. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: με τον νέο νόμο, η ΕΚΧΑ αναλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών. Αυτό θα ισχύσει στους νέους διαγωνισμούς. Για το 60% όμως που είναι υπό εκπόνηση, σχεδιάζεται νέος διαγωνισμός, ειδικά για το τελικό στάδιο της διαδικασίας κύρωσης. Χαρακτηριστικό του πόσο σημαντικό είναι οι δασικοί χάρτες να προηγούνται της κτηματογράφησης είναι το πρόβλημα που ήρθε στο φως με την κτηματογράφηση της Κοζάνης, όπου μία πολεοδομία είχε δώσει άδειες δόμησης μέσα σε δημόσιες δασικές εκτάσεις.

 

Χρηματοδότηση

 

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Καλουδιώτης εκτίμησε ότι απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για όλα τα εναπομείναντα προγράμματα, από τα οποία τα 250 θα προέλθουν από το αποθεματικό της εταιρείας, τα 350 θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ και ΣΕΣ και τα 200 εκατ. από τα «κτηματόσημα» των νέων περιοχών.

 

Προς λύση το θέμα των αεροφωτογραφιών

 

Στις αρχές του έτους αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα στην παροχή αεροφωτογραφιών στους πολίτες, το οποίο προέκυψε μετά την κατάργηση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ). Οπως ανέφερε ο κ. Καλουδιώτης, η ΕΚΧΑ θα αναλάβει όλες τις υπηρεσίες του ΟΚΧΕ μόλις επιλυθούν κάποια φορολογικά θέματα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το α΄ εξάμηνο 2014 εντάσσονται σε λειτουργία κτηματολογικά γραφεία σε 17 περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής (Ανοιξη, Δροσιά, Εκάλη, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Ν. Πεντέλη, Παλλήνη, Πεντέλη, Σταμάτα, Μαραθώνας, Ραφήνα, Ν. Μάκρη κ.ά.). Στα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου του 2014 θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στο υπόλοιπο Αρκαδίας, Αργολίδας και Κοζάνης που κτηματογραφούνται με νέα προγράμματα. Τέλος, μέσα στο 2014 θα δημιουργηθούν τα δύο πρώτα Οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία στόχος είναι να προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Γενικά η κατανομή των κτηματολογικών γραφείων θα αλλάξει: ένα κεντρικό ανά περιφέρεια με «πρακτορεία» στις πόλεις.

 

Πηγή: http://news.kathimer.../12/2013_543705

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αφού οι δύο εταιρείες που είχαν κατέβει δεν τα βρήκαν πάει ο διαγωνισμός από την αρχή. Κάποιες φορές δεν μπορώ να τους καταλάβω αλλά μάλλον γι' αυτό δεν είμαι ούτε και θα γίνω ποτέ μεγαλομελετητής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.