Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερώτηση για κτίσιμο σχετικά με τον αντισεισμικό αρμό.


Thomas1982

Recommended Posts

 @ Thomas1982

 

Το σημαντικότερο πρόβλημα, αν κτίσεις το τούβλο "πρόσωπο", είναι ότι δεν "πατάει" καλά, και σε περίπτωση σεισμού θα ψάχνεις να βρεις την τοιχοποιία. Ο χτίστης προτιμάει την ευκολία, κι εσύ την ασφάλεια.

Αναγκαστικά, και αφού αποκλείεται σοβάς 6 εκ., θα δημιουργηθεί "δοντάκι" μεταξύ φέροντα οργανισμού και τοιχοποιίας. Αν σε απασχολεί η εμφάνιση, μπορείς να βάψεις το πλαίσιο με διαφορετική απόχρωση. 

Επίσης, θα πρέπει ο σοβατζής να προσέξει τα συγκεκριμένα σημεία ιδιαίτερα, για να μην υπάρξουν προβλήματα υγρασίας στο μέλλον. Στη συγκεκριμένη εργασία, να προτιμήσεις τον καλύτερο, και όχι τον φτηνότερο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Thoma αυτό που πρέπει να σε απασχολήσει είναι ότι στην οικοδομή δεν έχει κατασκευασθεί σεισμικός αρμός ενώ προβλέπετε από τις μελέτες.

ξεκαθάρισε πρώτα αυτό το θέμα με τον μηχανικό σου και μετά βλέπεις τις λεπτομέρειες.

 

Όταν έρθει ο ελεγκτής δόμησης στο τέλος και δεν διαπιστώσει σεισμικό αρμό, φαντάζεσαι τι θα γίνει ?

Link to comment
Share on other sites

@Tetris

Τελικά λέω να γίνει περίπου έτσι όπως προτείνετε. Το τούβλο θα πατάει περίπου 3 εκ πάνω στην μόνωση, θα καλύπτει δηλαδή την μισή μόνωση, το υπόλοιπο με λεπτό σοβά και δοντάκι. Το κέντρο βάρους του τοίχου πάχους 9 εκ θα είναι πάνω στην πλάκα. Με την βοήθεια του σεναζιού θα δεθεί με το άλλο τοίχος και (ελπίζω) να μη υπάρξει πρόβλημα. Στα δοντάκια λέω να βάλω σιλικονούχο σοβά. Πάντως όπως και να γίνει, 6 εκ σοβά αποκλείετε να βάλω.

 

@ponireas

Σε αυτή την περίπτωση τι κάνω. Πια η δικιά μου ευθύνη, αλλά κυρίως πως μπορώ να προλάβω το κακό. Ισχύει αυτό που διάβασα στην παραπομπή, ότι στα παλιά υφιστάμενα κτήρια δεν είναι υποχρεωτικός ο αρμός, οπότε με μια αναθεώρηση της άδειας να διορθωθεί το ζήτημα. Αυτό δεν θα έπρεπε να το ξέρει ο μηχανικός; Πως είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια λάθη και να δημιουργούνται τόσο σοβαρά προβλήματα.

Link to comment
Share on other sites

Ο αρμός είναι υποχρεωτικός.

Δεν μπορεί να διορθωθεί με αναθεώρηση.

Θα έχεις προβλήματα με την τελική παραλαβή του κτιρίου σου.

Μη αναζητάς πατέντες για την βόλεψη σου θα τα βρεις μπροστά σου και φυσικά ελπίζω να μη τα βρεις μπροστά σου στον επόμενο σεισμό. 

