Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α03] Βεβαιώσεις του Ν.4178/13


Recommended Posts

Δες από την κατασκευή αν μπορεί να αποδειχθεί, το ισόγειό σου είχε γίνει όλο από τότε (εναλλακτικά από Α/Φ ή με Ε9). Παρόλα αυτά, εφόσον έχεις το 1965 προσθήκη ορόφων, και διαφορές από την άδεια, εκεί έχεις αυθαιρεσίες. Το ζήτημά σου πάλι είναι η χρονολογία που γίνανε (η απόδειξή της).

Μπορείς να βεβαιώσεις κατ' αυτή την λογική για το ισόγειο πριν το 1955, αλλά όχι για τους ορόφους.

 

Το ότι είναι διατηρητέο, μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις στοιχεία, από το φάκελο της Εφορείας προστασίας του, όπως φωτογραφίες ή σχέδια.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Η αυθαιρεσία, σαν αυθαιρεσία, είναι εμφανές ότι είναι από την φάση της κατασκευής, και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία του φέροντα.

 

Οι όροφοι της προσθήκης δε με απασχολούν, καθώς αφορούν τους ορόφους από τον 3ο και πάνω, ενώ το διαμέρισμα που αναφέρω είναι στον ημιόροφο, και άρα κατασκευασμένο με την άδεια του 1932.

 

Δυστυχώς έχω ψάξει παντού (και στην αρμόδια εφορεία) και στοιχεία δεν βρέθηκαν πουθενά.

 

Το θέμα είναι πως (1) το στέλεχος της άδειας του 1932, σε συνδυασμό με (2) την τομή της προσθήκης (που δείχνει και τους υποκείμενους ορόφους ότι αφορούν την αρχική άδεια), με καλύπτουν για τον χαρακτηρισμό του ακινήτου ως προ του 1955 και άρα να θεωρείται νομίμως υφιστάμενο; Ή το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983, δυσκολεύει κάπου τη διαδικασία;

 

Ο νόμος δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με διατηρητέα κτίρια προ του 55 και πιθανή αδυναμία έκδοσης βεβαιώσεων.

Edited by stek
Link to comment
Share on other sites

Αν μπορείς να αποδείξεις ότι κάποια κατασκευή υφίσταται πριν το 1955, σταματάς εκεί και δίνεις βεβαίωση, όχι αυτή που λέει ότι δεν υπάρχουν παραβάσεις, αλλά αυτή που λέει ότι οι παραβάσεις ανήκουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 1 (είναι η 2η). Μπορείς να αγνοήσεις τον χαρακτηρισμό του, για να μην παιδεύεσαι άσκοπα.

Ο χαρακτηρισμός διατηρητέο του 1983, σημαίνει ότι η πολιτεία επιβάλλει την διατήρηση του κτιρίου ως έχει την ημέρα του χαρακτηρισμού. Αυτό καθιστά το συγκεκριμένο στιγμιότυπο του κτιρίου νομίμως υφιστάμενο και δίνεις την 1η βεβαίωση. Εκεί δυσκολεύει η διαδικασία, καθώς θα πρέπει να βρεις τι όρισε διατηρητέο το 1983 η υπηρεσία και τι αρχεία αποτύπωσης είχε τότε.

Το πιθανότερο είναι να βάλανε στον ίδιο φάκελο τα σχέδια της άδειας και τις φωτογραφίες με την διαφορετική κατάσταση, οπότε δεν θες να ασχοληθείς για μία βεβαίωση να τα ξεμπλέξεις, ειδικά με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

 

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων δεν είναι Πολεοδομία και δεν μπορεί να νομιμοποιήσει κτίσματα, άρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μνημείο ένα αυθαίρετο.

 

Εγώ θα έκανα γαργάρα το διατηρητέο και θα πήγαινα μόνο με τα της πολεοδομίας και το προ του 1955. 99% ούτε και αυτοί ξέρουν τι αποφασίσανε να διατηρήσουν ή κάνανε σχετικό έλεγχο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα σας. Σε εντός σχεδίου σε ακίνητο με τις δύο φάσεις ν1337 (χωρίς τρίτη) δεν δίνουμε βεβαίωση χωρίς να το εντάξουμε στο 4178 ή να κάνουμε τρίτη φάση του ν Τρίτση?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!  Δίνεις βεβαίωση κανονικά χωρίς υποχρεωτικά να κάνεις Γ' φάση. Εκτός και αν έχεις περαιτέρω αυθαιρεσίες οπότε πρέπει πρώτα να τακτοποιήσεις.

 

 

 

 

 

Μια δική μου ερώτηση.

