Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ασφάλιση Μηχανικών στα 5μηνα του ΟΑΕΔ


eddie.m

Recommended Posts

Έχει τύχει σε κάποιον να δουλέψει στα 5μηνα και να είναι ασφαλισμένος του ΤΣΜΕΔΕ πριν την 01/01/1993 και άνω πενταετίας (λες και θα υπάρχουν προ '93 κάτω 5ετίας);

Ο επιβλέπων φορέας θα πληρώνει το 20,63% * 693,35€ = 143,04 [€/μήνα] για εργοδοτικές εισφορές και ο ασφαλισμένος ((2075,52€ / 6) - 143,04€ = 202,88 [€/μήνα] (που σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ΕΙΠΡ και το υπέρ ΟΑΕΔ ποσό);

 

Ή ισχύουν και πάλι τα όσα γράφει ο theagpar στο #377;

 

Το ρωτώ γιατί σε μια απαντητική επιστολή του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ που είχε ανεβάσει εδώ κάποιος συνάδελφος (και την ανεβάζω και πάλι), έγραφε πως: <<Εάν δε οι αμοιβές υπολείπονται του ποσού της Α' ασφαλιστικής κατηγορίας (693,35€) τότε οι ασφαλισμένοι (παλαιοί πριν την 01/01/1993) πληρώνουν εισφορές ελεύθερου επαγγελματία και οι εργοδότες πληρώνουν τις αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές>>.

 

post-22627-0-89874500-1444116119_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 516
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Panos vicious,

Δεν μπορω να απαντησω με σιγουρια, αλλα η περιπτωση μου θυμίζει την αρχιτεκτονα που αντικατεστησα ( ειμαι επιλαχων στο προγραμμα) και μου ειπαν πως παραιτηθηκε αρον αρον μολις εμαθε πως οτι παιρνει θα το ακουμπαει στο ΤΣΜΕΔΕ.

Θα το μαθω αυριο και θα σου απαντησω.

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομιζω πως μπορουμε να συμφωνησουμε συναδελφε vissaris  και εξηγω.

Στην προκήρυξη του 2015 http://www.oaed.gr/images/APASXOLHSH/KOINVFELES2015A/diayageia.pdf, στην σελίδα 23 γραφει στο i:

 

"i. Επίσης, επιλέξιµη δαπάνη ορίζεται και το µη µισθολογικό κόστος που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόµενου και του εργοδότη και το οποίο για τους ανέργους άνω των 25 ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των  234,80 € και για τους ανέργους κάτω των 25 ετών το ποσό των 204,70 €."

 

και αμεσως απο κάτω στο ii γραφει  "Οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές των ανωτέρω ωφελούµενων δηλαδή των ωφελούµενων που υπαγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α. αποτελεί επίσης, επιλέξιµη δαπάνη χωρίς τους περιορισµούς της ανωτέρω υποπαραγράφου."

 

Σε αλληλογραφια της περιφερειακης διευθυνσης του ΟΑΕΔ που μου δόθηκε απο την ίδια την περιφερειακη διευθυνση του ΟΑΕΔ εδω στη Θεσσαλονικη γραφει ρητα πως "Ειδικότερα για τους μηχανικους/ αρχιτέκτονες κλπ., επιλεξιμες ειναι ΟΛΕΣ οι ασφαλιστικές εισφορες ( εργαζομενου και εργοδοτη) που προβλέπει το ΤΣΜΕΔΕ για τον καθε ωφελούμενο αναλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του κλπ. Οι αποδοχες των ωφελουμενων στο ΤΣΜΕΔΕ σε καθε περιπτωση ειναι 495,25€ για καθε πλήρη μηνα απασχολησης ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ τους εισφορες απο το μισθό τους.

 

Θα κοιταξω να σκαναρω το email και να το ποσταρω.

Με τον πινακα που πόσταρες εγω που είμαι ανω πενταετίας και χωρις Ειδ. Προσαυξηση, εχω εισφορες 252,71€.

Επίσης, νομιζω πως "μεικτες απολαβες" ειναι μισθός+ ασφαλιστικές εισφορες και όχι μισθος+ ασφαλιστικες εισφορες + εργοδοτικες εισφορες.

Βγηκε ενα ραπορτο πως την βδομαδα που ερχεται θα αποσταλλουν οι πρωτες καταστασεις μισθοδοσιας απο τον ΟΑΕΔ στο δήμο, ωστε να μαθω επιτελους με πόσες μεικτές απολαβες εμφανίζομαι.

 

Σε ευχαριστω παντως οπως και να εχεις για τις πληροφορίες.

 

 

Συνάδελφοι καλησπέρα! 

