Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φροντιστήριο ξένων γλωσσών ΕΟΠΠΕΠ


johnblac27

Recommended Posts

Από την εγκύκλιο για την εφαρμογή του Π.Δ.41/2018 :

Ειδικά για την αλλαγή χρήσης κτιρίου ή την προσθήκη δόμησης λειτουργικά εξαρτημένης σε κτίρια μελετημένα με το π.δ.71/88, ο νέος κανονισμός εφαρμόζεται εφόσον πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες για τις οποίες απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας και το κτίριο μελετάται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις – απαιτήσεις του άρθρου 4 του κανονισμού. Στην περίπτωση αλλαγή χρήσης κτιρίου ή τμήματος αυτού για την οποία δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, αλλά ενημέρωση φακέλου, συντάσσεται μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με το π.δ. 71/88 βάσει του οποίου είχε εκδοθεί η αρχική μελέτη. Ομοίως μελέτη με το π.δ.71/88 συντάσσεται και στην περίπτωση που απαιτείται υποβολή της στο πλαίσιο έκδοσης άδειας μικρής κλίμακας σε κτίρια μελετημένα με το π.δ.71/88. Υφιστάμενα ξενοδοχεία που μελετήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του π.δ.71/88, εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις. Στην περίπτωση τμηματικής αλλαγής χρήσης σε κτίρια μελετημένα με το π.δ.71/88 και (όταν) απαιτείται σύνταξη μελέτης με το π.δ. 41/18, ο νέος κανονισμός εφαρμόζεται μόνο για το τμήμα που αλλάζει χρήση, αλλά εξετάζονται τυχόν επιπτώσεις στην παθητική και ενεργητική πυροπροστασία στο σύνολο του κτιρίου, τα δεδομένα του οποίου λαμβάνονται από την υπάρχουσα εγκεκριμένη μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 181
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@kan62 αυτήν την εγκύκλιο και το απόσπασμα που παραθέτεις επικαλούνται στην πυρασφάλεια.

Εσύ πως το ερμηνεύεις ? Έχω ισόγειο κατάστημα με άδεια του 2000 σε πολυκατοικία και θέλω να το κάνω φροντιστήριο για τον ΕΟΠΠΕΠ. Ο φορέας (ΕΟΠΠΕΠ) δεν μου ζητάει αλλαγή χρήσης. Η πυροσβεστική όμως για να μου δώσει πιστοποιητικό μου ζητάει εγκεκριμένες μελέτες από πολεοδομία και να βγάλω ΕΕΜΚ ή ενημέρωση ή άδεια για να τους δώσω εγκεκριμένη κάτοψη με χρήση φροντιστηρίου. Φυσικά ΕΕΜΚ και ενημέρωση δεν γίνεται γιατί αλλάζει η σεισμική σπουδαιότητα και μένει μόνο η επιλογή της άδειας η οποία είναι Γολγοθάς λόγω μελέτης στατικής επάρκειας και ανεφάρμοστη. 

Link to comment
Share on other sites

Στην Πυροσβεστική πολλές φορές ξέρουν τη δουλειά τους καλύτερα από τις ΥΔΟΜ ...

Η Π.Υ. θέλει ξεκαθαρισμένο το πολεοδομικό καθεστώς από την ΥΔΟΜ. Είναι αναρμόδια να εγκρίνει χρήσεις ή παθητική αλλά είναι αρμόδια να εγκρίνει ενεργητική και να εκδόσει το πιστοποιητικό.

Οπότε σου λέει, ξεκαθάρισε ποιά αδειοδοτική διαδικασία θα ακολουθήσεις με την ΥΔΟΜ και μετά έλα σε μας. Όμως αν έρθεις με άδεια αλλαγής χρήσης (που θα έρθεις γιατί ξέρουμε ότι μάλλον τη χρειάζεσαι για φροντιστήριο) τότε και εμείς θέλουμε νέα παθητική-ενεργητική με το καινούργιο ΠΔ41 για το τμήμα που θα αλλάξει χρήση και για όλο το επηρεαζόμενο τμήμα του υπόλοιπου κτηρίου. Μετά εγκρίνουμε εμείς την ενεργητική με βάση αυτά και σου δίνουμε πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Το στατικό θέμα δεν τους απασχολεί άμεσα, όπως σωστά απασχολεί εσένα ... τους απασχολεί κυρίως το πυροσβεστικό νομικό καθεστώς έκδοσης του πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@kan62 Και γιατί δεν με αφήνουν να τους κάνω νέα παθητική - ενεργητική με ΠΔ41 ως φροντιστήριο όπως τα περιγράφεις, χωρίς να βγάλω άδεια ? Απλά να καταθέσω τις μελέτες μου. Η πυροσβεστική μπαίνει και στα πολεοδομικά ζητήματα με αυτήν την ερμηνεία. Εφόσον δεν ζητάει ο αρμόδιος φορέας άδεια δεν καταλαβαίνω γιατί να τη ζητάει η πυροσβεστική. Στην ουσία αυτών που ζητάει η πυρασφάλεια, δηλαδή μελέτες με νέο κανονισμό ανταποκρίνομαι.

Link to comment
Share on other sites

Μα όταν ξέρουν ότι θα πας νέες μελέτες εξυπακούεται (και εκ του νόμου εννοείται) ότι έχεις βγάλει νέα άδεια.

