Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αντιδρούν πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες μηχανικοί


Engineer

Recommended Posts

Αντιδράσεις στους κύκλους των πολεοδόμων και των αρχιτεκτόνων προκαλεί η πρόθεση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος να καταργήσουν τους Οργανισμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις. Οπως εκτιμούν, πρόκειται για μια αντιαναπτυξιακή απόφαση, καθώς υποβαθμίζει έτι περαιτέρω τον ρόλο της χωροταξίας στη χάραξη πολιτικής.

 

Η ίδρυση των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης το 1985, μαζί με τη θεσμοθέτηση των αντίστοιχων ρυθμιστικών σχεδίων, ήταν η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να συστηματοποιηθεί η οργάνωση του χώρου στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Στην ακμή του, ο Οργανισμός Αθήνας αριθμούσε 70 άτομα προσωπικό, ενώ σήμερα μόλις 5 (συν ορισμένους αποσπασμένους). «Η απόφαση για την κατάργηση των δύο οργανισμών είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω, προς την εποχή όπου ο κάθε δήμος στην Αθήνα έκανε ό,τι ήθελε χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον διπλανό», λέει στην «Κ» ο καθηγητής στο ΕΜΠ και τέως πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας, Γιάννης Πολύζος. «Είναι μεγάλη η αντίφαση, από τη μια πλευρά το υπουργείο Περιβάλλοντος να καταθέτει προτάσεις για την αναθεώρηση των ρυθμιστικών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και από την άλλη να καταργεί τους φορείς που θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή τους. Διαπιστώνω ότι το τελευταίο διάστημα ο χωροταξικός σχεδιασμός διώκεται ως αντιαναπτυξιακός, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο. Με αυτήν την πολιτική, πολύ σύντομα οι επενδυτές θα αρχίσουν να συγκρούονται, αφού οι κανόνες θα τροποποιούνται ανάλογα με την κάθε πρόταση».

 

«Αντί η πολιτεία να ενισχύσει την αυτονομία των οργανισμών αυτών, τους καταργεί», λέει η αρχιτέκτων - πολεοδόμος Ράνια Κλουτσινιώτη. «Μια υπηρεσία ενός υπουργείου δεν έχει καμία δυνατότητα για πρωτοβουλία, καμία δυνατότητα να παρεκκλίνει από τη γραμμή του εκάστοτε υπουργού, καμία δυνατότητα για δράση».

 

Κατάργηση της ΕΑΧΑ

 

Ανάλογες είναι και οι αντιδράσεις για την κατάργηση της ΕΑΧΑ, του οργανισμού που έκανε το σημαντικότερο έργο ανάπλασης στην πρωτεύουσα, τον «μεγάλο περίπατο». «Σέβομαι την πολιτική απόφαση, αν και διαφωνώ», λέει η πρόεδρος της ΕΑΧΑ, Ντόρα Γαλάνη. «Ελπίζω τουλάχιστον να απορροφηθεί με κάποιο τρόπο το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, για να μη χαθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε». Μόλις προ διμήνου η πολιτεία διέθεσε στην ΕΑΧΑ 1,5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τα έργα της. Η ΕΑΧΑ ολοκλήρωσε τις μελέτες για την πεζοδρόμηση της Βασ. Ολγας και την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου, «έτρεχε» δύο αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς σε Κοζάνη και Βόλο, ενώ ετοίμαζε ακόμα τρεις, σε Κνωσό, Πάτρα και Βέροια.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ε βέβαια, με τους δύο αυτούς οργανισμούς, έφθασαν οι δύο αυτές πόλεις στην αρχιτεκτονική και πολεοδομική ακμή τους, που θαυμάζουν, παγκοσμίως, άλλωστε.

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για την ακρίβεια από τα ελάχιστα θετικά πουέγιναν (ενοποίηση αρχαιολογικών, αρχ. διαγωνισμοίκλπ) προερχόντουσαν από τους παραπάνω οργανισμούς... Αν είχαν σώσει και βύσματα γραμματείς κλπ ας τους σουταρανε...

Dim10 τώρα θα αναλάβουν και αυτό τα ξεφτέρια του υπεκα.Αφού τελειώσανε με το πρόβλημα των αυθαίρετων θα επιλύσουν και τα προβλήματα χωροταξικού σχεδιασμού

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

να τα κλείσουμε ολα dim10 ...
δεν παν να .... τι να ξέρουν και αυτοί ε ;
σε άλλες χώρες εξετάζουν μέχρι όψεις. ... (τι να ξέρουν αυτοί ;  )
επειδή σε αυτή την κολοπετινιτσα ... δεν αφήνουν τπτ να δουλέψει όπως πρέπει ...
δεν σημαίνει ότι είναι και άχρηστα !

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.