Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στον «πάγο» οι διαδικασίες αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ


Engineer

Recommended Posts

Σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας στο Συνήγορο του Πολίτη, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση μηχανικού ΤΕ στο Δήμο Καβάλας, δεν είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον η χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους των ΤΕΙ, εφόσον ως προϋπόθεση τίθεται η σύσταση διευρυμένων φορέων πιστοποίησης για τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών άσκησης επαγγέλματος.

 

Ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ κάνει γνωστό στο Συνήγορο του Πολίτη ότι:

 

Α. Τα θέματα επαγγελματικής κατοχύρωσης είναι θέματα κοινής συνεδρίασης των Ολομελειών του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ και όχι του ΕΣΥΠ.

 

Β. Η θητεία του ΣΑΤΕ έχει λήξει και τα Συμβούλια βρίσκονται στη διαδικασία της νέας συγκρότησης.

 

Γ. Το θέμα επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχιούχων των τμημάτων Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων έχει σταλεί από το υπουργείο Παιδείας για γνωμοδότηση στο ΣΑΠΕ και στο ΣΑΤΕ, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία νέας συγκρότησης, αφετέρου όμως, ακόμη και αν αυτά είχαν συγκροτηθεί , η σύσταση των διευρυμένων ενιαίων φορέων πιστοποίησης γενικά-και, ειδικότερα για τους αποφοίτους των τμημάτων Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, η σύσταση «διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου» εκκρεμεί.

 

Δ. Δεδομένου ότι η μη σύσταση «διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου», αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο το Σχέδιο προεδρικού Διατάγματος δεν εγκρίθηκε από το ΣτΕ, η σχετική γνωμοδότηση των ΣΑΤΕ και ΣΑΠΕ καθίσταται αλυσιτελής πριν τη διευθέτηση της εκκρεμότητας, η οποία οίκοθεν νοείται ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΕΣΥΠ ή των επι μέρους Συμβουλίων του.

 

Δείτε το έγγραφο του ΕΣΥΠ

 

 

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθυνόμενος στο Δήμο Καβάλας, ύστερα από την προσφυγή μηχανικού ΤΕ θεωρεί ότι στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη διοίκηση, η υπηρεσία μπορεί να κάνει αποδεκτά εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα υπογεγραμμένα από τους μηχανικούς ΤΕ των τμημάτων Πολιτικών Δομικών Έργων, Πολιτικών Έργων Υποδομής και Τοπογραφίας υπό τους περιορισμούς που θέτει το Β.Δ. 769/1972, εφόσον σε κάθε περίπτωση, κατά πάγια πρακτική και επί σειρά ετών οι υπηρεσίες δέχονταν τους σχετικούς φακέλους από τους προαναφερόμενους.

 

Πηγή: http://www.esos.gr/a...xioyxvn-tvn-tei

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον, η πολιτική βούληση για λύση  είναι ουσιαστικά μηδενική, η κάθε υπηρεσία κάνοντας  "γνωμοδοτήσεις" (απορώ με το σκεπτικό των γνωμοδοτήσεων και τι θέλουν να πετύχουν με αυτό το χάος που δημιουργούν οι ίδιοι), επιχειρούν να "απομονώσουν" τους Τ,Ε από το μηχανικό κόσμο (με ότι και αν αυτό συνεπάγεται), ξεσηκώνοντας έτσι θύελλες αντιδράσεων από όλες τις πλευρές για να "φαγωνόμαστε". Αυτό πιστεύω είναι ζήτημα που λύνεται σε μία νύχτα έπειτα από τόσα σχέδια νόμων που συντάσσονται στον "αέρα"..Λες και οι νομοθέτες που το συνέταξαν, ήτανε τόσο "κουτοί" που μπέρδεψαν μια μικρή λεπτομέρεια..το υπάρχον ΤΕΕ με τον ανυπόστατο Διευρυμένο φορέα (νεο ΤΕΕ).

Link to comment
Share on other sites

.....

 

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθυνόμενος στο Δήμο Καβάλας,.....

