Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Καταργήθηκε το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομών για εργολαβίες


nik

Recommended Posts

Συνάδελφε οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις σου μπορεί να παρερμηνευτούν ως προς τον σκοπό που τις διατυπώνεις σε ένα δημόσιο forum. Κάθε παραστατικό πρέπει να περιλαμβάνει το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε. Όποτε διαπιστωθεί ότι το παραστατικό είναι ψευδές και δεν περιλαμβάνει το πραγματικό τίμημα, προβλέπεται πρόστιμο.

 

Διευκρινίζω ότι το ΕΚΚΟ αποτελούσε το ελάχιστο αποδεκτό κόστος κατασκευής του έργου. Αν δεν προσκομίζονταν παραστατικά τουλάχιστον όσο το ύψος του ΕΚΚΟ, τότε επίσης προβλεπόταν πρόστιμο (ακόμη και αν πραγματικά η κατασκευή είχε υλοποιηθεί με χαμηλότερο κόστος από το ΕΚΚΟ). Σε κάθε περίπτωση τα παραστατικά έπρεπε να περιλαμβάνουν το πραγματικό καταβληθέν ποσό και εφόσον το πραγματικό κόστος ήταν μεγαλύτερο από το ελάχιστο του ΕΚΚΟ έπρεπε να αναπροσαρμοστεί ο πίνακας και να περιλαμβάνει το πραγματικό μεγαλύτερο ποσό.

 

Σήμερα δεν υπάρχει ελάχιστο κόστος. Οπότε σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να διαθέτει (όπως και πριν) όλα τα παραστατικά για τις εργασίες που έγιναν και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν με το πραγματικό ποσό που καταβλήθηκε χωρίς να υπάρχει απαίτηση το συνολικό ποσό που έχει πραγματικά καταβάλλει να είναι τουλάχιστον κάποιο συγκεκριμένου ύψους.

 

Αν κάποιος αρνείται να χορηγήσει απόδειξη, σύμφωνα με τον νόμο μπορείς να αρνηθείς με τη σειρά σου να καταβάλεις το ζητούμενο τίμημα. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία ή έχεις ήδη καταβάλει το ποσό μπορείς να απευθυνθείς στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου οικονομικών ή/και τα αστικά δικαστήρια.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω κι εγώ στο ερώτημα του συναδέλφου nascar1 αναφορικά στο ερώτημά του:

"Επίσης αν υπερβαίνει η τιμή τα 500 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ ή όχι??) ανά φάση έργου πρέπει να γίνεται κατάθεση σε λογαριασμό του εργολάβου στην τράπεζα."

να δει εδώ  το (1).

 

Και επειδή δεν έχω καταλάβει αν την αυτεπιστασία της κατασκευής την έχεις εσύ με την ιδιότητά σου ως ιδιώτης ή με την ιδιότητά σου ως μηχανικός π.χ. από την δική σου τεχνική εταιρεία με αυτεπιστασία, να προσθέσω ότι αν η συναλλαγή είναι μεταξύ της εταιρείας σου και των εργολάβων-συνεργείων τότε είναι από 500,01€ και πάνω (χωρίς ΦΠΑ), με τραπεζικά μέσα πληρωμής αλλιώς δεν θα μπορέσει η τεχνική εταιρεία να εκπέσει τη δαπάνη αυτός που λαμβάνει.

 

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλησπέρα ! 

Για να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου ό,τι σχετίζεται με το ΕΚΚΟ. 
 

1. Σε νέες οικοδομικές άδειες πιστεύω δεν απαιτείται ΕΚΚΟ

2. Σε αναθεωρήσεις παλαιών εντύπων οικοδομικών αδειών απαιτείται ΕΚΚΟ  για την ηλεκτροδότηση ; Σε αναθεώρηση έντυπης άδειας του 2009 που εξέδωσα , δεν μου ζητήθηκε πουθενά στον έλεγχο φορολογικών 

 

 

Edited by subrosaval
Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, akis73 said:

Καλησπέρα, απάντησες ήδη μόνος σου στο ερώτημά σου, δεν απατείται.

Ευχαριστώ πολύ . 
Έχω την ιδιοκτήτρια που ανησυχεί και φοβάται ότι δεν θα πάρει ρεύμα η οικοδομή λόγω του ΕΚΚΟ . Πρόκειται για αναθεώρηση παλιάς οικοδομικής άδειας του 2011. Στην αναθεώρηση δεν μου ζητήθηκε πουθενά το ΕΚΚΟ κατά τον έλεγχο , αλλά φυσικά κρατάμε αρχείο με όλα τα τιμολόγια και τις αποδείξεις . 

Link to comment
Share on other sites

Έχει καταργηθεί το ΕΚΚΟ και ο έλεγχός του από την ΔΟΥ πριν τη ρευματοδότηση. Εννοείται ότι κρατάμε πάντα αρχείο τα τιμολόγια, καθώς η ΔΟΥ έχει το δικαίωμα να ελέγξει όποτε θέλει, ακόμα και έως 5 έτη μετά από τη θεώρηση της οικοδομικής άδειας για σύνδεση με τα ΔΚΩ. Άρα και τα τιμολόγια κρατάμε και στο Ε1 θα πρέπει να δηλώνουν τη δαπάνη της κατασκευής ανά έτος, το οποίο φαντάζομαι τους το έχει ήδη πει ο λογιστής τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.