Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άδεια ενίσχυσης αυθαιρέτου κτίσματος


Recommended Posts

Καλησερα συναδελφοι

Μιας και δε βρηκα κατι παρεμφερες, ανοιγω νεο τοπικ για να ρωτησω τα σχετικα

Πελατης μου εχει σε μη αρτιο και μη οικοδομησιμο τμημα αγροτεμαχιου εκτος σχεδιου κατασκευασμενη μια μονοκατοικια περιπου 50τ.μ. η οποια κατα δηλωση του ειναι δηλωμενη με αλλους 2 προγενεστερους νομους.

Θελει, τωρα, να τακτοποιησει ολοκληρωτικα με το 4178 και επειδη το χαρακτηριζει κοκκινο (αυριο επικειται η αυτοψια, δεν εχω πληρη γνωση), θελει να ενισχυθει ο φερων οργανισμος του, αποτελουμενος αποκλειστικα απο φερουσα τοιχοποιια, με κατασκευες σκυροδεματος.

Πλην ομως, θελει να τα κανει ολα νομιμα, με εκδοση της αντιστοιχης Οικοδομικης Αδειας.

 

Σε χτεσινη επισκεψη στην οικεια Πολεοδομια Θεσσαλονικης, ο αρμοδιος υπαλληλος με παρεπεμψε σε αναζητηση στο google για να βρω αυτο που ψαχνω γιατι δεν ηξερε να μου εξηγησει... 

Γνωριζω πως με την αποφαση 2975/2012 που δημοσιευτηκε και σε ΦΕΚ επιτρεπεται η συντηρηση και επισκευη των αυθαιρετων κατασκευων που ομως αφενος εχουν ρυθμιστει με το 4014, μιας και η αποφαση σε αυτο το νομο αναφερεται, αφετερου δεν αφορα ενισχυση παρα μονο επισκευη.

Απο την αλλη, ο ΝΟΚ επιτρεπει αδειες δομησης για επισκευη εξωτερικων οψεων με χρηση ικριωματων.

 

Δε θεωρω πως υπαγομαι σε καμια απο τις ανωτερω περιπτωσεις

 

Συν τοις αλλοις, αναμενουμε ΥΑ για την εφαρμογη της μειωσης του προστιμου του αυθαιρετου εως και 50% για στατικη ενισχυση του φεροντος οργανισμου ή ενεργειακη αναβαθμιση του ακινητου.

 

Ο πελατης μου ενδιαφερεται και για τα δυο αλλα νομιμα, με αδεια, γιατι εχει ηδη φαει καρφωτες και τρεχουν προστιμα.

 

Γνωριζει κανεις τι διαδικασια απαιτειται?

Link to comment
Share on other sites

Μεταφέρω το αντίστοιχο κείμενο από τη διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα.

Αν τελικώς περάσει θα σου λύσει όλα τα προβλήματα (αρκεί βεβαίως να πληρούνται οι προδιαγραφές που θα θέσουν)......

 

"......Συμψηφισμός ειδικού προστίμου για Στατική Ενίσχυση κτιρίων του νόμου 4178/2013

