Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου


georgia1979

Recommended Posts

Ερώτηση απλή με δυσνόητη απάντηση από πολεοδομία.

Θέλω να κάνω εξαίρεση από κατεδάφιση σε οικία που το δήλωσε με νόμο του Τρίτση. Την ίδια οικία θέλω να την κάνω νομιμοποίηση και προσθήκη στέγης.

Η οικία είναι εντός σχεδίου επαρχιακής πόλης.

Τι πρέπει να κάνω;

Άδεια με τίτλο «Νομιμοποίηση οικίας προ του 83 με ΓΟΚ 85 άρθρο 22 παρ 3 και προσθήκη στέγης» και μέσα σε αυτήν να υπάρχει άλλος φάκελος με τα απαραίτητα ώστε να περάσει πρώτα από εξαίρεση από κατεδάφιση από νομαρχία;

Δηλαδή ένας φάκελος αδείας που θα εξεταστεί πρώτα η εξαίρεση και μετά η νομιμοποίηση + προσθήκη. Ένας φάκελος; Μια αμοιβή;

http://i607.photobucket.com/albums/tt152/sakaflias/apostasis.jpg

Link to comment
Share on other sites

- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 31-1-1983 => Επιβάλλουμε Διοικήτική Ποινή (το 2πλασιο της

ειδικής εισφοράς (άρθρο 18 παρ7 Ν1337/83)

 

84,20 * 3,0 * 11,50 * 1,0 * 0,1 = 290,49 *2 = 580,95 Ευρω

 

- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 31-1-1983 => Εκτίμηση αξίας αυθαιρέτου (άρθρο2 του απο

6-8-1998 Π.Δ. ΦΕΚ 195Α/21-8-1998)

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ = 84,20 * 58 Ευρω = 4883,60 Συμβατική αξία

 

- Κατηγορίες κτισμάτων για την επιβολή προστίμων και ύψη των προστίμων (άρθρο 3 του

απο 6-8-96 Π.Δ ΦΕΚ 195Α/21-8-98)

 

1. ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ = συμβατική αξία * π

 

λέει πρόστιμο ανέγερσης = 583,98 όσο και το 2πλασιο της ειδικής εισφοράς

 

 

Καλησπέρα συνάδελφοι,

είμαι πολύ νέος μηχανικός,έπεσα κατευθείαν στα βαθειά και έχω πελαγώσει. Διάβασα την περίπτωσή σου alterwasser είναι παρόμοια με την δική μου. Έχω μια διόροφη οικοδομή έκτος σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμού με Ο.Α. του 79 με αδιαμόρφωτο ισόγειο το οποίο κλείστηκε και μετατράπηκε σε οικία χωρίς άδεια. Το οικόπεδο είναι 4 στρ και η επιτρεπόμενη κάλυψη 200 μ2 . Ο άνω όροφος είναι 100 οπότε επαρκή η κάλυψη και για τα 100 μ2 του ισογείου. Ο ιδιοκτήτης θέλει να το νομιμοποιήσει και θέλει να ξέρει και το ύψος του προστίμου.

Θα ήθελα αν μπορούσες να με κατατοπήσεις σχετικά με τους συντελεστές 3,0-11,50-1,0-0,1 που χρησιμοποίησε για να υπολογίσει την ειδική εισφορά και το π για τον υπολογισμό του προστίμου ανέγερσης. Τα 58 ευρώ είναι τιμή ζώνης?

Τέλος θα ισχύσει το ίδιο και στην περίπτωσή μου με το πρόστιμο διατήρησης να μετράει από το 1983?

ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιες απάντησεις και βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Gio,

επειδή το ίδιο κάνω αυτό το διάστημα, η απάντηση είναι όχι. Φτιάχνεις πρώτα το φάκελο για την εξαίρεση- ο οποίος δεν έχει καμία διαφορά από το φάκελο της νομιμοποίησης, εκτός από τον τίτλο- και, αφού υπογραφεί από Νομάρχη και εξαιρεθούν αυτά που αιτείσαι, μετά ξαναφτιάχνεις τον ίδιο φάκελο με τίτλο "Νομιμοποίηση των εξαιρεθέντων....και προσθήκη....".