Είμαι κι εγώ στα τελευταία 5μηνα, συγκεκριμένα θα αρχίσω να δουλεύω από την 1η Νοεμβρίου. Από το λογιστήριο του φορέα που θα εργαστώ, μου είπανε σήμερα πως ενώ το ΤΣΜΕΔΕ δεν αναγνωρίζει αποδοχές (και άρα και ασφαλιστικές εισφορές) κάτω των 693 ευρώ, ο ΟΑΕΔ ναι μεν λέει πληρώνει - σύμφωνα με την προκήρυξη - όλες τις εισφορές του ασφαλισμένου στο ΕΤΑΑ, ΑΛΛΑ  μέχρι του ποσού των μικτών 586 ευρώ! Τις υπόλοιπες λέει εισφορές που προκύπτουν για τη διαφορά των (693-586) ευρώ τις πληρώνουμε εμείς. Εγώ είμαι μετά το 1993, άνω πενταετίας και έχω και ΕΙΔΠΡ.

 

Διάβασα το θέμα από τις πρώτες σελίδες και είδα τι αγώνα κάνατε όσοι συνάδελφοι είσασταν στα πρώτα πεντάμηνα - και μέχρι τώρα βεβαίως!

 

Τώρα στο κείμενο που παράθεσα φαίνεται να μην έχουμε την υποχρέωση καταβολής πρόσθετων εισφορών.

 

Επειδή κι εγώ στη Θεσσαλονίκη είμαι, είναι δυνατόν ο συνάδελφος που το δημοσίευσε, ή πιθανόν και κάποιος άλλος που έχει κάτι αντίστοιχο, να  δημοσιεύσει το πρωτότυπο κείμενο?

 

Επιπλέον, τι γίνεται με τα 10 ευρώ το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ που πληρώνουμε ως "ελεύθεροι επαγγελματίες"? Θα συνεχίσουμε να τα δίνουμε κι αυτά?

 

Και κάτι ακόμη: Εφόσον ισχύει το  κείμενο: "Σε αλληλογραφια της περιφερειακης διευθυνσης του ΟΑΕΔ που μου δόθηκε απο την ίδια την περιφερειακη διευθυνση του ΟΑΕΔ εδω στη Θεσσαλονικη γραφει ρητα πως "Ειδικότερα για τους μηχανικους/ αρχιτέκτονες κλπ., επιλεξιμες ειναι ΟΛΕΣ οι ασφαλιστικές εισφορες ( εργαζομενου και εργοδοτη) που προβλέπει το ΤΣΜΕΔΕ για τον καθε ωφελούμενο αναλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του κλπ. Οι αποδοχες των ωφελουμενων στο ΤΣΜΕΔΕ σε καθε περιπτωση ειναι 495,25€ για καθε πλήρη μηνα απασχολησης ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ τους εισφορες απο το μισθό τους.", 

εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι για να διεκδικήσουμε τη μη πληρωμή των εισφορών? ή θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν και χωρίς δικές μας ενέργειες πλέον?

 

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητη Κατια,

Ισχύει το "Ενα μπου....λο είμαστε".

Η αλληλογραφία ισχύει περα για πέρα, απλα δεν εχω scanner να την ποσταρω.

Καλη ερωτηση για τα 10€ του ΟΑΕΔ.

Απαντω και σε εσενα το ίδιο με πριν

Σε συνομιλία μου με την Τμηματαρχη Απασχόλησης της Περιφερειας του ΟΑΕΔ την κυρία Αγαθή Τζιάβου (στη Δωδεκανήσου στον 1ο όροφο) μου ειπε πως ο ΟΑΕΔ θελει και υποχρεούται να πληρωσει, βασει προκηρυξης, και τις ασφαλίστικες εισφορες που προκείπτουν απο την διαφορα 693- οσα μεικτα εχει ο καθενας, αρκει να τους στειλει την εκκαθαριση το γαμημενο το ΤΣΜΕΔΕ!!!!!!

Πραμα που ασφαλως και δεν θα κάνει!!!!!

 

Σήμερα στο δήμο μου πληρωθηκαν τα παιδια που μπηκαν στο προγραμμα στις 20 Ιουλιου.

Πληρωθηκαν το 10μερο του Ιουλη και ακομα σε τηλεφωνημα μου δεν ξερουν να μου πουν τα μεικτα με τα οποια δηλωσαν τους μηχανικους, και σαν να μην εφτανε αυτο βγηκε non paper που ελεγε να μην πηγαινουμε κατα μονας στο δήμο να ρωταμε για να μην υπαρχουν προστριβες!!!!!

