Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επαγγελμα μηχανικου και προοπτικες


GiorgosAsim

Recommended Posts

Πολύ απαισιόδοξοι είστε όλοι και πολύ τραβηγμένη την παρουσιάζεται την επαγγελματική κατάσταση.

Το ποσοστό των μηχανικών σ' αυτήν τη χώρα είναι τεράστιο, και να φύσαγε η ελληνική οικονομία,

θα ήταν παράδοξο να έχουν όλοι δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις σκοπό να ανοίξεις γραφείο και καλά μηχανικού, θα είναι πολύ δύσκολα! Αν καταφέρεςι να συνδυάσεις επιχείρηση τύπου εγκαταστάσεων (ο γνωστός ηλεκτρολόγος μας) με γνωστικό υπόβαθρο σπουδών ίσως έχεις καλύτερη τύχη! καλώς ή κακώς αυτοί δεν ξεμένουν ποτέ, έστω κι από μερεμέτια!

Link to comment
Share on other sites

Αυτα αφορουν και τους ηλεκτρολογους μηχανικους που λετε ?Δηλαδη στην ηλικια των 35 σαν ηλεκτρολογος μηχανικος ΕΜΠ ενα 1300-1500αρι δεν το βγαζεις?Με 700 δουλευεις?Για να δω εαν ειναι cost effective επιλογη δηλαδη.Ευχαριστω

 

1500άρι? Το βγάζεις...σε 3 μήνες.

 

Όλες οι ειδικότητες μηχανικών αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Δε μιλάμε για να βάλεις στην άκρη. Ούτε λόγος γι αυτό. Μιλάμε να εξασφαλίσεις το φαγητό σου, τα φάρμακά σου, τα έξοδα για γιατρό/οδοντίατρο, το ενοίκιό αν νοικιάζεις διαμέρισμα, τους φόρους και τις ασφαλιστικές σου εισφορές. Δεν βγαίνουν τα κουκιά.

 

Οι μηχανικοί σήμερα στην Ελλάδα πεινάνε. Δεν έχουν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά, υποφέρουν και δε μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Μιζέρια, φτώχεια και ανεργία είναι το μέλλον των μηχανικών στην Ελλάδα. Εσύ αποφασίζεις αν θες αυτό το μέλλον για σένα που άλλοι έφτιαξαν για τους μηχανικούς και όχι μόνο για αυτούς. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δραματική και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω.

 

Η ειδικότητα με τη μικρότερη ανεργία είναι οι ναυπηγοί μηχανικοί και αυτό γιατί είναι λίγοι. Αυτό δε σημαίνει ότι ζουν καλά, απλά η μιζέρια είναι κάπως πιο μετριασμένη γι αυτούς.

 

Τη μεγαλύτερη ανεργία την έχουν οι Αρχιτέκτονες και δεύτεροι έρχονται οι ΠΜ.

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Το θεμα που πιανεις δεν αφορα μονο το πως ειναι οι μισθοι αυτη την εποχη αλλα κυριως το τι θες και τι σου αρεσει σαν αντικειμενο με το οποιο θα ασχοληθεις τα επομενα 40-45 χρονια της ζωης σου . Οποτε απτη στιγμη που μιλαμε για career change απο κατεύθυνση μηχανικου σε οικονομικα πρεπει να λαβεις υποψη σου τι αγαπας σαν αντικειμενο.

Βεβαια αυτο ειναι πολυ δυσκολο να το ξερεις με 100% σιγουρια απτο πρωτο εξαμηνο εκτος ελαχιστων τυχερων (ουτε εγω ημουν 100% σιγουρος αλλα αυτη ειναι και η μαγεια του αντικειμενου μας - εχει πολλες υποειδικοτητες και σιγουρα κατι θα σε μαγεψει)

Εχε υποψη σου/λαβε υποψη τα εξης :

 

