Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μελέτη ηχομόνωσης


orestistsa

Recommended Posts

Καλησπέρα,παιδια μια ερώτηση.

Ποια αρμόδια υπηρεσία θεωρεί την μελέτη ηχομόνωσης νυχτερινου κεντρου που μου ζητανε απο τον Δήμο? Ευχαριστώ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

καλησπέρα παιδιά. θα ήθελα να ρωτήσω για τις άδειες μουσικών οργάνων σε καφετέριες. δηλαδή πλέον για την άδεια αυτή σύμφωνα με απόφαση (άρθρο 5 ) όπως φαίνεται παρακάτω ζητείται από μηχανικό δήλωση για την ηχομόνωση. μπορεί να μου πει κάποιος τι ακριβώς πρέπει να κάνω ? πρέπει να την κάνω σύμφωνα με όσα λέει ο κτιριοδομικός κανονισμός (αρ. 12) ? αλλά και πάλι δε ξέρω πως ακριβώς πρέπει να είναι.

 

ευχαριστώ.

 

 

1. Για την άδεια χρήσης μουσικών οργάνων απαιτείται

αίτηση – υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου κατά

το επισυναπτόμενο υπόδειγμα του παραρτήματος, στην

οποία θα επισυνάπτεται και δήλωση υπογεγραμμένη

από μηχανικό, για την σχεδιαζόμενη ηχομόνωση, τη

36436 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

θέση και την ισχύ των ηχείων και εφόσον γίνεται χρήση

μουσικής στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος θα

συνοδεύεται με κάτοψη με τη θέση και την κατεύθυνση

των ηχείων

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Έχω και γω την ίδια απορία με την Melita. Πώς γίνεται η συγκεκριμένη άδεια? Επίσης θα ήθελα κάποιος να μου πεί αν μπορεί την συγκεκριμένη μελέτη να την υλοποιήσει ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Ευχαριστώ πολυ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα!

Με την ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.3.1/21220 (ΦΕΚ 2496/Β/4-11-2011) περί απλούστευσης της διαδικασίας έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκύπτουν δύο βασικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες των μηχανικών.

Η πρώτη έχει να κάνει, όπως έχει αναφερθεί πολύ σωστά, με την Τεχνική Έκθεση του μηχανικού για τα μέτρα ηχομόνωσης που έχουν ληφθεί και βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά της, σύμφωνα με την προβλεπόμενη ηχοπροστασία. Η τεχνική έκθεση θα συνοδεύεται με κάτοψη των χώρων που θα αποτυπώνεται η θέση των ηχείων.

Για αυτή την αλλαγή προσπάθησα όπως και εσείς να καταλάβω τι θα αναγράφεται σε αυτή την Τεχνική Έκθεση. Αν διαβάσετε το ΦΕΚ σε άλλο σημείο (βλέπε δικαιολογητικά άδειας ίδρυσης και λειτουργίας) αναφέρει ότι ζητάει από το μηχανικό Τεχνική έκθεση με κάτοψη και σε άλλο σημείο (βλέπε δικαιολογητικά για την άδεια χρήσης μουσικών οργάνων) ζητάει Υπεύθυνη δήλωση.

Ρώτησα στο Δήμο….. άγνοια  Δεν έχει λέει κατατεθεί ακόμα κάποιος φάκελος και δεν έχουν κάποιο «πρότυπο». Και ακόμα και αν υπήρχε πρότυπο γιατί να το εμπιστευτώ αφού ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος με το τουλάχιστον αν θέλει μελέτη ή όχι?

Δηλαδή μου λένε να κάνω ένα πρότυπο και μετά αυτό να γίνει ο τυφλοσούρτης!! Πολύ ωραία να το κάνω καμία αντίρρηση. Και αν δεν είναι σωστό? τότε όλοι οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο? Να πάρω δηλαδή κοσμάκη στο λαιμό μου!!!! 

και από την άλλη, το εύλογο ερώτημα? Τη την θέλει την Δήλωση του μηχανικού??? Τι να δηλώσω? Ότι έχει τα ηχεία στις τάδε θέσεις που φαίνονται στην κάτοψη και ότι δεν ακούγεται έξω τίποτα???? Πώς να γνωρίζω ότι ο ιδιοκτήτης δεν θα το έχει στη διαπασών? Από την άλλη, για να πω ότι για να μην ακούγεται έξω, θα πρέπει μέσα να είναι μέχρι τόσα dB και τα κουφώματά του να είναι έτσι και έτσι ……… θα πρέπει να κάνω μελέτη. Δηλαδή να μετρήσω μέσα, έξω, να δώσω προδιαγραφές κουφωμάτων, και δομικών στοιχείων. Που να ξέρω τις προδιαγραφές σε κουφώματα εικοσαετίας που ούτε αναγράφεται πάνω ο κατασκευαστής???

Με λίγα με πολλά, ρωτάω, αυτή η δήλωση ή Τεχνική έκθεση, πρόκειται ποτέ να μου δημιουργήσει πρόβλημα??? Εννοώντας ότι αν το μαγαζί, φάει κλίση για ηχορύπανση, τι επιπτώσεις έχουν οι μηχανικοί??? Αν πρόκειται να έχουν, τότε θα πρέπει να κάνω επιτόπιο έλεγχο και να εκπονήσω μελέτη. Μόνο έτσι θα είμαι σίγουρη.