Η αυριο η μεθαυριο θα παω στο δημο και θα τα κανω ταναπου, τερμα ως εδω!

Link to comment
Share on other sites

Δουλεψε και το σκάνερ.

Ορίστε και το email.

 

Είσαι σούπερ!

Ερώτηση: Τα μικτά θα πρέπει να τα δηλώσει ο φορέας, οπότε και ο ΟΑΕΔ θα πληρώσει ανάλογα τις εισφορές? Δηλαδή επί της ουσίας θα πρέπει να "πείσω" εγώ το λογιστήριο να μου δηλώσει όλα τα μικτά? (γιατί όπως ήδη έγραψα, από εκεί έχουν την εντύπωση πως μέχρι 586 μπορουν να δηλώσουν). Να προσπαθήσω δηλαδή να τους "πείσω" δείχνοντάς τους το e-mail που σκάναρες? Ή το όλο θέμα έχει να κάνει μόνο με τον ΟΑΕΔ?

Link to comment
Share on other sites

Κατια δεν εχω ιδέα. Πραξε οπως νομίζεις, και αν εχει αποτελεσμα ποσταρε εδω μπας και βοηθησεις κοσμο.

Στο ΤΣΜΕΔΕ ειναι αμετακίνητοι, ο ΟΑΕΔ θελει αλλα δεν μπορει να τα πληρωσει αν το ΤΣΜΕΔΕ δεν του στειλει εκκαθαριση, στους Δημους ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ δεν μπορει καποιος να μου πει τα μεικτα.

Μπουρδέλο.....

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Panos vicious,

Η συναδελφος που αντικατεστησα ηταν κατω απο 40 ετών, οποτε με τιποτα δεν ηταν ασφαλισμενη προ του 93. Οσο και αν ρωτησα για το θεμα σου κανεις δεν ξερει με σιγουρια να μου απαντησει.

 

Παμε στα σημερινα όμορφα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έμαθα τις μεικτες μου απολαβες!!!!!!

Αυτες ειναι 615€ περίπου και προκύπτουν απο το 495,25€ + (495,25 x 0,1582) + 495,25 x ποσοστο ΙΚΑ ( δεν εχω βρει καποιον πινακα να το γραφει oποιος εχει πινακα να το λεει ας το ποσταρει).

Το ποσο ειναι μικροτερο απο το μαγικο νουμερο 693,35€ που δεχεται το ΤΣΜΕΔΕ.

 

ΚΙ ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Η υπάλληλος στην μισθοδοσια του δημου μου δινει ενα email προχθεσινο που αποστελλεται στους προισταμενους και αρμοδιους των ΚΠΑ2 δηλαδη τον ΟΑΕΔ, και που λεει πως πρεπει να ελεγχουν τα ποσά εισφορων για τους ωφελούμενους ΩΣΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ.

Κοινως, τους λέει να βαλουν το ποσο που πρεπει ωστε να μην πληρωσουμε οι ωφελούμενοι απο τη τσεπη μας το ποσο της διαφοράς. 

Πραμα που οδηγει σε ΑΔΥΝΑΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ για πολλους απο εμας που ειμαστε κατω των 35 χωρις Ειδικη προσαυξηση, αφου το προγραμμα οριζει ανωτατη αμοιβη τα 495,25€ καθαρα που σε καμια περίπτωση δεν οδηγει σε 693,35 μεικτα.

 

Επομένως στην αλητεια που συντελέιται εις βάρος μας ειναι συνενοχοι/συνεργατες ο ΟΑΕΔ και το ΤΣΜΕΔΕ.

Ο ΟΑΕΔ επειδη δεν ξερει τι του γινεται και τι σημαινει να εισαι μισθωτος μηχανικος, αφου προφανως δεν εχουν ιδεα για τον ελάχιστο μισθο του ΤΣΜΕΔΕ, και απλα εχει γραψει στην προκήρυξη του προγραμματος πως " οι ασφαλιστικες  εισφορες οσων είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ ειναι επιλεξιμη δαπάνη" και τράβα τα βυζιά σου, και εχει και τη φωλια του καθαρη, γιατι σου λεει ο ΟΑΕΔ,  "εγω στα πληρώνω, βρες μου τρόπο".

Και βεβαιως του ΤΣΜΕΔΕ που μας γραφει στα @@ του και εχει ελαχιστο μισθο ντεμεκ για το κυρος του μηχανικού, αλλα οπως και με την νομιμη αμοιβη ( αλλη αλητεία) το κανει μονο για τα φράγκα που αφορουν το ίδιο το ΤΣΜΕΔΕ.