- Η παρουσα κατασταση μπορει να ειναι διαφορετικη (ειτε προς το χειροτερο ειτε προς το καλυτερο) σε 4-8 χρονια(αναλογα αν μεινεις στην ιδια σχολη , κανεις κατατακτηριες ειτε αλλαξεις εντελως σχολη) που θα βγεις στην αγορα εργασιας .Κανεις δεν μπορει να σου πει με 100% σιγουρια πως θα ειναι τα πραγματα σε τοσα χρονια . Αν μπορουσα με σιγουρια να προβλεψω πως θα ειναι τα πραγματα σε 8 χρονια λογικα θα με επαιρνε την ιδια μερα καμια PwC,KPMG,Ernst&Young για senior στελεχος με τρελο μισθο

 

- Η απαντηση στο ερωτημα σου εξαρταται απτο αν εισαι διατεθειμένος να βγεις στο εξωτερικο(εστω και για λιγα χρονια) για δουλεια . Η ερωτηση αυτη ειναι συνδεδεμενη και με το αν εισαι ετοιμος να επενδυσεις(κυριως χρονο) σε ξενες γλωσσες.  

 

Η επιλογη των οικονομικων ειναι καλη αλλα και εκει μην περιμενεις κανεναν να ριχνει χρυσάφι στα ποδια σου για να πας στη δουλεια και εκει υπαρχει πληθος ανεργων και εκει υπαρχει ανταγωνισμος. Το προβλημα με τους μηχανικους κατα την ταπεινη μου αποψη βασιζεται στο οτι σαν χωρα η βιομηχανια ηταν αρκετα περιορισμενη οποτε δουλεια υπηρχε μονο στην κατασκευη . Λογω κρισης δεν κινειται η κατασκευη οποτε υπαρχουν παρα πολλοι υποψηφιοι για ελαχιστες θεσεις. Θεσεις ηλεκτρολογων μηχ. σχετικες με υπολογιστες/ηλεκτρονικα/βασεις δεδομενων κλπ υπαρχουν ακομα (βεβαια ακομα και αυτες ειναι καπως μειωμενες) . Η συμβουλη μου ? αν θες να σπουδασεις κατι με μια οσο το δυνατον καλυτερη αποκατασταση πανε ιατρικη . Αλλιως βαλε κατω τις πιο ρεαλιστικες επιλογες σου και ζυγισε τι σου αρεσει ως αντικειμενο και ποσο εισαι διατεθειμένος να επενδυσεις σε αυτο και εδω αναφερομαι και σε χρημα (μεταπτυχιακα , εξειδικευσεις , πιστοποιησεις) αλλα κυριως και σε χρονο (προσωπικη ενασχοληση , εργασια εξωτερικο) .

Οτι και να σπουδασεις σημασια εχει

1.Οι συγκυρίες/τυχη (για να μην παρεξηγηθω δεν μιλαω για τυχη με την γνωστη της εννοια αλλα για αυτο που λενε οι ξενοι ως " when hard work meets opportunity" ) .

2. Ο χρονος που θα αφιερωσεις στο αντικειμενο σου

3. Η εξειδικευση 

 

 

Και  για να δώσω ενα παραδειγμα εκτος των μηχανικων , ο κλαδος των δικηγορων   ειναι κ αυτος σε χαλια κατασταση . Παρολαυτα ξερω ατομο γνωστο μου που λογω των ξενων γλωσσων που κατεχει και καποια μικρη εξειδικευση (οχι μεταπτυχιακο) στο δικαιο σχετικα με τις συνταξιοδοτησεις που εχει , κανει χρυσες δουλειες με ελληνες που πηραν συνταξη στο εξωτερικο και χρειαζονται συμβουλες σχετικα με τις διαδικασιες να γυρισουν ελλαδα.  

ps: μην νομισεις οτι ωραιοποιω κατι η λεξη κλειδι σε οτι εγραψα ειναι το εξωτερικο

Edited by lefe
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλά τα είπε ο lefe, σχεδόν σε όλα συμφωνώ...

Να πω και κάτι τελευταίο μιας και πιάσαμε τα επαγγέλματα και τι είναι καλύτερο. 