Σε οικόπεδο με σύσταση καθέτου (Α και Β ιδιοκτήτες) και οριζοντίου, υπάρχει στο τμήμα του Α διώροφη οικοδομή, όπου το ισόγειο εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση με 720/77 και ο όροφος με 1337/83 post-37340-0-64096500-1449736868_thumb.jpg.

 

 

Κάποια στιγμή γύρω στομ1995 κατασκευάστηκε αυθαίρετα η στέγη post-37340-0-37383600-1449736948_thumb.jpg.

Πρι δέκα χρόνια περίπου που γίνεται η σύσταση, το ισόγειο και ο όροφος παίρνουν από 20% και η μελλοντική καθ' ύψος επέκταση 10%. Τώρα που καλούμαι να εκδώσω βεβαίωσεις, τι κάνω με την βεβαίωση για μελλοντική καθ΄ύψος επέκταση? Πρέπει υποχρεωτικά να νομιμοποιηθεί η στέγη και μετά να εκδοθεί η βεβαίωση? 

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Αν έχω καταλάβει σωστά, έγινε σύσταση καθέτου και σε κάθε οικοδομή σύσταση οριζοντίων;

Αν ναι, ποιες οριζόντιες μεταβιβάζονται;

Αν μεταβιβάζονται του ισογείου και του ορόφου δεν απαιτείται καμία δήλωση εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι 2 φάσεις των ν. 720/77 (2 δηλώσεις) και ν. 1337/83 (2 φάσεις) για ισόγειο και όροφο αντίστοιχα και με την προυπόθεση ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα τότε σχέδια των τακτοποιήσεων.

Αν πρόκειται να μεταβιβαστεί και το δικαίωμα υψούν θα πρέπει να τακτοποιηθεί η στέγη.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς όλες οι οριζόντιες του Α. Ευχαριστώ, ρωτάω γιατί διαβάζοντας στα σχετικά θέματα, άλλος λέει ότι άλλο % για το δικαίωμα υψούν, άλλο % για μελλοντική καθ' ύψος επέκταση, άλλο % για μελλοντική δόμηση καθ' ύψος εφόσον δοθεί επιπλέον σ.δ. στην περιοχή κλπ., λόγω του ότι είναι ένα θεωρητικό και άυλο δικαίωμα. Δεν ξέρω ίσως εγώ αντιλήφθηκα ότι καποιος/κάποιοι να θεωρούν πως δεν απαιτείται ένταξη στο 4178 για τον 'αέρα'.

Link to comment
Share on other sites

Εμείς κρίνουμε τη στιγμή της αυτοψίας και αυτό που βλέπουμε είναι μια αυθαίρετη στέγη η οποία οφείλει να ρυθμιστεί προ μεταβίβασης. Το τι καθεστώς από άποψη δόμησης και ιδιοκτησίας επικρατεί στο δώμα του κτιρίου μας αφορά μόνο στην περίπτωση πιθανής συναίνεσης. Αν υπάρχει υπόλοιπο Σ.Δ αυτό δεν αφορά την τακτοποίηση, όπως δεν την αφορά σε ανάλογη περίπτωση κάποιας αυθαίρετης προσθήκης για παράδειγμα στον ακάλυπτο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πήρα το μεσημέρι το συμβόλαιο σύστασης να δω πώς ακριβώς προσδιορίζεται αυτός ο "αέρας" όπου αναφέρει:  ''% εξ αδιαιρέτου 10% στο όλο οικόπεδο που αναλογεί στο δικαίωμα της περαιτέρω κατά οποιοδήποτε τρόπο επεκτάσεως(αέρα) του Ά κτιρίου απεριόριστα, μέχρις όμως καλύψεως ποσοστού 50% (σημ. λόγω καθέτου 50 και 50) του όλου μελλοντικού σ.δ.του ενιαίου οικοπέδου, ήτοι πέραν των σημερινών δεδομένων''.

 

Οπότε τελικά έχω ''καθ' οποιοδήποτε τρόπο επεκτάσεως . . ."

 

Δηλαδή λίγο αόριστο. Αφού δεν μιλάει συγκεκριμένα για την καθ' ύψος επέκταση δύναται να μην γίνει η τακτοποίηση της στέγης. Επίσης υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή σε υπόλοιπο τμήμα του ακαλύπτου της καθέτου Α

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορείς να χορηγήσεις καμία βεβαίωση "αέρα" με αυθαίρετη στέγη.

Μην ακούς όσα ενδεχομένως λένε οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να κάνουν τη δουλίτσα τους και να γίνουν αρεστοί στους πελάτες τους. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.