Μόνη λύση ειναι η επέμβαση καποιου που θα αναγκαζει το ΤΣΜΕΔΕ να κανει εκκαθαριση καθε μηνα για τον καθενα απο εμας που εχουμε το προβλημα ωστε ο ΟΑΕΔ να πληρώσει την διαφορά κατα τη διαρκεια που εργαζόμαστε και οχι αφου εχουμε τελειωσει και θα ισχυει το " μετα την αποχωρηση απο το ταμειο ουδεν λάθος αναγνωρίζεται".

 

Κατεβαινω ή αυριο ή μεθαυριο στο ΤΣΜΕΔΕ με άγριες διαθέσεις.

Θυμαμαι εναν πολιτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας που τα εκανε ταμπουλα ρασα. Μπορεί να κάνω το ίδιο.

Τα λέμε συνάδελφοι.

ΥΓ. Ποσταρω και το email.

post-56717-0-46092000-1444227292_thumb.jpg

post-56717-0-74165800-1444227315_thumb.jpg

Edited by theagpar
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοι συναδελφοι Ε.Π.Υ μηχανικοι, "τον ήπιαμε" πανηγυρικα.

Τα τσακαλια του ΤΣΜΕΔΕ οργανωθηκαν μιας και τους ταραξαμε την ησυχια και βρεθηκαν μπροστα σε "ενοχλητικους" πενταμηνίτες, και εχθές σε συναδέλφους που τους επισκεφθηκαν τους παρουσιασαν κατι το οποιο εναμιση μήνα πριν, σε δική μου επισκεψη πιθανότατα αγνοουσαν, μιας και μου ελεγαν ενα μάτσο .....κιες.

Τους παρουσιασαν τον Ν. 3996/2011 ο οποίος στο αρθρο 61 παρ. 3 γραφει τα εξής:

 

"3. Προκειμένου για τους από 1.1.1993 και εφεξής μισθωτούς ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), η προβλεπόμενη εισφορά για όλους τους Τομείς του Ταμείου υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων αποδοχών, οι οποίες δεν μπορεί να υπολείπονται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, κατά τις διατάξεις του ν. 2084/1992 και των προεδρικών διαταγμάτων 124/1993, 125/1993 και 126/1993, όπως κάθε φορά διαμορφώνεται. Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων των οποίων οι αποδοχές υπολείπονται του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, οι διαφορές που προκύπτουν στην εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη καταβάλλονται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, και σε τρεις κατ’ ανώτατο όριο μηνιαίες δόσεις, εφόσον το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 150,00 ευρώ. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της ως άνω διαφοράς εντός του τριμήνου, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα για τις καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές"

 

Μονά ζυγά δίκα τους λοιπόν.

Δε πα να εχει μεσανυχτα ο ΟΑΕΔ για το τι σημαινει μισθωτος μηχανικος και να λεει πως " οι ασφαλιστικες εισφορες των ασφαλισμενων του ΕΤΑΑ ειναι επιλέξιμη δαπανη", δε πα να γυρίσει η γη ανάποδα, το ΤΣΜΕΔΕ παιζει μπαλα στο γηπεδό του εχει δεμενο το γάιδαρο πολυ καλα.

Και όπως θα διαβάσατε, στην παραγραφο προκειπτουν και διαφορες στις εισφορες του εργοδοτη τις οποιες δεν με ενδιαφερει να υπολογίσω. Βαρέθηκα και τους σιχάθηκα ( ασφαλως και δεν περίμενα αυτο για να τους σιχαθω)

Δουλευουμε ουσιαστικα για καμια 400ρια ευρώ, αμα βγαλεις εισιτηρια, κουλουρια/τυροπιττες ( εμεις δεν ειμαστε ΔΕΗτζηδες για επίδομα 6€ τη μέρα) και το τσιβί απο την διαφορα των εισφορών.

Οπότε οι συνάδελφοι που θα μπουν στο πρόγραμμα απο 'δω και στο εξης, νομίζω πως ειναι πλέον κατατοπισμενοι για το τι τους περιμένει απο πλευρας εισφορών.

Edited by theagpar
Link to comment
Share on other sites

theagpar, μετά τα διευκρινιστικά emails προς τα ΚΠΑ2, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει μόνο για τους συναδέλφους που δεν βρίσκονται στο καθεστώς της ειδικής προσαύξησης? Όσοι έχουν ειδική προσαύξηση δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα?

 

Επιπλέον, γιατί οι εισφορές να υπολογίζονται με πολλαπλασιαστή επί των καθαρών αποδοχών και δεν πληρώνονται απλά όσες χρειάζονται για την 1η ασφαλιστική κατηγορία? Οι ελάχιστες αποδεκτές από το ΤΣΜΕΔΕ?

 

 
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.