Όσο και να έψαξα στο forum και downloads δεν βρήκα πουθενά πρότυπη μελέτη ηχομόνωσης. Έψαχνα και για φανοποιείο αλλά και για Κέντρο διασκέδασης. Αν έχει κάνει κάποιος συνάδελφος θα με βοηθούσε πολύ αν την ανέβαζε παρακαλώ 

Και περνάω στην δεύτερη αλλαγή που έφερε αυτό το ΦΕΚ και που κάνει πραγματικά τζζζιιιιιζζζζζζ

Αναφέρομαι στην βεβαίωση που παίρναμε μέχρι πρότινος από την πολεοδομία για το αν ο χώρος είναι κύριας χρήσης και άρα μπορεί να λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος!!!

Και λέω μέχρι πρότινος γιατί αυτό άλλαξε με αυτό το ΦΕΚ, γιατί ζητάει πλέον από τον μηχανικό να το βεβαιώσει, παρακάμπτοντας τη πολεοδομία. Σε αυτό θα αναφερθούμε όμως σε άλλο topic γιατί δεν θέλω να μου βγάνουν κάρτα οι διαχειριστές  (έριξα βόμβα και αποχωρώ!!!! ) 

Ξαναθυμίζω, αν μπορεί κανείς, ας βοηθήσει με τις μελέτες ηχομόνωσης φανοποιείου και κέντρου διασκέδασης  και φυσικά αν κάποιος συνάδελφος ανακαλύψει κάποια νέα πληροφορία από τους δήμους.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν αρχικά καλησπέρα και από μένα. τόσες μέρες που το ψάχνω δε βρήκα κάτι αλλά πήρα κάποιον στο δήμο και μου είπε ότι θέλει μια απλή δήλωση υπεύθυνη από μηχανικό που απλά να λέει ότι η σχεδιαζόμενη ηχομόνωση του καταστήματος επαρκεί για την χορήγηση αδειας μουσικών οργάνων και μπλα μπλα.Αρα δε χρειάζεται μελέτη να κατατεθεί μαζί . βέβαια αν δε κάνεις μελέτη πως θα αποδείξεις οτι επαρκεί ? ότι να ναι. στην ουσία πάντως η μελέτη μπορεί να γίνει στο 4Μ . Εγω θα την έχω κάνει για καλό και κακό.Μέσα στην εβδομάδα θα πάω να καταθέσω τη δήλωση στην οποία γράφω ότι σύμφωνα με το φεκ ταδε και το άρθρο 5 του κτιριοδομικού κώδικα εξέτασα το χώρο και λαμβάνοντας υπόψιν τα εξής .... δηλώνω ότι μπλα μπλα.. και θα δω τι θα μου πουν και θα σας πω. ο μηχανικός κανονικά δε φέρει κάποια ευθύνη αν γράψουν για μουσική τον υπεύθυνο του καταστήματος γιατι όπως είπες δε ξέρει ο μηχανικός μετά τι θα γίνει στο καταστημα. γι αυτό ευθύνεται ο καταστηματάρχης . Έχω ένα pdf με μελέτη σε φανοποιείο την οποία βρήκα στο

 

http://www.mtarasiad..._ixomonosis.pdf

Edited by melita
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε melita για τις πολύτιμες πληροφορίες σου :???:

Σήμερα μίλησα πάλι με το γραφείο προσόδων και μου είπαν και εμένα ότι δεν χρειάζεται μελέτη, παρά μόνο μία κάτοψη για το που είναι τα ηχεία και μια ΥΔ μηχανολόγου μηχανικού. Το τί θα γράφει η ΥΔ δεν το γνωρίζουν.

melita όταν λες ότι εσύ θα κάνεις μελέτη, τι εννοείς? αν για παράδειγμα έχεις ένα κτίριο προ 20ετίας με μονά τζάμια, μπορεί η μελέτη να σου βγάλει σωστά αποτελέσματα? Δεν το γνωρίζω γιατί ούτε το πρόγραμμα τις 4Μ δεν έχω προσωπικά και δεν έχω κάνει ποτέ μελέτη ηχομόνωσης! :sad:

Μόνο να μην ξεχάσω να σας πω ότι βρήκα μια Υγειονομική διάταξη, την Α5/3010 (ΦΕΚ 593/Β/1985) που λέει για τα dBA που είναι αποδεκτό να παίζουν μέσα και πόσα θα πρέπει να είναι έξω σύμφωνα με την περιοχή που βρίσκονται!!!

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα εγω διάβασα το άρθρο 12 του κτιριοδομικού κανονισμού το οποίο ισχύει από το 89 και μετά και το 4μ χρησιμοποιεί ακριβώς αυτό. Είναι λογικό ότι ένα τέτοιο κτίριο όπως παραδειγμα και στη θερμομόνωση δε θα πληρεί τις προυποθέσεις . υπάρχει ένα βιβλίο του φουντα για να δεις αν θέλεις που μιλάει για ηχομόνωση το οποίο δεν έχω διαβάσει ακόμη και έχει σχεδόν τα πάντα μέσα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Τελικά ήθελα απλά να ενημερώσω ότι στον δήμο ήθελαν απλά όπως είπαμε μια υπεύθυνη δήλωση από μηχανικό που να γράφει ότι η ηχομόνωση του καταστήματος επαρκεί και την θέση και ισχύ των ηχείων χωρίς πολλά πολλά . δηλαδή μου την είπαν λίγο που έγραψα κάτι παραπάνω. Αυτά. Ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστούμε Μελιτα!

Για εμένα το πρόβλημα δεν είναι ο Δήμος, είναι να ισχύουν οι προδιαγραφές που υπάρχουν ώστε αμα γίνει καποια καταγγελία για τη μουσική να ε΄ναι πράγματι το κατάστημα εντός των αποδεκτών προδιαγραφων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.