Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαστάσεις λεβητοστασίου & μηχανοστασίου ανελκυστήρα


garyfalia

Recommended Posts

Όντως, ο ΓΟΚ απαγορεύει την εγκατάσταση μηχανοστασίου και λεβητοστασίου κάτω από τις σκάλες. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να υπάρχουν και πόρτες που να τα χωρίζουν από τους κοινόχρηστους χώρους.

 

Σε πολλές περιπτώσεις κατοικιών όπουν δεν απαιτούνται Η/Μ μελέτες λόγω κόστους στην οικοδομική άδεια οι συνάδερφοι Π.Μ. δεν τις υπολογίζουν και σου λένε μετά να κάνεις την μελέτη (εαν σου πούνε) Εαν είναι σωστό η όχι δεν θα το πώ εγώ (Προσωπικά δεν συμφωνώ. Θα έπρεπε για όλες τις περιπτώσεις να επιβάλλεται μελέτη θέρμανσης αλλά....)

 

Στις περιπτώσεις που δεν απαιείται η μελέτη προφανώς δεν θα γίνει και η εγκατάσταση. Αν γίνει εγκατάσταση θέρμανσης τότε πρέπει ως ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση να έχει την σχετική άδεια από την αρμόδια αρχή. Συνεπώς αν δεν πληρωθεί η μελέτη και η επίβλεψη κατά την αρχική άδεια θα πληρωθεί αργότερα. Αν κάποιος βάλει την υπογραφή του χωρίς να πληρωθεί δικό του πρόβλημα, αυτός θα έχει την ευθύνη αν πάει κάτι στραβά.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

o sdim, σωστά αναφέρει. Απλά σε μικρές κατοικίες οι ΠΜ, ΑΜ κλπ δεν υπολογίζουν στο κόστος αδείας της ΗΜ μελέτες. Οπότε μετά ο ΜΜ τις κάνει εκτός αδείας και με αμοιβές που δεν καθορίζονται απο πουθενα τυπικά!.

Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ με το παραπάνω. Η μη απαίτηση μελέτης δε σημαίνει ότι δε θα γίνει και η εγκατάσταση. Σημαίνει απλά ότι βάσει νόμου δεν απαιτείται μελέτη.

Η εγκατάσταση μπορεί να κατασκευαστεί και δεν είναι αναγκαστικά εκτός νομοθεσίας.

 

Δηλαδή ένα κτίριο ισόγειο < 800 κ.μ. με ένα λουτρό που δεν απαιτεί μελέτη υδραυλικών δεν αποχετεύεται και δε διαθέτει εγκατάσταση ύδρευσης?

 

Το αν τηρούνται στην κατασκευή οι πολεοδομικές διατάξεις ή όχι είναι άλλο θέμα...π.χ. στο ισόγειο που λέγαμε πριν πρέπει να πάρεις τα όμβρια από την οροφή και να τα στείλεις στο ρείθρο. Το να κατασκευάσεις τις υδρορροές προφανώς δεν είναι λάθος ή αυθαίρετο,αν κάνεις ελεύθερη απορροή προφανώς και είναι εκτός νομοθεσίας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εδώ λέει σχετικά με τις ελάχιστες τιμές αφετηρίας και αναφέρει και την μελέτη θέρμανσης (7%).

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/AMOIBES1/ocregkyk57.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Δεν άλλαξε κάτι με τον ΚΕΝΑΚ, όσο αφορά τη διαμόρφωση του λεβητοστασίου.

 

Για το λεβητοστάσιο, δες τον κτηριοδομικό, άρθρο 27 (εγκαταστάσεις θέρμανσης) και για τη δεξαμενή συγκεκριμένα, δες την 2.4.3. του παραπάνω άρθρου.

Link to comment
Share on other sites

όχι, η δεξαμενή μπορεί να είναι και στον ίδιο χώρο αρκεί να υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση και να είναι κάτω από 3 tn χωρητικότητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μηπως γνωρίζει κάποιος/α,

 

σε τριώροφη οικοδομή με 3 οροφοδιαμερίσματα και ατομικους λέβητες πετρελαιου στο υπόγειο, ο καθε λεβητας <45KW και καθε δεξαμενη 1 ton να ειναι σε ξεχωριστο δωματιο για το καθε διαμερισμα, πρεπει να τηρησουμε τις αποστασεις του κτιριοδομικού για καθε δωματιο? μπορει λεβητας και δεξαμενη να ειναι στο ιδιο δωματιο ή για καθε διαμερισμα θελει 2 δωμάτια στο υπόγειο?

 

Ευχαριστω εκ των προτερων, τωρα με ΚΕΝΑΚ και ΝΟΚ και όλα τα καινουρια ξεχασαμε κι αυτα που ξεραμε (ότι ξεραμε τελοσπαντων).

Link to comment
Share on other sites

Από την φράση του άρθρου 27 παρ. 2.4.1.1. "Εάν σε ένα κτίριο ... υπάρχει εγκατάσταση ΚΘ με συνολική θερμική ισχύ 45 KW και άνω......... πρέπει να τοποθετείται σε ιδιαίτερο χώρο, καλούμενο λεβητοστάσιο" πρέπει τους λέβητες και τις δεξαμενές να τις εξετάσεις με τις διαστάσεις των λεβητοστασίων σε κάθε δωμάτιο. Αφού η ολική θερμική σου ισχύ είναι < 150 KW μπορούν οι δεξαμενές να είναι στον ίδιο χώρο.

Edited by anton64
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1.Λεβητοστάσιο: Έστω επιλέγεις λέβητα διαστάσεων αxβ

Μήκος Λεβητοστασίου: (1μ+α) + α + (1μ+α)/2

Πλάτος λεβητοστασίου: 0,60 + β + 0,60

 

2. Αποθήκη καυσίμων: Έστω επιλέγεις δεξαμενή αxβ

Μήκος ΑΚ: 0,25μ + α + 0,75μ

Πλάτος ΑΚ: 0,40μ + β + 0,40μ

 

3. Μηχανοστάσιο ανελκυστήρα: Έστω αντλία αxβ

Μήκος ΜΑ: 0,20μ + α + 0,80μ

Πλάτος ΜΑ: 0,50μ + β + 0,50μ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.