• Για κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του 2003 και υπάγονται στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013 (ΦΕΚ Α΄ 174), το ποσό του ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, δύναται να συμψηφίζεται με το ποσό που δαπανάται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσης για την στατική ενίσχυση των κτιρίων αυτών. Εξαιρούνται κτίρια που έχουν λάβει επιδότηση - ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για την επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).
• Οι παρεμβάσεις αφορούν στην επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης του κτιρίου, μετά από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.
• Στο συμψηφισμό εντάσσονται δαπάνες για αγορά υλικών - εξοπλισμού καθώς και για πρόσθετες εργασίες για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, όπως εργασίες αποξήλωσης - αποκομιδής, τοποθέτησης - εγκατάστασης, αποκατάστασης, τοποθέτησης ικριωμάτων, κλπ, και για την αποζημίωση για τους απαιτούμενους ελέγχους δόμησης. Στις ανωτέρω δαπάνες συμψηφισμού δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
• Για τον υπολογισμό της σχετικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη το τιμολόγιο της Απόφασης του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Τιμολόγιο υπολογισμού της δαπάνης των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση) και της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής».
• Ο συμψηφισμός διενεργείται για ποσό έως το πενήντα τοις εκατό (50%) του ειδικού προστίμου μη συμπεριλαμβανομένου του σχετικού παραβόλου.
• Για τη διενέργεια του συμψηφισμού υποβάλλονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, τα στοιχεία του κτιρίου για το οποίο αιτείται συμψηφισμό, ο αριθμός της βεβαίωσης υπαγωγής στις ρυθμίσεις του Ν. 4178/2013, το ποσό του ειδικού προστίμου που έχει υπολογιστεί, το ύψος της δαπάνης για την υλοποίηση παρεμβάσεων στατικής ενίσχυσης και το ποσό που αιτείται να συμψηφιστεί.
β) Τα παραστατικά για τις σχετικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των δελτίων αποστολής υλικών ή εξοπλισμού.
γ) Αντίγραφο του δελτίου δομικής τρωτότητας που έχει κατατεθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης αυθαιρέτων και αντίγραφο της μελέτης στατικής επάρκειας αν αυτή είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση που δεν είναι υποχρεωτική για την υπαγωγή του αυθαιρέτου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4178/2013, εκπονείται, πριν τις επεμβάσεις και υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας από αρμόδιο μηχανικό.
δ) Θεωρημένη άδεια δόμησης ή έγκρισης εργασιών στατικής ενίσχυσης του κτιρίου όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 25 του ν.4178/2013.
ε) Πόρισμα του Ελεγκτή Δόμησης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που βεβαιώνει την ορθή εκτέλεση των εργασιών που προβλεπόταν στην εκδοθείσα άδεια στατικής ενίσχυσης.
στ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) με επικύρωση του γνησίου της υπογραφής του αιτούντος, με την οποία δηλώνει ότι υποβάλλει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα στοιχεία των οποίων είναι αληθή, ότι όλα τα παραστατικά δαπανών που υποβάλλει εκδόθηκαν για την αγορά υλικών/εξοπλισμού, την εκτέλεση εργασιών και την παροχή υπηρεσιών για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου που αναφέρει η αίτησή του, καθώς επίσης και ότι για το εν λόγω κτίριο δεν έχει λάβει επιδότηση/ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για την επισκευή / αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικών προγραμμάτων ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).....".

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτο δεν ειναι κατι που με απασχολει ιδιαιτερα γιατι το προστιμο δε θα βγει μεγαλυτερο των 1000€, οποτε αφαιρουμενου του παραβολου των 500€, θα επιδοτηθω για 250€ μοναχα

Κλαιν μαιν

 

Αυτο που με ενδιαφερει πρωτιστως ειναι να ενισχυσω το φεροντα οργανισμο του κτηριου μου νομοτυπα με εκδοση ΟΑ χωρις να αντιμετωπισω το παραμικρο προβλημα.

 

Μεχρι αυτο να εκδοθει σε ΚΥΑ και να αρχισει να λειτουργει (ποιος θα εκπονησει τη μελετη. αμοιβη, κρατησεις, φοροι, ελεγχοι, φορεις κλπ) θα περασουν πολλοι μηνες....

Link to comment
Share on other sites

...και τα χρήματα για την "ουσιαστική" ενίσχυση θα είναι πολλά, και μην τον ...είδατε τον Παναή (τον ιδιοκτήτη δηλαδή)....

Link to comment
Share on other sites

Οχι, διατεθειμενος ειναι. Μηχανικος ειναι ο ανθρωπος και θελει να στεγασει το γραφειο του εκει

Γι αυτο θελει να το τακτοποιησουμε, να το ενισχυσουμε και να το αναβαθμισει και ενεργειακα με καινοτομες μεθοδους (πχ γεωθερμιες κλπ) για να εχει κατι να δειχνει προς τους πελατες του.

Τα χρηματα απο οσο καταλαβα δεν ειναι προβλημα, απλα θελει να γινουν ολα νομοτυπα...

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί τα χρήματα να μην είναι πολλά, αλλά τουλάχιστον θα μπορείς να προβείς σε έκδοση άδειας ενίσχυσης εάν εφαρμοστεί το μέτρο της επιδότησης.

Link to comment
Share on other sites

Ναι γιατι σε διαφορετικη περιπτωση δεν ξερω πως θα μπορεσει να μου εγκριθει κατι τετοιο.

Δεν εμπιπτει σε καμια διαταξη, ουτε του ΝΟΚ ουτε του 4178...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.