Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξοικονομω και αυθαιρεσιες


Recommended Posts

Επειδη το εχω αναφερει και σε αλλα θεματα αλλα δεν ειχα καθαρη απαντηση...

θα μπορουσε να γινει και δημοσκοπηση.....

 

Κανετε το προγραμμα σε ακινητα που εχουν Ο.Α. αλλα εχουν αυθαιρεσιες του τυπου, περγκολα, σκαλα, επιπλεον δωματιο, ΗΧ κλπ.???

ναι ή οχι

 

(Μεχρι τωρα εδιωχνα πελατες αν δεν εκαναν τακτοποιηση αλλα μολις ανακαλυψα αλλα πραγματα απο συναδερφους!!!)

Edited by gio
Link to comment
Share on other sites

Ετσι μπραβο. Μια καθαρη απαντηση.

Μιλντας με συναδερφους μου ειπαν οτι αν υπαρχει ΟΑ και οι αυθαιρεσιες δεν ειναι κατι το τρομερο (πχ αλλο ενα σπιτι διπλα) τοτε κανουν το εξοικονομω χωρις τακτοποιηση. Βεβαια κοιταζουν και την δηλωση του Ε9.

Link to comment
Share on other sites

Ετσι είναι .... περίπου ....Δες στο : http://exoikonomisi.ypeka.gr/ (Συχνές ερωτήσεις) :

13. Ερ.: Σε περίπτωση που η κατοικία έχει κτιστεί μεταπολεμικά, δεν έχει οικοδομική άδεια ούτε και έχει δηλωθεί στη βάση του νόμου " ΤΡΙΤΣΗ" αλλά δηλώνεται κανονικά στη φορολογική δήλωση είναι επιλέξιμη; Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν για την παραπάνω κατοικία.

Απ.: Η Δήλωση της κατοικίας στη φορολογική δήλωση δεν συνεπάγεται ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα. Πρέπει να προσκομισθεί οικοδομική άδεια ή αντίστοιχο σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο ότι το κτήριο υφίσταται πλέον νόμιμα. Επιλέξιμες είναι οι κατοικίες που υφίστανται νόμιμα και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Link to comment
Share on other sites

ωραια..και τα κριτηρια ειναι:

1. ΤΖ<2100

2. να εχει ΟΑ ή κατι τετοιο

3. ΠΕΑ σε Δ κατηγορια ή μικροτερη

4. οχι κατεδαφιστεο

5. να εχει χρηση κατοικιας

 

αρα στο 2. που λεει για οικ. αδεια .....εννοει μεν να μην ειναι αυθαιρετο (στο συνολο) αλλα οχι και επιμερους...σωστα?

Link to comment
Share on other sites

τα διαβασα....και αυτο που καταλαβαινω ειναι οτι πραγματι ο καθενας μπορει να θεωρησει αν το ακινητο ποπυ θα ενταχθει στο εξοικονομω "εχει" ή οχι αυθαιρεσιες. Ο επιθεωρητης θα πρεπει να αναγραψει τα τετραγωνικα που ειναι στην πραγματικοτητα και αυτα θα πρεπει να ειναι τα ιδια με το Ε9 που δηλωνει ο ιδιοκτητης.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς .... Το πρόβλημα με την καταγραφή ή όχι των αυθαιρέτων είναι το εξής 

Το ΠΕΑ είναι ένα πιστοποιητικό που μπορεί σε ένα βαθμό να καθορίσει την τιμή του ακινήτου ή έτσι τουλάχιστον ξεκίνησε. Υποθετικά .... λοιπόν ίσως και τραβηγμένο (??) μεταξύ πιθανού πωλητή ή αγοραστή, πιθανή μη καταγραφή των αυθαιρέτων ή ελλιπής επιθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε ακυρότητα του ΠΕΑ και κατά συνέπεια σε ακυρότητα του συμβολαίου.

Εδώ μπαίνουν και οι ευθύνες του μηχανικού. Ο αγοραστής (-τές) ή και ο ενοικιαστής (-τές) στην διάρκεια που ισχύει το πιστιποιητικό, δυνητικά μπορεί να αξιώσει πειθαρχικές ή και άλλες κυρώσεις σε βάρος μας.

Link to comment
Share on other sites

Τρεις παρατηρήσεις:

 

1. Το ΠΕΑ αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση. Ακριβώς όπως είναι. Δεν υπάρχει <<αυτό το μπαλκόνι έγινε δωμάτιο αλλά επειδή δεν είναι νόμιμο δεν το εξετάζω>> όπως σωστά παρατηρήθηκε παραπάνω.

 

2. Από ερωταπαντήσεις <<εξοικονομώ>>:

 

<<41. Ερ.: Τι γίνεται σε περίπτωση που τα m2 που αναγράφονται στο ΠΕΑ είναι διαφορετικά από τα m2 που αναγράφονται στην οικοδομική άδεια;

Απ.: Σε περίπτωση που υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ της συνολικής επιφάνειας που δηλώνεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και της επιφάνειας που εμφανίζεται στην οικοδομική άδεια /νομιμοποιητικό έγγραφο του κτηρίου (ή τμήματος αυτού), η αίτηση στο Πρόγραμμα θα πρέπει να καταχωρείται, σε κάθε περίπτωση, βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στο ΠΕΑ, δεδομένου ότι, τόσο το εν λόγω πρόγραμμα, όσο και το πρόσφατο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από αποτύπωση των πραγματικών χαρακτηριστικών του κτηρίου ή τμήματος αυτού.>>

 

Αυτό ισχύει μέχρι τώρα. Δεν ξέρω αν αύριο αλλάξει.

Οπότε προχωράς όπως είναι και προφανώς δεν έχει δικαίωμα κανένας να σου απορρίψει την αίτηση αν το ΠΕΑ γράφει 100 τμ και το Ε9 80τμ.

 

 

3. Αν πας gio να κάνεις σωστή εμβαδομέτρηση σαν Πολιτικός μηχανικός σε ένα διαμέρισμα (τα τμ του Ε9) τότε θα βάλεις τον μισό τοίχο με το κλιμακοστάσιο και θα το βγάλεις π.χ. 100 τμ

Αν τώρα ο ίδιος πας σαν ενεργειακός επιθεωρητής για να βγάλεις ΠΕΑ και κάνεις σωστά τη δουλειά σου τότε θα πάρεις όλο τον τοίχο προς κλιμακοστάσιο και θα το βγάλεις π.χ. 100,6 τμ

Σπάνια τα τμ του ΠΕΑ συμπίπτουν με αυτά του Ε9 αν γίνουν σωστά (καμιά φορά κλείνουμε το μάτι, όχι ολόκληρο... το μισό και το κάνουμε 100 τμ πράγμα που αντιβαίνει την παρατήρηση 1 αλλά.... ντέφι να γίνει).

Edited by hkamp
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ηλία δυστυχώς πρόσφατα είχα περίπτωση ασυμφωνίας ΠΕΑ και Ο.Α. και δεν το προχωρούσαν από τράπεζα, ζητώντας νομιμοποίηση. Τους παρέπεμψα και εγώ στην 41 ερώτηση που αναφέρεις και δεν το δέχθηκαν αναφέροντας ότι απαιτείται πλέον τακτοποίηση και μάλιστα ολοκληρωμένη !!! 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.