Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Λίγες οι δημοπρατήσεις καθώς περνάμε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020


Engineer

Recommended Posts

Πολύ σημαντική είναι η επόμενη περίοδος για τα έργα της χώρας. Από την μία έχουμε το τέλος των δημοπρατήσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και από την άλλη έχουμε την εκκίνηση των δημοπρατήσεων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Μέχρι να περάσουμε από την μία περίοδο στην άλλη θα μεσολαβήσει μία «νεκρή περίοδος». Είναι το χρονικό διάστημα μέχρι να δημιουργηθούν τα πλαίσια, να οριστικοποιηθούν τα έργα που θα ενταχθούν και να προχωρήσουν τα πιο ώριμα έργα προς δημοπράτηση.

 

Το νέο ΕΣΠΑ όσον αφορά τις υποδομές δεν είναι τόσο μεγάλο όσο τα προηγούμενα και η έμφαση έχει δοθεί πλέον σε άλλους τομείς της οικονομίας. Έτσι θα δούμε μεν σημαντικά έργα την επόμενη επταετία, όμως δεν θα υπάρχει η μαζικότητα που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

 

Ένα δύσκολο σημείο είναι τα έργα Μετρό που απαιτούν κόστη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Εδώ θα έχουμε ένα ερωτηματικό στο πόσα έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να χωρέσει ο ποσό που έχει υπολογιστεί.

 

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως η χώρα έχοντας καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που είχε για τεράστια οδικά έργα, σε αυτό το νέο ΕΣΠΑ περνάμε σε μία πιο βατή περίοδο με έργα μικρότερα, όχι σύνθετα άρα και πιο εύκολα υλοποιήσιμα.

 

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ

 

Σημείο αναφοράς στο νέο ΕΣΠΑ είναι η κατανομή των κονδυλίων στους φορείς υλοποίησης. Οι Περιφέρειες μεγιστοποιούνται και θα έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσά για έργα τοπικής κυρίως σημασίας. Έτσι δεν είναι απίθανο να δούμε ένα μεγάλο οδικό ή συγκοινωνιακό έργο στη νέα περίοδο να υλοποιείται από μία Περιφέρεια.

 

Το πλαίσιο που καλύπτει το νέο ΕΣΠΑ είναι πολύ πιο επώδυνο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του έργου καθώς πλέον αναζητείται και η ανταπόδοση του έργου αναφορικά με το εμπορικό του σκέλος.

 

Πάντως η αναμονή για τις πρώτες δημοπρατήσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν δεδομένου του γεγονότος πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σε μόλις 3 μήνες και θα μειώσουν την αποτελεσματικότητα στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για νέα έργα και θα πρέπει να περιμένουμε τους νέους άρχοντες των περιοχών της χώρας για να δώσουν το έναυσμα για την προώθηση των έργων.

 

Πηγή: http://ypodomes.com/...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.