Όσο για τις αμοιβές, η εξαίρεση δεν πληρώνεται. Αμοιβές θα βγάλεις μόνο για τη νομιμοποίηση. Γι' αυτό, άλλωστε, και πολλοί συνάδελφοι δεν αναλαμβάνουν τέτοια διαδικασία γιατί τρελαίνεσαι στο τρέξιμο για τα δικαιολογητικά και αμοιβές...χάλια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

sardanapalos σκέψου και το ενδεχόμενο της τακτοποίησης pilotis με τον 3843 (να σου μείνει η δόμηση για μελλοντική προσθήκη ορόφου)

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε gousgouni κατα αρχην σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Το σκέφτηκα ομώς ο νόμος 3843 δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις περιπτώσεις που έχει εξαντληθεί η επιτρεπόμενη δόμηση?

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ ήμουν υπέρμαχος της ίδιας άποψης, όμως παλαιότερα σε μία σχετική συζήτηση στο φόρουμ, καταλήξαμε πως δεν είναι απαραίτητο.

 

Μπορείς να κάνεις μια ερώτηση στην οικία πολεοδομία για επιβεβαίωση. Αν αρχίσουν να λένε διάφορα, παρέπεμψε τους στην παράγραφο 7.

7. Οι χώροι που προβλέπονται στην παράγραφο 1

του άρθρου 5, οι οποίοι διατηρούνται, εξακολουθούν να

μην προσμετρώνται στους ισχύοντες στην περιοχή του

ακινήτου γενικούς και ειδικούς όρους και περιορισμούς

δόμησης.

Αυτή η παράγραφος ξεκαθαρίζει το τι θα ίσχυε αν επιχειρούσες στο μέλλον να εκμεταλλευθείς το υπόλοιπο του Σ.Δ.

 

Επίσης σε περίπτωση εξ' αδιεραίτου οικοπέδου όπου έχει χτίσει μόνο ο ένας ιδιοκτήτης, τι πρέπει να γίνει; να "κλέψει" από τη δόμηση του άλλου για νομιμοποίηση;

ή τι θα γίνει σε μία οικοδομή που το υπόλοιπο φτάνει μόνο για τη νομιμοποίηση λίγων μέτρων; Ο πρώτος Η/Χ θα πληρώσει νομιμοποίηση και οι υπόλοιποι τακτοποίηση;

 

Εκμεταλλεύσου τα μελανά σημεία του νόμου για να περάσεις την άποψή σου.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ και πάλι. Όντως είχα διαβάσει όλη την συζήτηση:D και συμφωνώ και γω με την άποψή σου όμως δυστυχώς επειδή βρισκόμαστε στην ελλάδα κάθε πολεοδομία λέει τα δικά της.

Να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα αν γνωρίζεις. Η περιοχή του κτίσματος είναι χαρακτηρισμένη Ζ.Ο.Ε. λες να υπάρχει πρόβλημα με της χρήσης γης ή δεν παίζει ρόλο στην τακτοποίηση που αφορά την κατοικία?

Link to comment
Share on other sites

Παιδια χρειάζομαι βοήθεια.

 

Ένας πελάτης μου, αγόρασε 2 καταστήματα το ένα δίπλα στο αλλο που βρίσκονται στο ισόγειο μίας πολυκατοικίας. Συνηδητοποίησε όμως ότι ο ενδιάμεσος τοίχος είναι σε άλλη θέση από αυτή των σχεδίων στην άδεια της πολεοδομίας.

Πήγα στην πολεοδομία Αθηνών και μου είπαν να το τακτοποιήσω με το άρθρο 22 και να πληρώσει ο ιδιοκτήτης πρόστιμο. Η μόνη αλλαγή που έχει γίνει είναι ότι γκρεμίστηκε και χτίστηκε αλλού ο εσωτερικός τοίχος με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα μεταξύ τους εμβαδα των καταστημάτων. Καμία άλλη αλλαγή δεν έχει γίνει ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά.

