Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτου


georgia1979

Recommended Posts

Καλησπέρα!

 

προέρχομαι από εντελώς διαφορετικό κλάδο και δυστυχώς έχω πελαγώσει σε σχέση με ένα θέμα του οποίου η λύση θα έπρεπε να είναι απλή.

 

Έστω ένα σπίτι που χτίστηκε σε οικόπεδο εντός σχεδίου, αρτίου & οικοδομήσιμου ΧΩΡΙΣ νόμιμη άδεια ανέγερσης. Το κτίσμα αυτό είναι αυθαίρετο, σωστά;Υπάρχει Διάταγμα του '89 το οποίο εντάσσει το συγκεκριμένο οικόπεδο στο σχέδιο πόλης και ορίζει συντελεστή δόμησης 0,4.

 

Τί πρέπει να κάνω (αν μπορώ να κάνω κάτι) για τη νομιμοποίηση του κτίσματος;

 

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Λείπει μια βασική λεπτομέρεια. Πότε ανεγέρθηκε το κτήριο? Με το ΓΟΚ του '83 έγινε διαχωρισμός των αυθαιρέτων στα προ και μετά της 31-1-83. Αν το κτήριο χτίστηκε πριν νομίζω κάτι γίνεται (δηλώνεται το κτίσμα και ο Νομάρχης αποφασίζει τη διατήρηση ή όχι αν) αρκεί να ισχύει ακόμη η διαδικασία. Αν χτίστηκε μετά δε νομιμοποιείται αλλά διατηρείται (με τα αντίστοιχα πρόστιμα).

 

Επίσης σημασία έχει και ο οικισμός - αν είναι προ του '23 ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

νομιμοποιήται απλά για τα εκτός νομίμου περιγράμματος πας για εξαίρεση από κατεδάφιση και νομιμοποιείς τα εντός περιγράμματος. Τώρα κατά περίπτωση πας στα προ του 83 ή με αρθρο 22 ή με 1512

Link to comment
Share on other sites

Τωρα βέβαια, αν υπάρχει "τροπος" λες οτι ειναι προ του 55 και παιρνεις μια βεβαιωση ως νομιμα υφισταμενο προ του 55. Μονο με τοπογραφικο, κατοψη και μια αιτηση. [Τουλαχιστον αυτο γινεται σε μας.]

Εγινε ομως καταγγελια ή απλα πατε για νομιμοποιηση?

Link to comment
Share on other sites

Charlie στα προ του 55....

 

Αν με τους σημερινούς όρους δόμησης υπερβαίνει την επιτρεπόμενη δόμηση τότε ???

Link to comment
Share on other sites

επειδή τώρα τελευταία μου έχουν τύχει πολλές τέτοιες περιπτώσεις έχω να σου πω μερικά πράγματα που ίσως σου φανούν χρήσιμα.

Κατ αρχήν το οικόπεδό σου έχει πάρει όρους δόμησης οπότε κάποια τμήματά του θα νομιμοποιούνται. Γι αυτά μπορείς να προχωρήσεις σε άδεια νομιμοποίησης. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα που να χρειάζονται κάποια κολπάκια για να είναι σύμφωνα με τον ΓΟΚ. Μπορεί να μπορείς να τα νομιμοποιήσεις. Υπάρχουν και άλλα που ίσως να μην μπορείς με τίποτα να τα νομιμοποίσεις(να είναι σύμφωνα με τον ΓΟΚ.

Έχουμε και λέμε. Προχωράς σε άδεια νομιμομοίησης να νομιμοποιήσεις ότι το δυνατόν γίνεται. Γι αυτό θα πρέπει να βρείς κάποιον μάγκα μηχανικό και με όρεξη για να τρέξει και να σου νομιμοποιήσει όσα περισσότερα γίνεται. Γι αυτά θα βγεί πρόστιμο ανέργερσης και διατήρησης. Τα πρόστιμα είναι αρκετά μεγάλα για αυθαίρετες κατασκευές που έχουν γίνει μετά το 2005. Για πριν είναι αρκρτά μικρότερα. Άρα χρειάζεται να υπάρχουν αποδείξεις για τον χρόνο κατασκευής (υπάρχουν πολλοί τρόποι). Τα κτίσματα πριν το 1955 θεωρούνται νόμιμα.

Μπορεί όμως να υπάρχουν και τμήματα που να μην μπορούν να νομιμοποιηθούν με τίποτα. Γι αυτά βγαίνει το πρόστιμο ανέγερσης και το πρόστιμο διατήρησης. Το δεύτερο θα βεβαιώνεται κάθε χρόνο έως ότου κατεδαφίσεις τα τμήματα αυτά.

chronism: ίσως να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους προγενέστερους ΓΟΚ. Μου έχει τύχει να νομιμοποιήσω κάλυψη 100% έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις απαντήσεις!

