Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
nik

Καταργήθηκε το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομών για εργολαβίες

Recommended Posts

Τέλος εποχής για το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομών.

 

Όσοι έχουν εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην ανέγερση οικοδομής, γνωρίζουν ότι η εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης περνούσε και από την εφορία.

 

Από 01/01/2014, αυτή η υποχρέωση έπαψε να υφίσταται.

 

Πριν από λίγο εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος που ορίζει ότι από 01/01/2014 δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών στη ΔΟΥ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ηλεκτροδότησης μιας οικοδομής.

 

Με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 26 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α'287), από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013 (για εισοδήματα που αποκτούνται από 1-1-2014 και μετά) παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ Α'151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση αυτού του νόμου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του ν. 2238/1994 και την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. 1137140/2439/Α0012/ΠΟΛ.1277/5.12.1994 που είχαν εφαρμογή μέχρι 31-12-2013 χορηγούνταν από τη Δ.Ο.Υ. βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης για ακίνητα των οποίων η άδεια οικοδομής εκδόθηκε μετά την 31-12-1994.

 

Μετά την κατάργηση των εν λόγω διατάξεων σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

  • Καταργείται από 1-1-2014 η διαδικασία προσκόμισης στις Δ.Ο.Υ. δικαιολογητικών και στη συνέχεια χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων ηλεκτροδότησης
  • Χορηγούνται βεβαιώσεις ηλεκτροδότησης ακινήτων σε οικοδομές/κατασκευές (Δ6Γ 1091609 ΕΞ 2013 Απόφαση Υπουργού Οικονομικών) για τις οποίες προσκομίστηκαν στις Δ.Ο.Υ. οι τελικοί πίνακες οικοδομής μέχρι 31-12-2013 δεδομένου ότι είχαν εφαρμογή μέχρι τότε οι διατάξεις των άρθρων 35 και 36 του ν. 2238/1994.
Πηγή: http://www.naftempor...ce/story/766018

 

Click here to view the είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

πριν  μερικα  χρονια   που  ηταν  ακομα  σε  ισχυ ,  και  η  οικοδομη  ανθουσε 

εκτιζες  κατοικια    με  κοστος  900-1500 ευρω / τμ  και  το  ΕΚΚΟ      ηταν  στα  300-400  ευρω

αμυθητη  φοροδιαφυγη   απο  ολα  τα  επαγγελματα  της  οικοδομης , τωρα  καλα  εκαναν   και  το  καταργησανε  διοτι  δεν 

εχει  πλεον  κανενα  νοημα  εφοσον  η  οικοδομη  εχει  καταβαραθρωθει .

τα  χρονια  μετα  το  2008  αυξησαν  το  ΕΚΚΟ αλλα  και  παλι  ηταν  σχετικα    μικρο  σε  σχεση  με  το 

πραγματικο  κοστος  .

Edited by loser

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλά έκαναν και το κατάργησαν φυσικά, δεν μπορώ να βρω την παγίδα όμως...!!!

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είστε σίγουροι πως καταργήθηκε το ΕΚΚΟ ? Έχω την εντύπωση ότι με την εν λόγω διάταξη απλά δεν προσκομίζεται στην αρμόδια ΔΟΥ το ΕΚΚΟ ως επι μέρους δικαιολογητικό για την ηλεκτροδότηση της οικοδομής , χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι η υποχρέωση τήρησης τιμολογίων και λοιπών δικαιολογητικών από τον ιδιοκτήτη που αφορούν το ΕΚΚΟ (πίνακες)  αυτοδίκαια καταργείται.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα......

 

Μήπως τα λέει καλύτερα εδώ η civiltech ?

 

"...Καταργήθηκαν από την 1η-1-2014 όλες οι διατάξεις για τον προσδιορισμό του ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομών (Ε.Κ.Κ.Ο.), οι οποίες ίσχυαν για τα φυσικά πρόσωπα που αναθέτουν την κατασκευή των σπιτιών τους σε εργολάβους οικοδομών. Έτσι στο εξής, οι διαδικασίες ηλεκτροδότησης των οικοδομών που κατασκευάζονται από εργολάβους για λογαριασμό ιδιωτών δεν χρειάζεται να περνούν πλέον από την Εφορία.

Το σύστημα προσδιορισμού ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών θα ισχύει πλέον μόνο για όσες κατοικίες κατασκευάζονται με αυτεπιστασία...."

Edited by nik
  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Α , νά η παγίδα .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Α , νά η παγίδα .

 

μπορουμε να το κάνουμε λίγο πιο λιανά για τους πιο νέους στο επάγγελμα :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προφανώς όταν ανατίθεται σε γενικό εργολάβο ελέγχεται ο εργολάβος (έσοδα) και ο ιδιοκτήτης (πόθεν έσχες) φορολογικά βάσει του συμφωνητικού που καταθέτουν στην εφορία.

Με την αυτεπιστασία δηλ. την ανάθεση σε επί μέρους εργολάβους ή συνεργεία και τον έλεγχο δι' αυτεπιστασίας από τον επιβλέποντα μηχανικό (άρα στην πλειοψηφία των οικοδομών εκτός αντιπαροχής) ελέγχεται εμμέσως με το ΕΚΚΟ και ο ιδιοκτήτης.

Κατά τη γνώμη μου -σε εποχές που κτίζονται οικοδομές- σε οποιαδήποτε περίπτωση καλό θα είναι για τον ιδιοκτήτη να υπογράφει και να υποβάλλει στην εφορία συμφωνητικά με πραγματικές τιμές ώστε να υπάρχει δυνατότητα (δικαστικής) εξασφάλισής του από κακοτεχνίες.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δηλαδή στις περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης βρίσκει και συμφωνεί με τα συνεργεία για την κατασκευη της οικοδομης, συνεχιζει να ισχυει κανονικα το ΕΚΚΟ ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.