 

α. Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσω;

β. Μπήκα στο e-πολεοδομια και λεέι πινακίδιο αμοιβής τοπογραφικού. αφού το τοπογραφικό δεν αλλάζει δεν μπορώ να προσκομίσω αυτό της πολεοδομίας χωρίς να πάρω αμοιβή ειδικά για αυτό;

(έστω οτι ειναι απαραίτητο τοπογραφικό με την δικια μου σφραγίδα:

γ. τι είναι πινακίδιο αμοιβής τοπογραφικού; εγω απλώς αντιγραφή του παλιού τοπογραφικού θα κάνω αν χρειαστεί.)

δ. επίσης όψεις τομές δεν αλλάζουν. μπορώ να προσκομίσω αυτά της άδειας; θα τα δεχτούν;

ε. επισης στο e-πολεοδομία λεει και "υψόμετρα". δηλαδή τι εννοεί;

 

ααα... και κατι τελευταίο: με το αρθρο 22 πληρωνω μια φορα προστιμο ναι νομιμοποιειται για παντα. εννοώ δεν πληρώνω μετά προστιμο διατήρησης κάθε χρόνο.

Link to comment
Share on other sites

Patis μακαρι να μπορουσα να σε βοηθησω αλλα δεν το κατεχω και πολυ.

Και εγω ψαχνοντας το παω σε κατι περιπτωσεις που ερχονται και με ρωτανε.

 

Να ρωτησω κι εγω κατι με τη σειρα μου και αν ξερει καποιος ας απαντησει αν ειμαι σωστο ή οχι.( μεταφερω απο αλλο τοπικ )

 

 

Εστω οτι υπολογιζω προστιμο ανεγερσης για εναν κλεισμενο εξωστη : 500ευρω.Θεωρουμε κατασκευη του 2000.

 

Προστιμο διατηρησης = 10 % * προστιμο ανεγερσης = 50 ευρω

Συνολικο ποσο εφαπαξ καταβολης = 500 + 10(χρονια απ το ετος κατασκευης ως σημερα) * 50 = 1000

Αν δεχθει το προστιμο ο πελατης εχει 30% εκπτωση απο πολεοδομια = 700ευρω

Αν τα πληρωσει εφαπαξ στην εφορια εχει εκπτωση 50% = 350 ευρω

 

Απο την στιγμη που δεν νομιμοποιειται (ουτε εξαιρειται απο κατεδαφιση )ο κλεισμενος εξωστης, πληρωνει (μεχρι να τον κατεδαφισει) καθε χρονο 50ευρω με μια προσαυξηση του 2% καθε χρονο.Δηλαδη, το 2011 θα πληρωσει 50, το 2012 51ευρω, το 2013 52,02 ευρω κ.ο.κ

Ειμαι σωστος ή αγνοω κατι?Βασικα δεν ειμαι σιγουρος για τις εκπτωσεις που υπολογισα και αν το διατηρησης εσαει που θα πληρωνει απο δω και περα ειναι σωστο...

 

Εντιτ : Σημερα πηγα και ρωτησα πολεοδομια Περιστεριου.Απαντηση : Αν δεν νομιμοποειται ο εξωστης ( υπολοιπο Σ.Κ + Σ.Δ) ΔΕΝ μπορει να κανει τιποτα.Ουτε καν να πληρωνει το διατηρησης εσαει...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα,

Για πελατη ο οποιος ηθελε να κανει ρυθμιση του Υπογειου του με το νομο Μπιρμπιλη, διαπιστωσαμε οτι το υπογειο ενω εχει κατασκευσστει δεν υπαρχει στην Οικοδομικη Αδεια.

Το κτιριο ειναι σε συγκροτημα κατοικιων (στο οποιο ο πελατης ηταν οικοπεδουχος και πηρε 4 διαμερισματα αντιπαροχη)

Ενω σε ολα τ αλλα κτιρια υπαρχουν τα υπογεια στην Ο.Α. μονο σε αυτο λειπει. Στα συμβολαια αναφερεται το υπογειο (αν και τα συνημμενα σχεδια των συμβολαιων δεν ειναι αυτα της Πολεοδομιας!!) Η αδεια ειναι του 1994. Λογικα παμε σε νομιμοποιηση με καταβολη προστιμου ανεγερσης και καταβολη εφαπαξ προστιμου;; Πως υπολογιζονται τα 2 παραπανω, με τους νομους και τις Εγκυκλιους δε βγαζω ακριβες συμπερασμα!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.