.....εφόσον σε κάθε περίπτωση, κατά πάγια πρακτική και επί σειρά ετών οι υπηρεσίες δέχονταν τους σχετικούς φακέλους από τους προαναφερόμενους.

 

 

άρα με την ίδια λογική και οι αρχιτέκτονες που κατά πάγια τακτική για πολύ περισσότερα χρόνια κάνουν τοπογραφικά για οικοδομικές άδειες.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου didonis..Όμως, αν θεωρήσεις μία φορά "παράλογο"(δε θα το λεγα) να επιχειρηματολογεί ο συνήγορος του πολίτη, τότε είναι παράλογο και παράνομο 10φορές περισσότερο η κωλυσιεργία τους κράτους στην έκδοση των αυτονόητων επ. δικαιωμάτων 10 και πλέον χρόνια.. Απεναντίας, δε βλέπω κάποιο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να απαγορεύει συγκεκριμένα, τη σύνταξη εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων (τουλάχιστον από τοπογράφους τ.ε), εν αντιθέσει με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση (αν δεν απατώμαι) για τα τοπογραφικά από τους αρχιτέκτονες..

Link to comment
Share on other sites

Ετσι είναι Διδόνης . Προφανώς και οι αρχιτέκτονες . Εκτός αν θεωρείς ότι είναι νομοθεσία εκείνος ο εισαγγελέας που έλεγε ότι οι αρχιτέκτονες υπογράφουν μόνο τοπογραφικά που έγιναν με μετροταινία . 

 

Αν θέλουν να τα αλλάξουν , ας τα αλλάξουν συνολικά και όχι με πασαλείμματα και νυκτερινές τροπολογίες .

Link to comment
Share on other sites

Καλα...Σε κάποια άλλη ζωή ίσως αλλάξουν τα ΕΔ. Σε αυτήν όχι. 

 

ΥΓ. Δεν το λέω εγωιστικά, αλλά μην περιμένετε να πάρει κάποιος ευθύνη να αλλάξει κάτι....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

απο ποτε αποτελει δεδικασμενο η "παγια πρακτικη" των Δ Υπηρεσιων

που τα δεχονταν? αυτο προσπαθω να καταλαβω......

αρα και τα ηλεκτρολογικα ομοιως...

 

οποτε μολις κλεισαμε πολλα θεματα ....   λολ

Link to comment
Share on other sites

Αποτελεί "δεδικασμένο" η πάγια τακτική των Δ. Υπηρεσιών γιατί έτσι κρυβόταν το αίσχος της πολιτείας από το 1983 μέχρι σήμερα να μην εκδίδει ΕΔ. Δε μπορεί η πολιτεία λοιπόν εναν επαγγελματία που δεκαετίες ασχολείται με τοπογραφικά, έχει πάρει εξοπλισμό, δάνεια κτλ να του κόβει τα πόδια έτσι, και ταυτόχρονα να συνεχίζει να  παρανομεί εναντίον του. Κοινή λογική θέλει...

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

οι ΔΥ δεν νομοθετουν

η νομικη και μαλιστα η νομοθεσια/νομολογια ειναι μια επιστημη

που καταγραφει οριοθετει και μελετα την ανθρωπινη συμπεριφορα

 

με αυτη ασχολουνται ΑΛΛΟΙ δημοσιοι υπαλληλοι

 

το γραμμα του νομου ισως κ η ουσια δε συμβαδιζει παντα

με την λογικη σου και την λογικη μου σταυρο

αν γινοταν αυτο ισως θα μασταν πιο ζουγκλα ακομα

Edited by OTTO_engine
Link to comment
Share on other sites

Η χειρότερη ζούγκλα είναι όταν η ίδια η πολιτεία παρανομεί, δηλαδή η περίπτωση αυτή. Ας σταματήσει να παρανομεί η πολιτεία, να μην χρειαστεί να καταφεύγουμε σε "εθιμικό δίκαιο" που εντωμεταξύ ακόμα και αυτό αδικεί τους Μηχανικούς ΤΕ...

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.