Μετάβαση στο περιεχόμενο

Michanikos.gr webTV: Νέα Βιομηχανική Πόλη (Ερμούπολη-Λαύριο)


Engineer

Recommended Posts

Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΒΙΟ-ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ» γεννήθηκε με αφορμή το διεθνές συμπόσιο «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που πραγματοποιήθηκε στην ΑΘΗΝΑ το Νοέμβριο του 1988 και αφορά στην προσπάθεια εκβιομηχάνισης στη χώρα μας και στα σημαντικά σημάδια που έχει αφήσει στον ελληνικό χώρο, στην οικονομία, στις κοινωνικές δομές, στην πόλη και στον πολιτισμό.

 

Η καταγραφή σε φιλμ σημαντικών μνημείων του βιομηχανικού πολιτισμού, όχι μόνο ήταν αναγκαία για μια περιγραφή αυτών των μνημείων αλλά και χρήσιμη για την αυτογνωσία μας. Ο νεοελληνικός χώρος, από τις απαρχές της ύπαρξής του, δεν έμεινε έξω από το παιχνίδι της ευρηματικότητας και των λύσεων που απαιτεί η ανάπτυξη μέσα από τη βιομηχανία.

 

Στη σειρά «ΒΙΟ-ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ» παρουσιάζονται το ΓΚΑΖΟΧΩΡΙ, τα πρώτα τρένα, το φράγμα του ΜΑΡΑΘΩΝΑ, εργοστάσια ηλεκτρισμού, τα μεταλλεία ΛΑΥΡΙΟΥ και ταυτόχρονα καταδεικνύονται οι κοινωνικές σχέσεις, που επέβαλλε η βιομηχανία στο επίπεδο της πόλης.

 

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς με τον τίτλο «ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ» παρουσιάζονται οι παράλληλες ιστορίες εμπορίου και βιομηχανίας δυο πόλεων, της μεν ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, το κλασικό δείγμα πόλης που γεννήθηκε από την ανάγκη του εμπορίου, το δε ΛΑΥΡΙΟ, η αρχαιότατη πόλη που συνάρτησε την ύπαρξή της με την άνθιση και την παρακμή των μεταλλείων.

 

Δείτε το επεισόδιο εδώ: http://archive.ert.gr/36212/

 

Πηγή: Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ

 

Δείτε όλες τις playlist από το Michanikos.gr webTV

 

1.

 

2.

 

3.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.