Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φροντιστήριο ξένων γλωσσών ΕΟΠΠΕΠ


johnblac27

Recommended Posts

Κανονικά δεν πρέπει να βγάλεις την άδεια εργασιών αν δεν έχεις τουαλέτες σωστές. Το τι θα κάνεις αν δεν το κάνεις αυτό δε νομίζω ότι τιμά το φόρουμ και το επάγγελμα να το συζητάμε. 

Εξαίρεση είναι τα πολύ παλαιά κτίρια.

 

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 181
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μανόλη θέλει σκέψη το πράγμα. Ενημέρωσέ μας το κτίριο πότε έχει κατασκευαστεί. Αν υποθέσουμε ότι το ελεύθερο ύψος των w.c ήταν 2.20 μ, ποια διαφορά θα είχε η βεβαίωση ότι ο εμφαινόμενος στο παρόν σχέδιο χώρος προορίζεται για φροντιστήριο και πληροί τις προυποθέσεις χώρου κύριας χρήσης, αφού και πάλι θα είχες χώρους βοηθητικής χρήσης που προορίζονται για να εξυπηρετούν την κύρια χρήση. Ας πάμε μετά στον αερισμό-φωτισμό. Λογικά τα w.c θα είναι "τυφλά". Αν δεν κάνω λάθος ο φορέας αδειοδότησης εγκρίνει τεχνητό αερισμό ή και φωτισμό σε βοηθητικής χρήσης χώρους. Γι αυτό λέω ότι θέλει σκέψη το πράγμα πριν το απορρίψουμε ή το δεχτούμε.

Αποφ-3046/304/89   ΑΡΘΡΟΝ-8   (ΦΕΚ-59/Δ/3-2-89) 
ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 

      1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΥΨΗ  
      1.1. Τα επιτρεπόμενα ελάχιστα ελεύθερα ύψη των χώρων των κτιρίων ορίζονται ως εξής: 

      1.1.1. Για κύρια χρήση 2,40 μέτρα. 
      ( Οι χώροι κύριας χρήσης έχουν για τα κτίρια που κατασκευάζονται μετά τις 4-7-12-νοκ ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 
      2,65 μ)
      1.1.2. Για βοηθητικη χρήση 2,20 μέτρα και 

      1.1.3. Ανεξάρτητα από χρήση κάτω από δοκούς ή  άλλα δομικά στοιχεία που προεξέχουν κάτ  από τις οροφές ή τις ψευδοοροφές τους 2,00 Μ. 

      1.2. Τα παραπάνω επιτρεπόμενα ελάχιστα ελεύθερα ύψη των χώρων των κτιρίων μειώνονται σε 2,20 Μ, 2,00 Μ και 1,90 Μ αντίστοιχα, εφόσον έχουν διαμορφωθεί πριν από τις 30-9-55 (Ημέρα δημοσίευσης του από 9-8-55 Δ/τος "περί ΓΟΚ του Κράτους"). 
      2. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΥΨΗ 

      2.1. Το πραγματοποιούμενο ελεύθερο ύψος χώρου κτιρίου ισούται με το λόγο του καθαρού όγκου του προς το εμβαδόν της επιφανείας του δαπέδου του. Για τον υπολογισμό τόσο του καθαρού όγκου, όσο και του εμβαδού της επιφανείας του δαπέδου, δεν λαμβάνονται υπόψη τα τμήματα του χώρου που έχουν ελεύθερο ύψος μικρότερο από 2,00 Μ. 
      Για τον υπολογισμό του καθαρού όγκου λαμβάνεται υπόψη η κατώτατη επιφάνεια της οροφής ή της ψευδοροφής,όπως διαμορφώνεται με ή χωρίς κλίση και με ή χωρίς δοκούς ή άλλα δομικά στοιχεία. Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία η απόσταση ανάμεσα στις δοκούς (κενό) ή τα άλλα δομικά στοιχεία που τυχόν υπάρχουν κάτω από την οροφή ή την ψευδοροφή είναι μικρότερη από 1,50 μέτρα ή το ύψος του δομικού στοιχείου είναι μεγαλύτερο από το μισό της παραπάνω απόστασης, δεν προσμετράται στον καθαρό όγκο του χώρου, το τμήμα του που βρίσκεται ανάμεσα στα δομικά αυτά στοιχεία (κενό). 

