Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπολογιστής για πολιτικό μηχανικό


stvxri

Recommended Posts

Συναδελφοι διαβασα παλια θεματα και θελω να με βοηθησετε στο τι χρειαζεται ενας πολιτικος μηχανικος απο τον υπολογιστη του.

εχω στο μυαλο μου να αγορασω ενα workstation ωστε να τον κρατησω αρκετο καιρο και να δουλευω αξιοπιστα και γρηγορα.

προς το παρον δουλεω autocad αλλα στο μελλον σιγουρα και στατικα προγραμματα. δεν εχω πολλη εμπειρια με τους υπολογιστες.

εχω βρει τον εξης που νομιζω οτι με ικανοποιει και ισως πιο πολυ αποτι πρεπει:

μια γνωμη θα ηθελα

 

http://www.msystems.gr/index.php?category=1015&product=17309

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πρότεινα να κινηθείς σε φτηνή λύση. Και το autocad και τα στατικά έχουν σχετικά μικρές απαιτήσεις. Οπότε χαμένα θα πανε τα λεφτά. Αντίθετα μια καλή οθόνη δε θα πάει χαμένη. Αλλωστε η τεχνολογία τρέχει και είναι προτιμότερο να ανανεώνεις την υποδομή σου. Με 500 ευρώ μπορείς να αγοράσεις μια χαρά κουτί.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

επειδη οπως ειπα δεν ειμαι σωστα ενημερος για τις απαιτησεις υπολογιστη νομιζω και εγω οτι θα πεταξω τσαμπα λεφτα . γι αυτο ζηταω γνωμες. για οθονη σιγουρα ειναι πιο απλα τα πραγματα.  κυριως η ram να ειναι 8 gb  ή και με 4 ειμαι οκ για αυτα που θελω?

Link to comment
Share on other sites

Η άποψη μου...

 

Ποτέ ένα καλό κουτί δε πηγαίνει χαμένο. Ειδικά αν αγοράσεις τοπ hardware (υπο προϋποθέσεις) μπορούν να αντέξουν πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες.

 

Πάμε τώρα στο ζουμί.

 

Ξεκινάς απο: άριστο τροφοδοτικό λίγων watts (εφόσον δε παίζεις παιχνίδια, δε χρειάζεσαι μια ή δύο καρτες, δεν ασχολείσαι με overclocking και συναφή). Με ένα 600ρι είσαι ΥΠΕΡκαλυμμένος. Προσέχεις όμως να αγοράσεις το κορυφαίο της κατηγορίας.

Πάμε σε κουτί. Προτιμάς κάτι επώνυμο, ευρύχωρο, με μεγάλους ήσυχους ανεμιστηρες και φίλτρα κατα δύναμην για τη σκόνη.

Να γνωρίζεις, κουτί/τροφοδοτικό μπορεις να τα κρατήσεις για 2-3 αναβαθμίσεις.

 

Το μηχανιλίκι, κρίνοντας απ'το autocad 2δ που δουλεύεω, σχετικά μεγάλα αρχεία (πχ τοπογραφικά ολόκληρων οικισμών) δε θέλει τρομερό επεξεργαστή. Φαντάζομαι και τα στατικά επίσης. Αν ασχολείσαι με φωτορεαλισμούς, 3d , και συναφή ίσως χρειαστείς και μια καρτούλα.

Βέβαια, πολλοί συνάδελφοι το οτι σχεδιάζουν ενα κτίριο 3δ με ένα ψευτοβιντεάκι, νομίζουν οτι δουλεύουν στη Pixar του Toy story και θέλουν 2πλούς Xeon και κάνα 2 dedicated καρτες γραφικών 3d...Υπερβολές και φανταξιές που λένε και στο χωριό μου.

 

Συνεχίζω. Επόμενο must ο SSD δίσκος. Σε αυτόν θα αποθηκεύεις τις τρέχοντες δουλειές (τις οποίες θα σώζεις όμως σε καλής σειράς εσωτερικο 2ο HDD) και θα εγκαθιστάς τα προγράμματα/λειτουργικό. Αν δουλέψεις σε πισι με SSD δε μπορείς να ξαναδουλέψεις πισι με κοινό ΄δισκο. (αφήνουμε τα raid απ'εξω).

