Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έκδοση Π.Ε.Α. σε ενοποιημένο χώρο ομόρων κτιρίων


VASILAKIS_TOP

Recommended Posts

Εντός πέντε ομόρων οικοπέδων που ανήκουν στο ίδιο ιδιοκτήτη με διαφορετικούς τίτλους ιδιοκτησίας υφίστανται  πέντε αυτοτελή κτίρια ισόγεια και διώροφα.
Κάνοντας χρήση διατάξεων έγκρισης μικρής κλίμακας έγινε λειτουργική συνένωση των ανωτέρω κτιρίων, αφαιρώντας (κατεδαφίζοντας) τμήματα ομόρων τοιχοποιιών.
Στον ενιαίο χώρο πλέον αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί ένα Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ενιαία συστήματα ψύξης και φωτισμού (ενιαία θερμική ζώνη).
Λόγω αγοραπωλησίας των ανωτέρω ακινήτων με ένα συμβόλαιο ζητήθηκε από τη συμβολαιογράφο η έκδοση των αντίστοιχων 5 Π.Ε.Α. 1 ανά οικόπεδο/κτίριο.
Ποια είναι η άποψη σας , πρέπει να εκδοθεί ένα Π.Ε.Α. που θα αντιστοιχεί στον ενιαίο πλέον χώρο που εκτείνεται στα πέντε οικόπεδα ή  5 Π.Ε.Α. ένα για κάθε οικόπεδο;

Link to comment
Share on other sites

Αφού τα 5 αυτοτελή τα συνένωσες σε 1 με τη διαδικασία μικρής κλίμακας και πλέον υφίσταται νόμιμα 1 ενιαίο κτήριο, τότε εκδίδεται 1 ΠΕΑ, αποτυπώνεις οτι βλέπεις στην αυτοψία.

 

Η ****** συμβ/γος τι ******* λέει οτι πρέπει να εκδοθούν 5 ΠΕΑ... κάποτε υπάρχαν 5 κτίσματα σε 5 οικόπεδα, τώρα υπάρχουν 5 οικόπεδα και 1 κτίσμα.

 

Εκτός αυτού, πες της ****** να ανοιξει τα στραβά της να διαβασει καμμιά νομοθεσία πέρα απο τα δικηγορικά-συμβολαιγραφικά βιβλία, υπάρχουν και άλλου είδους νομοθεσίες που ισχύουν στην Ελλάδα

 

Και το λέω αυτό διότι υπάρχει έγγραφο του ΥΠΕΚΑ (νομίζω του '12) που λέει οτι ''... σε περίπτωση μεταβίβασης, οι συμβολαιογράφοι επαληθεύουν την εγκυρότητα του εκδοθέντος ΠΕΑ (Α.Π. και Α.Α.) και τίποτα περισσότερο....''

Edited by hkamp
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση συνάδελφε!

 

Νομίζω ότι δεν μπορείς να βγάλεις 5 ΠΕΑ σε τέτοια περίπτωση. Θα πρέπει να βγει ένα μόνο ΠΕΑ. Αν κάνεις κάτι άλλο (προσωπική άποψη) θα έχεις εφαρμόσει λάθος τις οδηγίες και τη νομοθεσία που διέπει τις ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Το ΠΕΑ εκδίδεται ανά κτιριακή μονάδα ή στο σύνολο εφόσον πρόκειται για την ίδια κύρια χρήση σύμφωνα με τους ορισμούς του Ν. 4122. Αν εκδόσεις περισσότερα από ένα ΠΕΑ για την ίδια κτιριακή μονάδα θα υποστείς τις κυρώσεις από την ΕΥΕΠΕΝ σε πιθανό έλεγχο.

Σου συνιστώ να κάνεις την ερώτηση γραπτώς στην ΕΥΕΠΕΝ και να την πας στην συμβολαιογράφο.