(Στην Ελλαδα δεν υπάρχει το αν θα έχουμε σεισμό, αλλά το πότε)

Link to comment
Share on other sites

Όχι, σκοπός μου δεν είναι να κάνω πατέντες για την βόλεψη μου. Πάση θυσία θα αποφύγω τον χοντρό σοβά. Λέτε ο αρμός είναι υποχρεωτικός, εγώ δεν έχω σκοπό να τον αποφύγω, αλλά αν το φελιζόλ θεωρηθεί ως θερμομόνωση και όχι ως αρμός, τότε δεν υπάρχει ο αρμός. Εκτός αν ισχύει αυτό που λέει ο Tetris στο #10, ότι επειδή το φελιζόλ «είναι συμπιεστό υλικό και μπορεί να λειτουργήσει ως αποσβεστήρας της ταλάντωσης», τότε όντως υπάρχει ο αρμός και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν «λέμε», είναι υποχρεωτικός και τέλος.

Ξέχνα στο υποχρεωτικό κενό (αρμός = κενό) σοβάδες, τούβλα κλπ…

Και για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά για τον σκοπό σου όπως λες, δεν αποφασίζεις εσύ για ορισμένα ζητήματα στο κτίριο σου αλλά ο έχων την νομική ευθύνη επιβλέπον μηχανικός που έχεις επιλέξει.

Δηλαδή, για μπετούγιες, κλειδαριές, πλακάκια και πολλά άλλα ανάλογα θέματα αποφάσισε μόνος σου και κάνε ότι θες.

 

Για διαστάσεις του κτιρίου σου, για θέσεις και διαστάσεις και οπλισμούς της φέρουσας κατασκευής ότι και να θες ο επιβλέπον έχει την ευθύνη.

Το ίδιο περίπου και με τον αρμό.

Αυτός κρίνει το οκ για αυτά, αυτός τα επιλέγει τα επιβλέπει και εσύ τα πληρώνεις. Η ευθύνη που έχει δεν είναι προς εσένα μόνο (αν σου πέσει δηλαδή το κτίριο στο κεφάλι) αλλά και προς το δημόσιο καλό διότι πέφτουν και σε κεφάλια τρίτων κλπ κλπ … για αυτό και είναι αυστηρό αυτό το πλαίσιο παρ ότι συχνά πυκνά στο παρελθόν έγιναν πολλές πατέντες.

 

Οπότε αυτός υπογράφει, αυτός έχει την ευθύνη και ότι πει αυτός κάνεις.

Αν δεν τον εμπιστεύεσαι πια, ξεχρέωσε τον και πάρε άλλον.

Αλλά σου πρότεινα πριν ακούς την κάθε μαστοράντζα και το κάθε σχόλιο (άνευ ευθύνης) από ένα φόρουμ, να ακούσεις τον μηχανικό σου.

Link to comment
Share on other sites

Και μια τελευταία ερώτηση. Συνεργάζονται σιλικονούχοι σοβάδες με τους κοινούς σοβάδες εύκολα, ή προκύπτουν προβλήματα λόγω διαφορετικής απορρόφησης υγρασίας, θερμοκρασιακών διαφορών, συντελεστές διαστολής, διαφορετική πρόσφυση κτλ. Στα δοντάκια λέω να βάλω αδιάβροχους σοβάδες, σε πλάτος 20 εκ πάνω και 20 εκ κάτω. Επειδή είναι ακριβότεροι από τους κοινούς σοβάδες, λέω να αποφύγω αυτό το κόστος όπου μπορώ.

Link to comment
Share on other sites

Και επίσης μια άλλη τελευταία ερώτηση. Για τα χρώματα StoLotusan color τι γνώμη έχετε. Υπάρχει αρκετή εμπειρία με αυτά υπερ-υδροφοβικά χρώματα. Δουλεύονται εύκολα, αντέχουν στην γήρανση. Είναι όντως αυτό που οι εταιρίες υπόσχονται.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Θωμα εισαι απλα εκτος πραγματικοτητας.

Τι καθεσαι και ασχολεισαι με το φορουμ, αφου στο τελος του κεφαλιου σου θα κανεις.

Κανε λοιπον οτι σε φωτισει ο θεος ωστε να κοπανας το δικο σου κεφαλι.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.