 

Επεξηεργαστής. Επειδή ποτε δε πηγαίνει χαμένος, παίρνεις τον ένα με δύο κλικ κατω απ'τον απόλυτο της αγοράς. Είναι ΥΠΕΡαρκετοί πλέον οι επεξ. για εμάς τους κοινούς θνητούς. Πάντα κοιτάμε (οι σώφρονες το value for money).

 

Μνήμη. Είναι τζάμπα οπότε πάρε κάμποση. 8 γκίγκα είναι ντάξει, και 16 να βάλεις (υπερβολή μεν) χαμένη δε θα πάει.

 

Μητρική. Ολες πλέον έγιναν επώνυμες. Κοιτας λοιπόν durabylity και ποιότητα υλικών κατασκευής. Συνήθως είναι ακριβές, αλλά αξίζουν το κόπο...Βέβαια τα μισά που χουν επάνω, μπορεί να μη χρειαστούν ποτέ.

 

Κάρτα γραφικών. Για το γραφέιο; μια κοινή. Δουλεύεις λαιτ 3Δ; μια απλή για 3δ, στυλ quadro κτλ. Τη φθηνότερη του πλανήτη όμως. Πάντα κοιτάς το value for money και με τι ασχολείσαι επακριβώς.

 

Οθόνη. Το λιγότερο μια 24ρα με IPS πανελ κατά προτίμηση. Οχι πως ειναι και πανάκεια. Θέλουμε ίντσες (ανάλυση κανονικά) για κάμποσο desktop. Προτιμάμε και αγαπάμε Dell. Για γραφείο είναι οτι πρέπει. Ρυθμίζονται πανω κατω,αρ δεξια και είναι απ'τις ελάχιστες με ανάλυση 16:10. 1920Χ1080 οι πλειάδα των οθονών , 1920Χ1200 οι 24ρες της Dell, HP, κτλ.

 

Οπως όμως είπε και άνωθεν ο συνάδελφος, με 500ε κάνεις τη δουλειά σου. Την κάνεις και με 1000 με σωστές επιλογές. Τη κάνεις και με 1500 με υπερβολές. Το θέμα είναι για άλλη μια φορά το value for money και το πόσο ελπίζεις/νομίζεις πως μπορείς να κρατήσεις το pc αυτό.

Εχω καιρό να δώ τιμές , μιας και εκανα αναβάθμιση προ έτους, αλλά σίγουρα αυτά που σε συμβουλεύω, ξεφεύγουν απ'το 500ρικο...

 

Αν θες ομως να προτείνω μια λύση σε αυτα τα χρήματα, να το κοιτάξω...

Edited by Kane
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

 
 

Γνώμη μου είναι:

 

1. Να ρίξεις λεφτά σε motherboard γιατί θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσεις κάνοντας μελλοντικές αναβαθμίσεις

2. Να βάλεις ένα καλής ποιότητας ευρύχωρο κουτί ώστε να αντέξει στον χρόνο μιας και είναι κάτι που πιθανότατα θα το έχεις μια ζωή

3. Να πάρει μία καλή οθόνη γιατί αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σου αρκετά θα καταλάβεις πως όλα τα λεφτά μετά από κάποιες ώρες είναι η οθόνη και η καρέκλα

4. Καλής ποιότητας τροφοδοτικό για να μην κλαις τα parts σου σε συνδυασμό με ένα καλό UPS

 

Ενδεικτικά θα σου έλεγα για παράδειγμα να πάρεις κάτι τέτοιο:

 

 
Corsair Carbide 200R Gaming case (Midi Tower, Black)   54.89€

Corsair VS Series 650W (CP-9020051-EU)   65.40€

Intel Core i5 4670 (1150/3.4GHz/6MB)   194.91€

Gigabyte Z87X-D3H (1150/Z87/DDR3)   141.50€

Corsair RAM DDR3 8GB (2x4)Kit 1600MHz Vengeance C8    102.90€

Western Digital Caviar Green WD10EZRX 1TB HDD 3.5"    57.90€

Samsung DVD-RW SH-224BB Sata Black Bulk     19.99€
 
 
Σύνολο:  637,49€
 
 
Υ.Γ Αν σε αυτά προσθέσεις και μία αρκετά καλή κάρτα γραφικών να υπολογίζεις +200€ αν και ο συγκεκριμένος επεξεργαστής έχει ενσωματωμένη την HD 4600 την οποία προσωπικά θεωρώ υπεραρκετή τόσο σε Autocad 2D όσο και στο Dialux που χρησιμοποιώ

 

Link to comment
Share on other sites

Το τι θα αγοράσεις εξαρτάται και από το πως θα το αγοράσεις.