 

Το ζήτημα είναι το εξής:Εγώ θέλω να κάνω κάποιες επισκευές στο σπίτι. Ο μηχανικός μου είχε τη φαεινή ιδέα να μου εκδώσει μια άδεια κατεδάφισης για το παλιό και ανέγερσης νέου σπιτιού, προκειμένου, όπως με διαβεβαίωσε να "νομιμοποιηθεί" το σπίτι. Εγώ, ωστόσο, δεν έχω σκοπό να γκρεμίσω φυσικά το σπίτι ολόκληρο, απλά να κάνω κάποιες επισκευές.

 

Η τράπεζα, ωστόσο, στην οποία απευθύνθηκα για δάνειο δεν θεωρεί το σπίτι νόμιμο έτσι και δεν θέλει να μου το χορηγήσει.

 

Το σπίτι χτίστηκε το 85 με νόμιμη άδεια για συγκεκριμένα τετραγωνικά, χτίστηκαν, ωστόσο, περισσότερα από αυτά, και εκεί έγκειται η αυθαιρεσία.

 

Καμία ιδέα τώρα; Ευχαριστώ ξανά!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Άρα χρειάζεται να υπάρχουν αποδείξεις για τον χρόνο κατασκευής (υπάρχουν πολλοί τρόποι).

 

 

alf, μήπως μπορείς να μου πεις κανέναν τέτοιο τρόπο; Έχω κτίσμα του 72 που έχτισε 28τμ παραπάνω από όσα έλεγε η άδειά του (ανέγερση νομίμου και αυθαιρέτου τμήματος έγιναν μαζί το 1972).

Δεν το δήλωσαν το 83, ούτε έχω κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει οτι χτίστηκε τότε. Στη φορολογική δήλωση, δήλωναν τα νόμιμα μόνο. Το μόνο που έχω σκεφτεί είναι να ζητήσω υπεύθυνη δήλωση από τους γείτονες. Πιάνεται αυτο;

 

Καμιά ιδέα;

Link to comment
Share on other sites

στη τελευταια πραξη εξαιρεσης κατεδαφισης που εκανα μου ζητησαν μονο

"υπευθυνη δηλωση του ιδιοκτητη για το χρονο κατασκευής" και τιποτε αλλο.

οταν πηγα στη πολεοδομια τα δεχτηκαν. βεβαια η υποθεση ειναι ακομα σε εξελιξη, αυτο σημαινει οτι μπορει να ζητησουν αποδειξεις εργολαβου οπως μπετα, τουβλα κτλ. γιατι μονο αυτα ειναι νομιμες αποδειξεις για το χρονο κατασκευης ενος κτισματος? η περιπτωση μου υπηρχε απο το 1997 αλλα η καταγγελια εγινε το 2005.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ τον εαυτό μου έμπειρο σε τέτοια θέματα και χωρίς να πω πολλά καθώς δεν αναλύεται έτσι απλά θα σας δώσω έναν απλό σκελετό.

 

 

1o) Υπάρχουν κτίσματα που νομιμοποιούνται και κάποια που δεν...

 

1α) Αυτά που νομιμοποιούνται πληρώνουν και τέρμα. Πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης έως την νομιμοποίηση.

1β) Αυτά που δεν νομιμοποιούνται πληρώνουν για όσα μπορούν να νομιμοποιήσουν και για αυτά που δεν μπορούν πληρώνουν πρόστιμο διατήρησης.

 

2) Ο χρόνος τελέσεως της αυθαιρεσίας ή των αυθαιρεσιών (πολλές και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές), δεν αποδεικνύεται αλλά δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη σε ΥΔ.

 

Η διαδικασία έχει ως εξής :

3α) εξαίρεση από κατεδάφιση (δεν έχει αμοιβή)

3β) νομιμοποίηση αυθαιρέτου είτε με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου, είτε με σημερινή νομοθεσία.

 

Τα προ του 1981 ευνοούνται όσον αφορά στα πρόστιμα.

Τα μετά του 2004 έχουν τεράστια πρόστιμα, πολλές φορές δεν συμφέρει να τα διατηρήσεις.

 

 

Σημαντικά :

Άνω των 10 ετών δεν υφίσταται χρέος προς το ΙΚΑ.

Προσοχή στην έκθεση - δήλωση αντοχής (φερθείτε σαν μηχανικοί και όχι λιγούρηδες μπακάληδες)

Προσοχή στα μετά του νόμου εφαρμογής περί θέσεων στάθμευσης και εξασφάλισης αυτών, να συνυπολογίσετε και τυχόν δημιουργούμενες θέσεις στάθμευσης ή εξαγοράς αυτών.

 

Για να βοηθήσω κάπως αλλιώς θα πρέπει να ξέρω τις λεπτομέρειες και την υπόθεση.

 

:(

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.