Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

"Κίτρινες" βγήκαν οι υποδομές της Κεφαλλονιάς


Engineer

Recommended Posts

Βροχές και κρύο τυλίγουν την Κεφαλλονιά, με τους κατοίκους της να κοιμούνται μια ακόμη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, σε εκκλησίες ή σπίτια άθικτα από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 15 χλμ., που δόνησε το μεσημέρι της Κυριακής το νησί, ενώ έως χθες βράδυ είχαν σημειωθεί 95 μετασεισμοί.

 

Τουλάχιστον 1.300 κάτοικοι πέρασαν την νύχτα στο πλοίο "Ελ. Βενιζέλος", που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Αργοστολίου που κρίθηκε ακατάλληλο από την επιτροπή ζημιών. Το "SuperFast 11" χωρητικότητας 800 κλινών απέπλευσε το βράδυ γιατί δεν "χωρούσε" στην αποβάθρα.

 

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά οι υλικές ζημιές είναι μεγάλες. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Διευρυμένο κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη έχει μεταβεί από την Κυριακή για τον συντονισμό των δράσεων, ενώ 84 μηχανικοί κρατικών υπηρεσιών κάνουν επιτόπιους ελέγχους. Στο Ληξούρι από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους κρίθηκαν μη κατοικήσιμα τα περισσότερα από τα σπίτια που ελέγχθηκαν, ενώ μικρότερο είναι το πρόβλημα στα δημόσια κτήρια του νησιού που ελέγχθηκαν.

 

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα. Τα δύο από τα τρία γηροκομεία έχουν πληγεί και 70 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε ξενώνες της Μονής Αγ. Γερασίμου. Παράλληλα, 50 οικογένειες θα μείνουν εκτός κατοικίας τους γιατί οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι καταγράφηκαν ως "κίτρινες". Πάντως, δεν σημειώθηκε καμία κατάρρευση κτηρίου. Επίσης, καταγράφηκαν μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο Ληξουρίου - Αργοστολίου, όπου σημειώθηκαν υποχωρήσεις του οδοστρώματος.

 

"Περιμένουμε να ξημερώσει, γιατί οι μετασεισμοί μας έχουν ταράξει" λένε οι κάτοικοι. "Είμαστε συνηθισμένοι από τους σεισμούς, αλλά αυτή η δόνηση μας τάραξε". Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

 

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, απευθυνόμενος στην Πολιτεία τόνισε (στο "Κόκκινο") ότι "πρέπει να εξεταστεί γιατί τα κτήρια που έχουν κτισθεί με αναθεωρημένο τον κτηριοδομικό κώδικα από το 1953 έχουν υποστεί ζημιές". Επ' αυτού ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πρωτονοτάριος σχολίασε στην "Α" πως "τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές ήταν όσα χτίστηκαν με τον αντισεισμικό νόμο του 1959, ενώ τα πιο σύγχρονα δεν έπαθαν σοβαρές ζημιές".

 

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την εκταμίευση 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς και 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Ιθάκης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων. Επίσης θα παρασχεθούν ισόποσες δόσεις στους Δήμους Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το υπουργείο Εργασίας. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες παράταση τριών μηνών στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλλονιάς. Αντίστοιχη αναστολή δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας για ασφαλιστικές εισφορές.

 

Πηγή: http://www.avgi.gr/a...tis-kefallonias

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Καλό ( και σοβαρό ) θα είναι πρίν αποδώσουν ευθύνες στους "κανονισμούς" να περιμένουν λίγο να δούν που βρίσκονται οι πραγματικές ευθύνες...

Link to comment
Share on other sites

Εκτός απο τα Ρίχτερ θα αρχίσουν να μας δίνουν και την επιτάχυνση μπας και βγάλουμε κάποιο νόημα με τους σεισμούς..............

Link to comment
Share on other sites

Α΄ προκαταρκτική ανακοίνωση για τον σεισμό MW=6.1 της Κεφαλονιάς στις 26/01/2014

http://www.slideshare.net/itsak-eppo/2014-0127-kefaloniaeqpreliminaryreporta

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μόλις γύρισα από Κεφαλονιά. Οι ζημιές δεν είναι σε καμία περίπτωση όσες λένε τα ΜΜΕ. Τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν προβλήματα ή έχουν προβλήματα μικρής κλίμακας. Προβλήματα παρουσίαζουν τα παλαιότερα σπίτια και κυρίως αυτά από φέρουσα τοιχοποιία στο Λυξούρι, όπου και ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

 

Το φάσμα το έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο ο οασπ (νομίζω στο itsak.gr - αν δουλεύει).

 

Από ότι μας είπαν επί τόπου οι σεισμολόγοι η επιτάχυνση που κατέγραψαν οι δύο σεισμογράφοι ήταν απο 0.10 έως 0.40.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ήδη, από τις πρώτες φωτογραφίες, φάνηκε ότι σοβαρές βλάβες υπήρξαν :

σε παλαιές λιθοδομές χαμηλής ποιότητας, κακότεχνες αντιστηρίξεις εδάφους, άοπλες ελεύθερα ιστάμενες τοιχοποιίες, εξώφθαλμες κακοτεχνίες, εκτεταμένες διαβρώσεις οπλισμών κλπ.

Γενική συμπεριφορά των κατασκευών πολύ καλή.

Από τις πρώτες καταγραφές που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται ότι η κατακόρυφη επιταχ. του πρώτου σεισμού ήταν όντως μεγάλη.

 

Στο θέμα των υποδομών τώρα,

οι μεγαλύτερες αναλογικά ζημιές μήπως πρέπει να μας οδηγήσουν σε περαιτέρω εξέταση της ποιότητας των εκεί δημόσιων έργων ; ή μήπως και αλλού ;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

οσο καλοι και να ειναι οι κανονισμοι (αντισεισμικος κλπ) οταν η εφαρμογη τους δεν ειναι ορθη (σωστη επιβλεψη,ποιοτητα-προδιαγραφες υλικων),τα αποτελεσματα δεν ειναι τα αναμενομενα. Οι παλιες κατασκευες απο το 1953 μεχρι την εφαρμογη του αντισεισμικου, ειχαν ελεχθει απο καποιον? γιατι δεν ειχε γινει καποια κινηση ενισχυσης ή ανακατασκευης τους? για την Κεφαλλονια μιλαμε,υπαρχει πλουτος στο νησι, υπηρχε η δυνατοτητα να εχει γινει κατι τετοιο.

Link to comment
Share on other sites

Δελτίο Τύπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και τις διαθεσιμότητες στους ΤΑΣ

Οι συνάδελφοι στην Κεφαλονιά δίνουν τιτάνιο αλλά άνισο αγώνα τη στιγμή που 100 έμπειρα στελέχη του υπουργείου Υποδομών, κυρίως μηχανικοί, που υπηρετούσαν στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, στο ΤΑΠ Πύργου αλλά και στα υπόλοιπα περιφερειακά ΤΑΣ από την 1η Νοεμβρίου 2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να ενταχθούν σε υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης. Ανάλογη είναι η εικόνα για τους συνολικά 310 υπαλλήλους των ΤΑΣ της χώρας, που σημειωτέον είναι η πρώτη σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και η πέμπτη στον κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.