Αν μπεις σε ΕΣΠΑ καλύτερα να πάρεις ένα κορυφαίο σύστημα το οποίο θα σου μείνει για χρόνια (έχω ακόμα τον υπολογιστή που πήρα με το ΕΣΠΑ του 2008 και πετάει, i7 overclocked @4000, 12GB ram, SSD). Αν πληρώσεις από την τσέπη σου ολόκληρη το ποσό καλύτερα να πας για ένα τυπικό σύστημα και μετά από 2 χρόνια θα το αλλάξεις. Θα χάσεις μερικές μέρες τότε για να μεταφέρεις τα αρχεία σου, να εγκαταστήσεις τις εφαρμογές και να περάσεις τις ρυθμίσεις αλλά δεν νομίζω να είναι ιδιαίτερο πρόβλημα με τον ρυθμό που πάνε οι δουλειές.

 

Για εφαρμογές μηχανικού σου συστήνω οπωσδήποτε:

1. Μεγάλη οθόνη. 30" είναι το ιδανικό αλλά επειδή ξεφεύγει η τιμή (~1000+ΦΠΑ) θα πρότεινα 27" (~200+ΦΠΑ). Θα γλιτώνεις απίστευτο χρόνο που συνήθως χάνεται σε zoom & pan.

2. Δίσκο SSD, έστω μικρό για τα windows και τις εφαρμογές.

3. Τουλάχιστον 12GB RAM , να μην πως 16GB.

4. Επεξεργαστή i5 ή καλύτερο.

5. Καλό τροφοδοτικό με ισχύ πολύ μεγαλύτερη από την απαιτούμενη. Προσωπικά έχω τροφοδοτικό 1200W σε σύστημα που δεν θέλει ούτε τα μισά. Οι πυκνωτές του αποθηκεύουν αρκετή ενέργεια που η περίσσεις φαίνεται σε μικροδιακοπές της ΔΕΗ και σε πτώση τάσης. Έχει τύχει να κλείσουν στιγμιαία στο γραφείο τα πάντα από πτώση τάσης (κλιματιστικό, φώτα φθορίου, ψυγείο, οθόνη υπολογιστή, κτλ) αλλά δεν έκλεισε ο υπολογιστής. Μόλις άνοιξε η οθόνη συνέχισα από εκεί που είχα σταματήσει.

6. Καλό Ups αν έχεις πιεσμένο ωράριο και δεν σε παίρνει να χάσεις δουλειά λόγω διακοπής.

Link to comment
Share on other sites

Τα 16gb είναι overkill για τέτοιο μηχάνημα.Τέτοια ποσά ram είναι χρήσιμα μόνο σε χρήστες πολύ βαριών εφαρμογών 3D modeling and animation όπως το 3ds Max και πάλι σε λίγες περιπτώσεις,εκτός και αν είσαι μέσω προγράμματος οπότε πάρε ό,τι ισχυρότερο μπορείς όπως είπε και ο συνάδελφος παραπάνω ώστε να μην ξανασχοληθείς για πολλά χρόνια

Link to comment
Share on other sites

μονος μου θα το πληρωσω χωρις εσπα. αρα δεν γινεται να παω σε κατι κορυφαιο. επειδη δεν γνωριζω και πολλα πιστευω οτι καλυτερα να αγορασω κατι ετοιμο οπως τον dell workstation στην πρωτη αναρτηση παρα να φτιαξω κομματι κομματι. συμφωνειτε?

Link to comment
Share on other sites

Όταν αγοράζεις ένα επώνυμο workstation το πληρώνεις 40-50% περισσότερο από ότι αν τον φτιάξεις μόνος σου

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.