Τις μελέτες της άδειας τις θέλουν εγκεκριμένες από πολεοδομική αρχή ή κατατεθειμένες στο ηλεκτρονικό σύστημα σύμφωνα με τον νόμο. Όταν αλλάζεις το πυροσβεστικό νομοθετικό πλαίσιο η παθητική δεν είναι μια απλή ενημέρωση της παλιάς μελέτης αλλά αναθεώρησή της. Για την αναθεώρηση το πρώτο που εγκρίνεται-θεωρείται από την αρχή είναι η χρήση. Ακόμη και στην περίπτωση που έχεις μεγάλο προϋπολογισμό δεν δικαιολογείται ενημέρωση γιατί εξυπακούεται ότι οι αλλαγές είναι μεγάλες οπότε θέλεις άδεια.

Αν ήθελες μόνο ενημέρωση με μικρής κλίμακας και όχι άδεια αλλαγής θα υπέγραφες εσύ ότι δεν απαιτείται (με ΒΚΧ), θα έκανες την ενημέρωση και θα κατέθετες αντίγραφα των ενημερωμένων μελετών για την πυρασφάλεια με το παλαιό καθεστώς.

Link to comment
Share on other sites

@nik το ότι ο αρμόδιος φορέας (ΕΟΠΠΕΠ) δεν ζητάει άδεια, δεν σημαίνει ότι δεν απαιτείται, απλά παρακάμπτει αντικείμενα που θεωρεί ότι δεν άπτονται της αρμοδιότητάς του...

Σε ερώτηση που είχα κάνει και παλιότερα σε πολεοδομία σχετικά με την "στατική επάρκεια ΕΟΠΠΕΠ" για φροντιστήριο, η πολεοδομία απάντησε ότι η βεβαίωση αυτή είναι του ΕΟΠΠΕΠ και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με στατική επάρκεια, οπότε σε κάθε περίπτωση, αν γίνει καταγγελία και βρεθεί ότι το κτίριο δεν πληροί τις προδιαγραφές που ορίζει η κείμενη νομοθεσία περί στατικής επάρκειας για χρήση φροντιστηρίου θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα και κυρώσεις (πιθανόν κλείσιμο) άσχετα από την άδεια λειτουργίας του ΕΟΠΠΕΠ .... εδώ συμφωνώ κι εγώ με τον @kan62 στο ότι "Στην Πυροσβεστική πολλές φορές ξέρουν τη δουλειά τους καλύτερα από τις ΥΔΟΜ ..."

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 @ppanag To πας αλλού. Για τον μικροεπιχειρηματία φροντιστηριούχο είναι πολύ προτιμότερο να του γίνει αυτή η καταγγελία που λες παρά να βγάλει άδεια. Οικονομικά τον συμφέρει και τέλος πάντων είναι διατεθειμένος να το ρισκάρει. Με το γράμμα του νόμου μία οποιαδήποτε επιχείρηση για να ανοίξει θέλει τρελά λεφτά. Από την στιγμή που ο πελάτης μου θέλει να προχωρήσει έτσι και να ρισκάρει και ο ΕΟΠΠΕΠ του κλίνει το μάτι εμένα δεν με νοιάζει. Και να σου πω  και κάτι είναι αδύνατον να κάνεις ΜΣΕ σε μία πολυκατοικία σωστή. Πως θα αποτυπώσεις...κοροιδευόμαστε. Τ

Πάντως με αυτά και με αυτά έχουν χωριστεί τα κτίρια σε προ και μετά 89!! Δηλαδή κτίριο προ 89 το κάνεις ό,τι θες ενώ μετά το 89 θες ένα σκασμό λεφτά...Δεν στέκει αυτό.

Link to comment
Share on other sites

εμένα ήταν κτίριο προ του 55 και η υπόθεση ήταν το 2016 (οπότε η Π.Υ. λειτουργούσε διαφορετικά) ... ο ιδιοκτήτης(ενοικιαστής μάλιστα) ενημερώθηκε και προχώρησε κανονικότατα, παίρνοντας το ρίσκο που, όπως λες κι εσύ, είναι κατά πολύ προτιμότερο για τον μικροεπιχειρηματία. 

 

Link to comment
Share on other sites

Πάντως είναι η πολλοστή φορά που η μοθεσία ευνοεί τα παλιά κτίρια εις βάρος των καινούριων. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω το διαχωρισμό που δημιουργείται. Ή όλοι ή κανένας. 

4495, άδειες αλλαγής χρήσης, πυροσβεστική....όσο πιο παλιό και χάρχαλο το κτίριο τόσο το καλύτερο. 

Link to comment
Share on other sites

@nikΔεν καταλαβαίνω το συμπέρασμά σου :

- Ο ν.4495 δεν έχει να κάνει με νομιμότητα αλλά με αυθαιρεσία.

- Η πυροσβεστική, όπως είπαμε παραπάνω, κάνει τη δουλειά της μια χαρά.

- Η νομοθεσία περί αλλαγής χρήσης όμως σας λέει, στο μηχανικό και στον ιδιοκτήτη, ότι θέλει άδεια αλλαγής χρήσης γιατί χρειάζεται ο έλεγχος υπάρχοντος.

Και ο έλεγχος δεν γίνεται. Η υπηρεσία πάλι που ελέγχει τη λειτουργικότητα κάνει τα στραβά μάτια, αλλά δυστυχώς είναι αναρμόδια.

Όταν όμως θα γίνει η "στραβή", το κουβάρι αρχίζει να ψάχνεται από την αρχή και εκεί αυτός που το ψάχνει βρίσκει (δικαστής) ...

Τη νομοθεσία βρίσκει, αλλά και πάλι δεν φταίει αυτή, ο παραβάτης φταίει.

Συζήτησέ το με τον πελάτη σου, το οφείλεις βάσει δεοντολογίας ...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.