 

Αλλιώς δε θα το καταλάβει. Δεν μπορεί προφανώς να κατανοήσει ότι ο ρόλος τους ξεκινά και σταματά στην εξακρίβωση της αυθεντικότητας του ΠΕΑ με τον δεκαεξαψήφιο κωδικό αυθεντικότητας. Νομίζουν, δυστυχώς, ότι πρέπει να έχουν άποψη για όλα, αρκεί να υπογράφει και να φέρει την ευθύνη άλλος (συνήθης πρακτική των συμβολαιογράφων).

 

Σου συνιστώ πρώτα προφορική ερώτηση με περιγραφή στους συναδέλφους της ΕΥΕΠΕΝ του θέματος και έπειτα γραπτή ερώτηση.

 

Αυτή είναι η άποψή μου.

 

ΥΓ: Αν και πιο brutal o dib, λέμε περίπου τα ίδια πράγματα. Με έφαγε στη στροφή στο γράψιμο.

Πρόσεξε, είναι σοβαρό το θέμα, μην δεχθείς την άποψη της ********

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Κι εγώ έχω ακριβώς τις ίδιες απόψεις με τους συναδέλφους dib και hcamp

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε είμαι λίγο εκτός θέματος διότι δεν απαντάω στην ερώτησή σου για ΠΕΑ.

Θα ήθελα ωστόσο να καταλάβω ποιές νομικές διατάξεις επικαλεστήκατε για την συνένωση με τη διαδικασία Εργασιών Μικρής Κλίμακας και πόσο "βατά"/εύκολα δόθηκε.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Για ενημέρωσή σας στο θεμα λειτουργική ενοποίηση ομόρων κτιρίων, σας επισυνάπτω τρία αρχεία ,όπου μέσα υπάρχει το νομικό καθεστώς, το οποίο εφαρμόζεται στην παρούσα περίπτωση (συγνώμη για την καθυστέρηση).

Η Υπηρεσία Δόμησης με καθοδήγησε σε αυτό το μοτίβο και στο τέλος μου έδωσε την Εγκριση εργασιών μικρής κλίμακας

Τα περιεχόμενα του φακέλου περιγράφονται στα Φ.Ε.Κ.

YPODEIGMA ΈγγραφηS ΣυναίνεσηS .doc

3η -4η ΣΕΛΙΔΑ ΕΝΤΥΠΟΥ .doc

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΝΕΝΩΣΗΣ.doc

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

ΠΕΑ δεν εκδίδεις ανα οικόπεδο, αλλά ανά κτήριο. Με απλά λόγια βγάζεις ΠΕΑ γι'αυτό που πας και βλέπεις. Αν αυτό που βλέπεις είναι ένα κτήριο ενιαίο 1 ΠΕΑ βγάζεις σε αυτό. Ας ήταν και πριν οικισμός χωριού....

 

Τα υπόλοιπα που επισυνάπτεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες  +από μένα

Link to comment
Share on other sites

+1 και από μένα για τα αρχεία, να τα βάλουμε στα downloads 

 

 

συμφωνώ με ένα ΠΕΑ το ίδιο ισχύει σε ένα αυθαίρετο ακίνητο, κάνουμε ΠΕΑ συνυπολογίζοντας και όλους τους αυθαίρετους χώρους και όχι ότι λέει η κάτοψη της πολεοδομίας, κοινός ότι βλέπεις  :smile:

Link to comment
Share on other sites

Σε διαμερισμα εμβαδου 45,00μ2 συμφωνα μετην αδεια αλλα με 9μ2 ρυθμισμενο χωρο με το 4014 ειναι υποχρεωτικο το ΠΕΑ  για ενοικιαση?

Link to comment
Share on other sites

45τμ + 9τμ = 54τμ > 50 => Ναι θέλει ΠΕΑ

 

Όμως πρέπει να καταχωρήσεις στο σύστημα και τα νομιμοποιητικά έγγραφα των 9τμ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.