      2.2. Το πραγματοποιούμενο ελεύθερο ύψος δοκού ή άλλου δομικού στοιχείου μετράται από το πιο χαμηλό σημείο του στοιχείου αυτού μέχρι το τελειωμένο δάπεδο του χώρου. 

      "2.3. Προκειμένου για χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων , ισχύουν τα ελάχιστα ελεύθερα ύψη χώρων τα αναφερόμενα στα ειδικά για τους χώρους αυτούς Διατάγματα και δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του παραπάνω εδαφ.2.1". 
    3. Χώροι των υπόγειων ορόφων, που σύμφωνα με την παρ. 1Ββ του Αρθ-7 του Ν-1577/85 (ΓΟΚ) δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης (σδ) που πραγματοποιείται, επιτρέπεται να έχουν ελεύθερο ύψος και μεγαλύτερο από 3,00 μέτρα, εφόσον χρησιμοποιούνται για: 
      3.1. Λεβητοστάσια, μηχανοστάσια ή ηλεκτρικούς υποσταθμούς που το ελάχιστο ελεύθερο ύψος τους καθορίζεται στις σχετικές διατάξεις του κανονισμού αυτού ή 
      3.2. Βοηθητικές χρήσεις που δεν εξυπηρετούν κατοικίες και το ελάχιστο ελεύθερο ύψος τους ορίζεται από το φορέα, που είναι αρμόδιος για τη λειτουργία της αντίστοιχης κατηγορίας ειδικής χρήσης που ανήκουν ή από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με απόφασή του, εφόσον δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας. 

      4. Χώροι που χρησιμοποιούνται για τη συνάθροιση του κοινού (κατηγορία Γ) καθώς και αίθουσες διδασκαλίας έξι ή περισσοτέρων ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία Δ απαιτείται να έχουν καθαρό όγκο, τόσο ώστε να αναλογούν 3 κ.μ. τουλάχιστον ανά άτομο του πληθυσμού τους. Ειδικά οι χώροι αναμονής ή οποιασδήποτε άλλης συνάθροισης όρθιων ατόμων απαιτείται να έχουν καθαρό όγκο, τόσο ώστε να αναλογούν 1,2 κ.μ. τουλάχιστον ανά άτομο του πληθυσμού τους.



 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν υποθέσουμε τυπικό ορθογωνισμό (ώστε ο λόγος όγκου/εμβαδού ή άλλοι παράμετροι να μην βοηθάνε) τι μπορεί να κάνει; Η αρχική μου σκέψη ήταν να χαλάσει τους θερμοσίφωνες των άλλων (το οποίο δεν ακούγεται εύκολο..).

ΥΓ Επειδή ακούστηκε πολύ αυστηρό το προηγούμενό μου μήνυμα θα δεχτώ σε περιπτώσεις  πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια αν δεν βλάπτει κανέναν χρήστη και τρίτο αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το στηρίξουμε.

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Ας μη βιαζόμαστε με συνεχόμενες παραθέσεις. Προτείνω να αφήνουμε τον ερωτώντα να δώσεις τις διευκρινίσεις του να το ξανασκεφτεί και εδώ είμαστε πάλι. Δεν ανέφερε κανείς μας για "στραβά μάτια".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανένας να κάνει τα στραβά μάτια.

Το σχόλιό σου συνάδελφε δεν ήταν αυστηρό, ήταν βεβιασμένο. Σε καμία περίπτωση δε ρώτησα "τι να κάνω εγώ προσωπικά ρε παιδιά, μου λέτε;". Δεν έχω προχωρήσει σε καμία ενέργεια πριν ολοκληρώσω την έρευνά μου και φυσικά δεν έχω εκδώσει κάποια πολεοδομική άδεια. Ευτυχώς ή δυστυχώς, το γραφείο μας από θέση αρχής δεν κάνει τα στραβά μάτια, δεν προσπερνά νομοθεσίες και δεν κρύβει πράγματα, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που προσπαθώ να συμμετέχω στο παρόν φόρουμ.

