Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
Engineer

ΤΕΕ: Xρήσιμα συμπεράσματα από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

Recommended Posts

Οι μηχανικοί του νησιού έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στο έργο τους, δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χ. Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής του στην Κεφαλονιά, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα και σοβαροί τραυματισμοί.

 

«Ήρθαμε για δεύτερη φορά στο νησί, με έμπειρους συναδέλφους και με καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Θέλω να ευχαριστήσω και να δώσω συγχαρητήρια στους μηχανικούς της Κεφαλονιάς για το έργο και την επιστημονική εργασία τους.

 

Η επιβράβευση, απέναντι τους και απέναντι στην κοινωνία, είναι ότι δεν έχουμε με τέτοιο σεισμό ένα θύμα ή έναν τραυματία, που σημαίνει ότι επί δεκαετίες η δουλειά που γίνεται στην Κεφαλονιά, δεν έχει μία αστοχία» ανέφερε ο κ. Σπιρτζής, ο οποίος τόνισε το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν οι ζημιές, που θα υπήρχαν σε άλλη χώρα -και σε καταστροφές κτιρίων και σε ανθρώπινες ζωές», επισημαίνοντας ότι «αν γίνονταν αυτοί οι σεισμοί σε άλλη χώρα θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς».

 

«Έχουμε να βγάλουμε κρίσιμα συμπεράσματα και θεσμικά και σε σχέση με την δημόσια διοίκηση και σε σχέση με την επιστήμη μας, μετά τον σεισμό της Κεφαλονιάς» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και πρόσθεσε: «Η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις διαχρονικές ευθύνες της. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια, το προεδρικό διάταγμα για το μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων. Αν πάτε μια βόλτα στην περιοχή θα δείτε ότι έχουν φύγει στέγες, που σημαίνει ότι οι τεχνίτες μας, τα τεχνικά επαγγέλματα θα πρέπει αξιόπιστα να αδειοδοτούνται και με ευθύνη, όχι όπως είναι σήμερα. Δεν μπορεί να μην υπάρχει θεσμοθετημένη η ταυτότητα του κτιρίου, που θα προβλέπει ελέγχους και για τα στατικά των κτιρίων και για τις εγκαταστάσεις.

 

Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται θεσμοθετήματα σαν και αυτό που γνωμοδότησε η επιτροπή ανταγωνισμού, που φέρνει το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και του μηχανικού γενικότερα σαν να είναι μια απλή παροχή υπηρεσιών χωρίς ευθύνη και χωρίς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

 

"Αυτή την στιγμή είναι στο νησί πάνω από 100 μηχανικοί, έχουν έρθει κλιμάκια απ' όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Την πρώτη φορά είχαν έρθει 40 περίπου μηχανικοί, 35 από Αθήνα και 5 από την Πάτρα και μηχανικοί από την Κεφαλονιά και οι ζημιές είναι τέτοιες που αντιμετωπίζονται στην πλειονότητά τους» σημείωσε ο κ. Σπίρτζης και έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όσους συναδέλφους εθελοντικά συμμετείχαν στα κλιμάκια και βοηθούν την κοινωνία της Κεφαλονιάς.

 

«Θα είμαστε πάντα εδώ γιατί το θεωρούμε χρέος μας να στηρίζουμε τους Έλληνες πολίτες και τους Κεφαλονίτες σε τέτοιες στιγμές» κατέληξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

 

Click here to view the είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

"....Δεν είναι δυνατόν να προωθούνται θεσμοθετήματα σαν και αυτό που γνωμοδότησε η επιτροπή ανταγωνισμού, που φέρνει το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και του μηχανικού γενικότερα σαν να είναι μια απλή παροχή υπηρεσιών χωρίς ευθύνη και χωρίς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

 

Τότε γιατί το κλιμάκιο δεν παίρνει όλες τις άδειες τψν κιτρινοκόκκινων να κάνει ένα έλεγχο κατά πόσο ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ από τους μηχανικούς οι προδιαγραφές? Πολλοί πληρώνονταν επίβλεψη και ουδέποτε εμφανίστηκαν... με αποτέλεσμα ο κάθε μπετατζής-σιδεράς να κάνει του κεφαλού του καλοπροαίρετα και μη...

 

Σιγά το δύσκολο.. Πρέπει να θεσμοθετηθεί ηλεκτρονική ταυτότητα για να γίνει ένας έλεγχος;;;;; Εμ βέβαια το ΤΕΕ θέλει κανα φράγκο ακόμα και όχι να λειτουργήσει επί της ουσίας...

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

".... που φέρνει το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού και του μηχανικού γενικότερα σαν να είναι μια απλή παροχή υπηρεσιών χωρίς ευθύνη και χωρίς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία".

 

Διαφωνείς κάπου πάνω σε αυτή τη διαμαρτυρία ? 

 

Οσο για τα άλλα που λες , 

 

διάβασε και την προκαταρκτική έκθεση του ΙΤΣΑΚ Εδώ  , ειδικά στο τέλος που μιλάει για την απόκριση των κατασκευών,

 

Λάβε υπ'όψη σου , την ηλικία των βλαβέντων κτιρίων (= κανονισμοί του '55 ) , τα αυθαίρετα που έπαθαν ζημιές  και θα δεις 

 

 ότι οι Μηχανικοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.