Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δεν αυξάνεται η τιμή των διοδίων στις εθνικές οδούς από την 1η Ιανουαρίου


Engineer

Recommended Posts

Δεν αυξάνεται η τιμή των διοδίων στις εθνικές οδούς από την 1η Ιανουαρίου, όπως αρχικά προγραμματιζόταν και είχε ανακοινώσει, αρχές του μήνα, το υπουργείο Υποδομών. Η επανεκκίνηση δηλαδή των κατασκευαστικών εργασιών δεν θα συνοδευθεί με άμεση ανατίμηση των τιμών των διοδίων, καθώς σε πολιτικό επίπεδο, επιδιώκεται να αποφευχθεί η «αναθέρμανση» των κινημάτων «δεν πληρώνω», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

 

Ωστόσο, τα έσοδα από διόδια αποτελούν βασικό πυλώνα χρηματοδότησης των οδικών έργων παραχώρησης και γιʼ αυτό η αναπροσαρμογή τους δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί αργότερα από τα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου.

 

Η μόνη διαφοροποίηση, από τη νέα χρονιά, στο ύψος των διοδίων θα προέλθει από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή (βάσει του πληθωρισμού) η οποία, για διαδικαστικούς λόγους, δεν θα εφαρμοστεί από την Τετάρτη ενιαία, δηλαδή για το σύνολο των τεσσάρων οδικών αξόνων (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ε-65, Ιόνια Οδός).

 

Πάντως, η αναπροσαρμογή των διοδίων βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται να φέρει για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων οριακές μειώσεις, δεδομένου ότι καταγράφεται αποπληθωρισμός.

 

Έμφαση στα e-διόδια

 

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των διοδίων;

 

Στα διόδια Ζευγολατιού και Ρίου, στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, το αντίτιμο για τα επιβατικά ΙΧ μειώνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ από 3,10 ευρώ, ενώ για τους χρήστες πομποδέκτη η επιβάρυνση μειώνεται επιπρόσθετα κατά 10%. Το τίμημα θα παραμείνει μειωμένο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του δρόμου Κόρινθος-Πάτρα, ο οποίος όταν αποπερατωθεί θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα χρέωσης διπλής κατεύθυνσης και το τίμημα θα ανέλθει στα 0,04 ευρώ.

 

Πέραν της έκπτωσης ύψους 10% που δικαιούνται οι ηλεκτρονικοί χρήστες, όταν αποπερατωθεί η Ολυμπία Οδός θα τεθεί σε εφαρμογή υβριδικό σύστημα χρέωσης που θα προβλέπει αναλογική χιλιομετρική χρέωση.

 

Στο τμήμα Αντίρριο-Γιάννενα, δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή του ύψους των διοδίων που διαμορφώνεται σήμερα στα 0,04 ευρώ ανά χλμ.

 

Στο τμήμα ΠΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης έως την Σκάρφεια, τα διόδια, που παραμένουν αμετάβλητα στα 0,025 ευρώ από το 2010, αναμένεται να αναπροσαρμοστούν -όχι μέσα στον Ιανουάριο- στα 0,04 ευρώ. Στο συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο λειτουργούν σταθμοί διοδίων σε Αφίδνες, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Οινόφυτα, Θήβα και Τραγάνα, ενώ ο υφιστάμενος σταθμός στο Σχηματάρι θα καταργηθεί.

 

Επίσης, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014, προγραμματίζεται να κατασκευαστεί νέος σταθμός διοδίων στον Άγιο Στέφανο. Η κοινοπραξία έχει χορηγήσει ειδικές κάρτες διέλευσης στους μόνιμους κατοίκους, ενώ η ολοκλήρωση των παραδρόμων στη Νέα Οδό αποτελεί ευθύνη του Δημοσίου. Όσοι διέρχονται συχνά από τους σταθμούς διοδίων Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Οινοφύτων δικαιούνται έκπτωση από 5% (για 1 έως 10 μηνιαίες διελεύσεις) έως 50% (για 51 και περισσότερες διαδρομές).

 

Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Μαλιακός-Κλειδί), αναμένεται να υπάρξει μείωση των διοδίων στις κατηγορίες 3 και 4 των οχημάτων λόγω του αρνητικού δείκτη τιμών καταναλωτή, η οποία δεν θα «φανεί» στα Ι.Χ. λόγω στρογγυλοποίησης.

 

Αύξηση διοδίων σε 0,040 ευρώ / χλμ θα υπάρξει μόνο στους σταθμούς Πελασγίας και Μοσχοχωρίου και για όσους πληρώνουν μετρητά. Για όσους, δηλαδή, διαθέτουν πομποδέκτη, οι τιμές των διοδίων θα παραμείνουν αμετάβλητες στα 2,70 και 3,10 ευρώ.

 

Ταυτόχρονα, οι χρήστες πομποδέκτη δικαιούνται έκπτωσης από 15% (11-20 διελεύσεις) έως 60% (31-60 διελεύσεις) στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Πυργετού και Λεπτοκαρυάς. Στο μετωπικό σταθμό Αιγινίου η έκπτωση κυμαίνεται από 10% (6 έως 10 διελεύσεις) μέχρι 80% (31 έως 60 διελεύσεις).

 

Ας σημειωθεί ότι η αύξηση της τιμής των διοδίων θα μπορούσε να απορροφηθεί, σε μεγάλο βαθμό, με τη χρήση του ηλεκτρονικού πομποδέκτη.

 

Πηγή:www.capital.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

 Η κοινοπραξία έχει χορηγήσει ειδικές κάρτες διέλευσης στους μόνιμους κατοίκους

Πότε ρε παιδιά????

Link to comment
Share on other sites

ερχονται ευρωεκλογες ,δημοτικες και περιφερειακες,οποτε το αφηνουμε για λιγο καιρο για να βρουμε και τις ψηφους των συγγενων μας εστω στην καλπη

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

αλητεία, άκου να αυξήσουν τα διόδια για έτοιμους δρόμους δεν ντρέπονται λέω γω οι κλεφτες!

Link to comment
Share on other sites

Πότε ρε παιδιά????

 

Ποτέ, πολλές αοριστίες στο αρθρο.

Πριν από 2 μήνες ο Παραχωρησιούχος είχε μοιράσει εκπτωτικά φυλλάδια 30% που αφορούσαν μόνο στον Σ.Δ. Αφιδνών. Πολλοί τα πετούσαν...

Ποτέ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.