Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συμψηφισμός προστίμων για αυθαίρετα με Εργασίες Ενεργειακή​ς Αναβάθμιση​ς και Στατικής Ενίσχυσης


stathis.mp

Recommended Posts

Aπαιτειται ή ειναι προαιρετικό ? Δλδ θα σου ζητηθει υποχρεωτικα στο συστημα έγγραφο πολεοδομιας για τις εργασιες ? (αδεια δομησης, αδεια μικρης κλιμακας, εγγραφη ενημερωση κτλ) 

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 117
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν είναι υποχρεωτικό....εφόσον χρειάζεται ΕΕΜΚ αναφέρει. Π.χ. εξωτερική θερμομόνωση με σκαλωσίες (?).

 

Ακόμη δεν τον είδαμε ρε παιδιά....τα δικαιολογητικά κοιτάμε ?

Link to comment
Share on other sites

Δύο παρατηρήσεις.

 

Α. Στον τίτλο λέει: "Συμψηφισμός προστίμων για αυθαίρετα με αμοιβή ενεργειακών επιθεωρητών"

Μήπως έπρεπε να λέει ...με αμοιβή ενεργειακών αναβαθμίσεων;

 

Β. Εξαιρεί (τουλάχιστον στην διαβούλευση) το Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" :sad:

Link to comment
Share on other sites

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με τον καθορισμό συμψηφισμού των ποσών που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και για τη στατική επάρκεια κτιρίων προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται από τον ν. 4178/13 "Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις." ( Α΄ 174 ), καθώς και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή τους.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει τον συμψηφισμό του 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. Πρόκειται για σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για τον συμψηφισμό των ποσών που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια κτιρίων που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπεται στο νόμο 4178/2013 «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».

Αξίζει να αναφερθεί ότι την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων («νόμος Παπακωνσταντίνου», «νόμος Μπιρμπίλη»).

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη η ρύθμιση πέρα από την ασφάλεια των κατασκευών και την μείωση του ενεργειακού κόστους, "λειτουργεί θετικά για την οικονομία και οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της οικοδομής".

Σημειώνεται ότι στην ρύθμιση εντάσσονται όσα κτίρια κατασκευάστηκαν πριν από το 2003 καθώς και τα λιθόκτιστα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν της 28ης Ιουλίου 2011. Στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και στα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Στον τομέα της στατικής ενίσχυσης των κτιρίων οι  παρεμβάσεις αφορούν στην επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης του κτιρίου, μετά από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι πολύ βασικό που είχα πει και παλιότερα και μακάρι να το λάβουν υπόψη τους !

 

Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να αφορά και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε κτίρια προ 2003, οι οποίες δηλώνονται με παλαιότητα μετά το 2004 επειδή δεν υπάρχουν αποδεικτικά παλαιότητας.

 

Έτσι λοιπόν μία αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία σε κτίριο του 1970 π.χ. η οποία δηλώνεται στο σύστημα μετά το 2004 επειδή δεν υπάρχει δημόσιο έγγραφο παλαιότητας, να μπορεί λάβει την επιδότηση.

 

Μην συνδέσουν δηλαδή την δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα μόνο με την ημερομηνία παλαιότητας που θα δηλώνουμε στην δήλωση...γιατί πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα κάνουν !

Link to comment
Share on other sites

Και απο που προκύπτει αυτο δηλαδη ? (Αξίζει να αναφερθεί ότι την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων («νόμος Παπακωνσταντίνου», «νόμος Μπιρμπίλη»).  :confused:  :confused: 

 

Και αν ισχύει το παραπάνω (.......?), αυτος δηλαδη που π.χ. στην ιδια οικοδομη τακτοποιησε ημιηπαιθριο το 2010 για ενα διαμερισμα και στην ιδια οικοδομη ειναι στην διαδικασια 4014--->4178 για νομιμοποιηση αλλου αυθαιρετου διαμερισματος ΔΕΝ δικαιουται της χρησης του προς ψηφιση νεου νομου?

 

 

Επισης να ξεκαθαρισουμε κατι γιατι μια προταση μπορει να εκληφθει με διαφορετικους τροπους:

 

α)......ενεργειακή αναβάθμιση (ολων προ και μετα 2003) και για τη στατική επάρκεια κτιρίων προ του έτους 2003......  'η

β)......ενεργειακή αναβάθμιση (μονο των προ 2003) και για τη στατική επάρκεια κτιρίων (επισης) προ του έτους 2003 ......

??????

 

ηξεις αφειξης.......

Edited by LeftLane
Link to comment
Share on other sites

γ) Τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των δελτίων αποστολής υλικών ή εξοπλισμού.

 

 

 Τι γίνεται στην περίπτωση 

που όλα τα παραστατικά και δελτία αποστολής είναι κομμένα 

με στοιχεία του εργολάβου?

Δηλαδή στην περίπτωση που οι εργασίες έχουν ανατεθεί σε εργολάβο

ο οποίος στο τέλος κόβει ένα τιμολόγιο στο όνομα του ιδιοκτήτη

με το συνολικό ποσό της εργολαβίας?

 

ε) Πόρισμα του Ελεγκτή Δόμησης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που βεβαιώνει την ορθή εκτέλεση των εργασιών που προβλεπόταν στην εκδοθείσα άδεια στατικής ενίσχυσης.

 

 

Από πότε ένας ελεγκτής δόμησης

μπορεί να βεβαιώσει την ορθή εκτέλεση εργασιών στατικής ενίσχυσης

εάν δεν τις επιβλέπει την ώρα που αυτές εκτελούνται???

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων («νόμος Παπακωνσταντίνου», «νόμος Μπιρμπίλη»)....

 

 

από που προκύπτει αυτό?

Edited by apostolosg
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.