Jump to content

Το 45% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας


Engineer
 Share

Recommended Posts

Το 45% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα, λόγω της έλλειψης δεξιοτήτων των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας McKinsey σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

 

Η έκθεση, που αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, διαπιστώνει ότι το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έχουν προβλήματα από την έλλειψη δεξιοτήτων και πρακτικής εξάσκησης των νέων. Η έρευνα της McKinsey διεξήχθη μεταξύ 2.600 εργοδοτών, 5.300 νέων και 700 εκπαιδευτικών παρόχων στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.

 

Σύμφωνα με αυτή, τα περισσότερα παράπονα έκαναν οι εργοδότες στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν μεγαλύτερη δεξαμενή ανέργων στις ηλικίες κάτω των 25 ετών. Το 47% των ιταλικών επιχειρήσεων ανέφερε πρόβλημα λόγω έλλειψης δεξιοτήτων. Οι μικρότερες επιχειρήσεις κατέγραψαν σε μεγαλύτερο ποσοστό δυσκολίες να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Η διευθύντρια της McKinsey που διεξήγαγε την έρευνα, η κυρία Μόνα Μούρσεντ, δήλωσε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέρουν ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι δικτυωμένες. Λίγες από τις εταιρείες αυτές συζητούν με εκπαιδευτικούς πάροχους ή προσφέρουν πρακτική εξάσκηση».

 

Μόνο οι εκπαιδευτικοί πάροχοι ήταν πεπεισμένοι ότι οι νέοι, που είχαν εκπαιδεύσει, έχουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να είναι εξοπλισμένοι όταν απασχοληθούν: Το 74% πιστεύουν ότι οι απόφοιτοί τους ήταν έτοιμοι για εργασία, αλλά μόνο το 38% των νέων και το 35% των εργοδοτών συμφώνησε. Προβληματική θεωρείται και η απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Γερμανία. «Υπάρχει ακόμη το γόητρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το οποίο αποτρέπει τους νέους από την επαγγελματική εκπαίδευση, αν και αυτοί θεωρούν ελκυστικές τις θέσεις απασχόλησης σε τομείς όπως ο σχεδιασμός στο Διαδίκτυο», δηλώνει η διευθύντρια της McKinsey.

 

Οι προοπτικές εργασίας στην Ευρώπη για τους νέους κάτω των 25 ετών έχουν επιδεινωθεί πολύ από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία άφησε εκτός της αγοράς εργασίας περισσότερους από το 50% της ηλικιακής αυτής ομάδας στις οικονομίες με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της Ευρώπης ήταν 23,6%, που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η κυρία Μούρσεντ δήλωσε: «Η συζήτηση στην Ευρώπη έχει επικεντρωθεί έως τώρα στο ότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις απασχόλησης. Αυτό που δείχνει η έρευνά μας είναι ότι οι θέσεις απασχόλησης αποτελούν πρόβλημα, αλλά υπάρχει και ένα εξίσου μεγάλο ζήτημα δεξιοτήτων».

 

Πηγή: http://web.tee.gr/το...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δε θέλουν/μπορούν να πληρώνουν έναν εμπειρο που έχει μάθει τη δουλειά, παραπονιούνται ότι δεν έχουν δεξιότητες οι νεοεισερχόμενοι...

Ποιός; οι ελληνικές εταιρίες. Που όταν έρχεται πρακτικάριος τον έχουν για καφέ και φωτοτυπίες αντί να μάθει τη δουλειά

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τεμπέληδες εργοδότες που τα θέλουν όλα έτοιμα και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο....Δεν γίνεται δουλειά έτσι....

Link to comment
Share on other sites

pseirak σωστότατος

 

δεν τον βλέπουν τον νεοεισερχομενο ως επενδυση
αλλα ως
 "σου κάναμε την χαρη και σε εχουμε εδω, φερε ενα καπουτσινο"

Link to comment
Share on other sites

α) Εδώ ο φίλος μου ο σουπερ φιλελεύθερος Μπάμπης Παπαδημητρίου όταν είχε σχολιάσει ανάλογη είδηση στα νέα του ΣΚΑΙ (πριν κάνα χρόνο θα τανε;) σχολίασε: "Πρέπει κάποια στιγμή οι έλληνες εργοδότες να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να υπάρχουν αγγελίες που να ζητούνε εμπειρία και διδακτορικό πάνω στο αντικείμενο και αποδοχές 700 ευρώ μεικτά!"

β) Μπορει να πήγαν μηχανικοί στη Γερμανία και να μη βρήκαν δουλειά ούτε σε λάντζα, αλλά όταν ο άλλος δούλευε σε εταιρία εδώ και έβγαζε στατικά όλη μέρα (μόνο στατικά, μιλάμε για φοβερή εμπειρία) βρήκε δουλειά με 5500€ πρώτο μισθό. Εδώ ο εργοδότης τον είχε με 900€ για 12ωρο. Γιατί έχουμε τέτοια νοοτροπία σαν λαός που την μόνη εξειδικευμένη εργασία καταδεχόμαστε να πληρώσουμε είναι τον χειρουργό όταν μας πάει τρις και μια πρό του χειρουργείου (γιατί όπως τα ζώα μόνο από φοβερα καταλαβαίνουμε)

γ) Η εξειδικευμένη εργασία έχει νόημα όταν θες να αυξήσεις την παραγωγικότητα και την ποιότητα: Όταν εγώ πληρώνομαι -ότι καταφέρνω και πληρώνομαι- για τι σφραγγιδα και μονο και όχι για την εργασία μου θα τσακόνομαι με τον ΤΕΙτζή και τον απόφοιτο κολεγίου για τα δικαιώματα. Γιατί στο μυαλό του Ελληνάρα δεν υπάρχει σαν ιδέα το οτι κάποιος παράγει εξειδικευμένη εργασία και πρέπει να πληρωθεί γι αυτή. Γιατί ξέρουν να σκεφτούν να σου πουνε: "θες 1000 ευρώ για 3 τοπογραφικά που βγήκαν σε 2 μέρες" αλλά οι ίδιοι άνθρωποι δεν θα γυρνούσαν να σου πούνε όταν χρειαστεί να πας 23 φορές σε δημόσιες υπηρεσίες "έμπλεξες με τη δουλειά μου 300 εργατοώρες μήπως πρέπει να πληρωθείς παραπάνω;"
 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.