Το κτίριο είναι καινούριο. Κατασκευασμένο το 2001. Τα WC με τους υπολογισμούς όγκου προς επιφάνεια (που έχουν γίνει πριν το προηγούμενό μου post) είναι 2,00 μ το ένα και 2,03 μ. το άλλο. Ήδη είχε γίνει επικοινωνία με την ιδιοκτήτρια των γραφείων και είχε προταθεί η κατεδάφιση του παταριού, πράγμα το οποίο αποκλείστηκε. Πριν απορρίψω τη δουλειά σκέφτηκα να ρωτήσω στο παρόν topic, μπας και κάτι μου ξεφεύγει, γιατί δεν έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με τον ΕΟΠΠΕΠ και εξαιτίας της ανωτέρω πρόβλεψης του Κτιριοδομικού που ανέβασε ο Pavlos33.

On 7/7/2020 at 12:55 ΠΜ, Pavlos33 said:

      3.2. Βοηθητικές χρήσεις που δεν εξυπηρετούν κατοικίες και το ελάχιστο ελεύθερο ύψος τους ορίζεται από το φορέα, που είναι αρμόδιος για τη λειτουργία της αντίστοιχης κατηγορίας ειδικής χρήσης που ανήκουν ή από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με απόφασή του, εφόσον δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας.

 

Edited by ΜανόληςΜα
Link to comment
Share on other sites

Αν καταλήξετε στο ότι δεν γίνεται ως έχει και δεν υπάρχει βοήθεια των γειτόνων, υπάρχει πάντα η κατασκευαστική λύση, νέες τουαλέτες.

Edited by curzondax
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ρε παιδιά έχει προκύψει πλέον θέμα με  τις άδειες κάτω των 75 ατόμων στην πυροσβεστική λόγω νέου πυροσβεστικού κανονισμού 2018 ?

Η πυροσβεστική σε "νεόδμητα" κτίρια (άδειες μετά το 1988) απαιτεί πλέον άδεια αλλαγής χρήσης για να χορηγήσει πιστοποιητικό. Ενώ παλιά βγάζαμε άδειες σε καταστήματα χωρίς πρόβλημα. Πλέον ο νέος κανονισμός πυρασφάλειας του 2018 απαιτεί λένε αλλαγή χρήσης και κατάθεση μελετών ενεργητικής και παθητικής μέσα από το eadeies. 

Άρα ουσιαστικά κατάστημα μετά το 1988 είναι σχεδόν απίθανο να γίνει φροντιστήριο ? 

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω συνάδελφε.. Στην έρευνα που έκανα προσφάτως (για δουλειά που πάγωσε όμως και δεν προχώρησα στην έκδοση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας), η οποία περιελάμβανε και την επαφή μου με την πυροσβεστική υπηρεσία, δεν προέκυψε τέτοιο κόλλημα. Εφόσον εσύ αναλαμβάνεις την ευθύνη να βεβαιώσεις ότι ο χώρος καλύπτει τις απαιτήσεις για φροντιστήριο, δε νομίζω να μπορεί η πυροσβεστική υπηρεσία να αγνοήσει τη σφραγίδα/υπογραφή σου.

Η αλήθεια είναι ότι κατάστημα, γραφείο και εκπαιδευτήριο είναι διαφορετικές χρήσεις. Ο Κτιριοδομικός στο Άρθρο 3 λέει: "Δ. Εκπαίδευση. Η. Εμπόριο, Θ. Γραφεία"

 

Αλλά το ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (02.2016) στο άρθρο 2.2 λέει:

"Για τους κάτωθι φορείς: ... Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών δυναμικότητας κάτω των 75 εκπαιδευομένων ανά ώρα ... Απαιτείται: - Ισχύουσα οικοδομική άδεια και κατόψεις με χαρακτηρισμό χρήσης των χώρων. -Στις κατόψεις θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση της δομής υπό κλίμακα, με σαφή αναφορά σε αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον υπάρχουν, και θα φέρουν υπογραφή και σφραγίδα ιδιώτη μηχανικού. ..."

 

Επίσης, από αυτό εδώ το φόρουμ είχα κατεβάσει το επισυναπτόμενο, στο παρόν μήνυμα, έγγραφο (ευχαριστούμε το/τη συνάδελφο/ισσα!), το οποίο είναι του ΕΟΠΠΕΠ και μας λέει ότι βάσει των μνημονιακών νόμων από το 2012 και ένθεν (έχε υπόψη σου ότι το πρώτο ΦΕΚ που αναφέρει το έγγραφο είναι το 142Α του 2014 και όχι το 124Α) δεν απαιτείται οικοδομική άδεια εκπαιδευτηρίου για τα φροντιστήρια κάτω των 75 ατόμων.

