Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκτός ΓΕΜΗ οι τεχνικές εταιρείες


Engineer

Recommended Posts

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, διαπιστώνει πως η ρύθμιση επιδέχεται ερμηνειών, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, καταγγέλλει ότι αναρμοδίως τροποποιείται το ισχύον εμπορικό επιμελητηριακό δίκαιο.

 

Αναστάτωση στην επιμελητηριακή κοινότητα προκαλεί η τελευταία ρύθμιση με νόμο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με την οποία οι τεχνικές εταιρείες που έχουν υποχρέωση αναγγελίας τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο δεν εγγράφονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, διαπιστώνει πως το θέμα επιδέχεται ερμηνειών, καθώς φαίνεται να ανακύπτουν ερωτήματα ως προς την εφαρμογή της ρύθμισης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, καταγγέλλοντας ότι αναρμοδίως τροποποιείται το ισχύον εμπορικό επιμελητηριακό δίκαιο, με εμφανή στόχο την αποδυνάμωση των τοπικών επιμελητηρίων της χώρας. Σύμφωνα, ωστόσο, με το τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Χρήστο Σπίριζη το Δημόσιο θα ασκεί, μέσω του TEE, τον αναγκαίο έλεγχο ως προς τη στελέχωση των επιχειρήσεων και τυχόν πειθαρχικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν από τη δραστηριότητά τους.

 

Στο ΕΒΕΑ, ειδικότερα, εκτιμούν πως, ενδεχομένως, μείωση της συνδρομής που απαιτείται για την εγγραφή στο οικείο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, σε ανταγωνιστικό επίπεδο, έναντι εκείνης του αντίστοιχου τεχνικού, να οδηγήσει και πάλι τις εταιρείες στο ΕΒΕΑ. Το ΕΒΕΠ, με επιστολή του στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας την οποία κοινοποίησε στην ΚΕΕΕ, εξέφρασε την έντονη απορία του για τη νέα ρύθμιση που εμπεριέχεται στο ψηφισθέν, από 15-1-2014, νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον τίτλο «Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις», όπως αυτή αποτυπώνεται στο άρθρο 25 του εν λόγω νόμου. Κατά τον κ. Κορκιδη, η νέα ρύθμιση διευρύνει, σαφώς, τους εξαιρούμενους από την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗ. Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Το θέμα της υποχρεωτικής εγγραφής ή μη των τεχνικών εταιρειών στο ΓΕΜΗ είχε προ πολλού λυθεί με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αλλωστε, οι τεχνικές εταιρείες έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, η οποία ήταν εκ του νόμου εμπορική».

 

Ο κ. Σπιρτζης, πάλι, μας εξηγεί ότι το TEE όπως και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ήταν μέχρι τώρα τα μόνα επιμελητήρια που δεν αποτελούσαν «υπηρεσία μιας στάσης» για το ΓΕΜΗ.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τεχνικές εταιρείες να μην εγγράφονται στο TEE και να μην μπορεί να γίνει ο αναγκαίος έλεγχος στο στελεχιακό τους δυναμικό και γενικά στις δραστηριότητες τους όσο αφορά τα τεχνικά θέματα.

 

Επίσης συνέβαλε -και υπάρχουν οι σχετικές επιστολές- πολλές τεχνικές εταιρείες να εκβιάζονται από τα εμπορικά επιμελητήρια προκειμένου να γίνουν μέλη τους και έτσι να εγγραφούν και στο ΓΕΜΗ. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου τους ζητήθηκαν οι συνδρομές 10 χρόνων». Αντίθετα με το να γίνει και το TEE υπηρεσία μια στάσης του ΓΕΜΗ σταματά η στρέβλωση και έτσι το ΓΕΜΗ μπορεί να γίνει πραγματικά Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων και όχι μόνον των εμπορικών.

 

Πηγή: http://www.b2green.g...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.