Δεν μπορεί να σου πει κανείς στάνταρ αυτό είναι....Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν επιτυχημένοι και αποτυχημένοι, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, το πως θα σταθείς εσύ, τι επιλογές στο επάγγελμά σου θα κάνεις, συγκυρίες, γνωριμίες, όρεξη πολλά...

Ομως, πάντα όταν κάνεις μία επιλογή κοιτάς κάποια πράγματα....Τι σε γεμίζει, ποιο νομίζεις ότι μπορεί να σου αποφέρει καλύτερη αποκατάσταση, ρεύμα της εποχής κτλ κτλ..

 

Βάζοντας τα κάτω όλα αυτά, θα μπορούσα να σου πω οκ...το καλύτερο είναι γιατρός...Πάντα θα σε χρειάζονται, λεφτά, κύρος, δεν θα πεινάσεις ποτέ..(ή τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσεις για να πεινάσεις σαν γιατρός). Αλλά είναι ειδική περίπτωση...Πρέπει εκτός από το να το θέλεις να είσαι και αστέρι τόσο για να μπεις όσο για να βγεις.. Ακόμη και έξω να σπούδαζες αν δεν έισαι καλός δεν βγάζεις ούτε εξάμηνο..

 

Για μένα το μέλλον βρίσκεται σε πάσης φύσης οικονομικά επαγγέλματα, διαφήμισης, πληροφορικής...Και συνδυασμούς αυτών.. Πάρε για παράδειγμα ότι όλα στηρίζονται σε αυτά σήμερα..Από τους αλγόριθμους που προσπαθεί να βρει η Τρόικα για να "σώσει" τη χώρα μας, μέχρι στον μπαρμπα-μήτσο που θα διαφημίσει τα ζαντολάστιχα στο ίντερνετ....Καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω..

 

Πάμε στο μηχανιλίκι....Εχουμε σήμερα στην Ελλάδα κάτι λιγότερο από όσους μηχανικούς έχει η Γερμανία των 80εκ, της βαριάς βιομηχανίας και ανάπτυξης...Το δεύτερο (ή τρίτο) μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη πίσω από Αγγλία (60εκ), Γαλλία (65εκ). Στατιστικά στοιχεία που είχε δώσει πέρυσι αν δεν κάνω λάθος το ΤΕΕ...

Κάθε χρόνο βγαίνουν και άλλοι...από ΑΕΙ και ΤΕΙ...Τι θα κάνουν όλοι αυτοί? Εμείς δεν έχουμε ούτε βιομηχανία, ούτε ανάπτυξη...Το αντίθετο μάλιστα. Μόνο κατασκευή είχαμε, που στήριζε κάποτε και τις εταιρίες δομικών...πάπαλα η κατασκευή τέλος όλα..Τι θα γίνουν όλοι αυτοί? Οχι σε 5 ούτε σε 20 χρόνια ειδικοί λένε δεν θα έχουμε πάλι όργια κατασκευών..Αυτά πάνε.. Βιομηχανία ούτε είχαμε ούτε θα έχουμε...

 

Θα βγει κάποιος και θα πει τα βλέπω μαύρα...Ρεαλιστής είμαι φίλε. Εχω ζήσει και καλές εποχές (τουλάχιστον πήρα γεύση) και βλέπω και την πορεία...Μιλάω για την πορεία του επαγγέλματος, χέσε εμένα πες ότι δεν ήμουν καλός..αλλά και οι υπόλοιποι? Ανθρωποι που έχτιζαν μία ολόκληρη περιοχή, σήμερα κλείνουν γραφεία...

Μόνο σαν μισθωτός μπορείς να ψιλοεπιβιώσεις έχοντας έναν μισθό...αλλά και εκεί, φίλοι μου με οικογένειες βρέθηκαν εκτός γιατί δεν υπήρχε δουλειά...

Ελεύθερο επάγγελμα, ξέχασέ το εκτός αν το κάνεις για χόμπι...

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.