 

Αντίθετα νομίζω από τα ανωτέρω, κινείται ο ΝΟΚ, ο οποίος στο άρθρο 5 (ευχαριστούμε τον @kan62) λέει ότι:

"1. Μεταβολή της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του επιτρέπεται υπό την επιφύλαξη των οριζομένων στις επόμενες παραγράφους, μόνον αν η νέα χρήση προβλέπεται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών - μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

2. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί Άδεια Δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και δεν επέρχονται αλλαγές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση Άδειας Δόμησης."

 

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ για τις ΕΕΔΜΚ, προβλέπεται αλλαγή χρήσης με ΕΕΔΜΚ, εφόσον δεν χρειάζεται να πας σε έκδοση Ο.Α. σύμφωνα με το ΝΟΚ, όπως αυτός περιγράφει το ζήτημα στο άρθρο 5.

(βλ. εδώ τη συζήτηση που αφορά και στην αλλαγή χρήσης: 

 

Ο @laxanos νομίζω ότι το βάζει στη σωστή του βάση εδώ:

 

 

Εν τέλει, και για να πω τη γνώμη μου, ενώ η πολεοδομική νομοθεσία, ορίζει ότι η χρήση εκπαίδευση είναι διακριτή και ως εκ τούτου απαιτείται Οικοδομική Άδεια για κτιριακές εγκαταστάσεις με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διαφορετικές αυτών των χρήσεων γραφείου ή καταστήματος ή χώρων συνάθροισης κοινού, η ειδική νομοθεσία προβλέπει ότι τα εκπαιδευτήρια που εξυπηρετούν κάτω από 75 άτομα μπορούν να στεγαστούν και σε κτιριακές υποδομές με διαφορετική χρήση κατά την έκδοση της Οικοδομικής τους Άδειας, εφόσον δύο μηχανικοί με το αντίστοιχο δικαίωμα, υπογράψουν για την στατική επάρκεια και ένας μηχανικός για τις προϋποθέσεις των χώρων της κύριας χρήσης.

Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια... τι να πω.. μπερδεμένη η κατάσταση με τις χρήσεις και τις αλλαγές τους.

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Βάσει πολεοδομικής νομοθεσίας για να αλλάξεις χρήση από κατάστημα σε φροντιστήριο θες οικοδομική άδεια γιατί αλλάζει η σεισμική σπουδαιότητα. Δεν γίνεται με ΕΕΜΚ.

Ο ΕΟΠΠΕΠ το ξέρω ότι δεν ζητάει άδεια.

Η πυροσβεστική το ζητάει πλέον γιατί κάτι τέτοιο στο περίπου γράφει ο νέος κανονισμός πυρασφάλειας και έτσι το ερμηνεύουν αυτοί. Θέλουν θεωρημένα σχέδια από eadeies για να σου δώσουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας που να γράφουν φροντιστήριο.

Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, nik said:

Βάσει πολεοδομικής νομοθεσίας για να αλλάξεις χρήση από κατάστημα σε φροντιστήριο θες οικοδομική άδεια γιατί αλλάζει η σεισμική σπουδαιότητα. Δεν γίνεται με ΕΕΜΚ.

Ακριβώς αυτό. Έτσι είναι. Και το θέτει στη πραγματική του βάση ο laxanos όσον αφορά στο πως σχετίζονται ο ΝΟΚ και το τελευταίο ΦΕΚ για τις ΕΕΔΜΚ για τις αλλαγές χρήσεις.

4 λεπτά πριν, nik said:

Η πυροσβεστική το ζητάει πλέον γιατί κάτι τέτοιο στο περίπου γράφει ο νέος κανονισμός πυρασφάλειας και έτσι το ερμηνεύουν αυτοί. Θέλουν θεωρημένα σχέδια από eadeies για να σου δώσουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας που να γράφουν φροντιστήριο.

προβληματικό (και) αυτό..

 

Edited by ΜανόληςΜα
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.