Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΝΕΑ ΤΙΜΗ-ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ γ' ΜΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΤΟΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ


bmw_

Recommended Posts

Συνάδερφοι καλημέρα,

 

ερώτηση : βοηθάς την υπηρεσία να φτιάξει μία νέα τιμή-εργασία, ως ημερήσια δαπάνη. Χρησιμοποιείς άρθρα βασικών τιμών (1 ημερομίσθιο εργάτη, 2 χειριστές, 2 εκσκαφείς κλπ). Άρα περίπτωση β΄ του άρθρου 57 αφού πας με τιμές από αναλυτικά τιμολόγια. Π.χ βγάζεις τιμή 500 ευρώ/ημέρα για όλο το συνεργείο για να κάνεις ας πούμε μία ειδική γραμμική εκσκαφή (δύσκολη). Η υπηρεσία λέει ότι θέλει να πληρώσει με το μέτρο. Άρα κάνει πρακτικό παρακολούθησης εργασίας και λέει πχ ότι σε μια ημέρα σκάβεις 10 μέτρα, άρα η τιμή της νέας εργασίας είναι 50 ευρώ/μέτρο.

 

Επειδή και μόνο έγινε πρακτικό φτάνει για να πάει η νέα εργασία στην περίπτωση γ' και να ΜΗΝ πάρει έκπτωση εργολαβίας παρά μόνο στο εργολαβικό?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Βασικό:Στην περιπτωση "γ" θα καταλήξεις εφόσον έχεις αποκλείσει τις προηγούμενες δύο.

 

Αν πας με σύνταξη τιμής από παρακολούθηση τότε ΝΑΙ περίπτωση γ.

Τότε:

1)αν χρησιμοποιήσεις στην σύνταξη τιμής Υλικά εμπορίου ευρέως διαδεδομένα εφαρμόζεις την έκπτωση και τον μειωτικό συντελεστή "σ" σε όλη την τιμή.

2)αν χρησιμοποιήσεις στην σύνταξη τιμής Υλικά εμπορίου μη ευρέως διαδεδομένα εφαρμόζεις την έκπτωση και τον μειωτικό συντελεστή "σ" μόνο στο γε+οε της τιμής.

3)αν χρησιμοποιήσεις στην σύνταξη τιμής εργασία από παρακολούθηση εφαρμόζεις την έκπτωση και τον μειωτικό συντελεστή "σ" μόνο στο γε+οε της τιμής.

Εφαρμογή έκπτωσης σε τιμές μονάδας νέων εργασιών ΥΠΕΧΩΔΕ-37.pdf

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε ευχαριστώ. Την έχω δει την εγκύκλιο. Νομίζω και πάλι όμως ότι αφήνει παράθυρα. Στο παράδειγμα που έφερα? Μία ιδιαίτερη-δύσκολη εκσκαφή που όμως βγαίνει με άρθρα ΑΤΟΕ ή βασικών τιμών? Μπορείς να μου φέρεις παράδειγμα εργασίας που να είναι με παρακολούθηση, στην οποία όμως χρησιμοποιείς μηχανήματα του ΑΤΟΕ ή βασικών τιμών (τσάπες, άτομα κλπ) ΚΑΙ να πηγαίνει στο γ'?

Link to comment
Share on other sites

Το παράθυρο είναι ένα "Ο κανονισμός τιμών μονάδας νέων εργασιών γίνεται με υποχρεωτική εφαρμογή κατά σειρά των περιπτώσεων α', β' και γ'  ..... η περίπτωση γ' εφαρμόζεται μόνο για το μέρος της νέας τιμής που δεν μπορεί να κανονιστεί σύμφωνα με τις περιπτώσεις α' ή β'. "

 

Εγκύκλιος 36/1994 του ΥΠΕΧΩΔΕ (αριθ. πρωτ. Δ17α/04/63/ΦΝ 381/21. 9. 1994): «5. Ο κανονισμός τιμών μονάδας νέων εργασιών (ΚΤΜΝΕ), σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου μόνου του π.δ. 286/94, με την οποία αντικαθίσταται η παρ. 3 του άρθρου 43 του π.δ. 609/85, γίνεται με υποχρεωτική εφαρμογή κατά σειρά των περιπτώσεων α, β και γ. ...."

 

Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η επιλογή κάποιας από τις επόμενες περιπτώσεις αν δεν αποκλεισθεί η δυνατότητα τιμολόγησης με μία από τις προηγούμενες περιπτώσεις.
 
Αν τους πείσεις καλώς .... στις περισσότερες είναι δύσκολο .... κολλημένα μυαλά ....
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Την 36 διάβαζα τώρα. Εμένα ο προβληματσιμός μου είναι ο εξής στην ουσία (που η αλήθεια είναι ότι με αυτό που έγραψες για το θέμα τους πειθούς εν μέρει τον αντιλαμβάνεσαι, ότι δηλ υπάρχει "παράθυρο" και εξαρτάσαι από την κάθε υπηρεσία) : Μία εργασία η οποία ΔΕΝ είναι "παρόμοια ή ανάλογη" σε τιμολόγια ΑΤΟΕ (όπως θα ήταν π.χ. η εκσκαφή χαλαρών εδαφών, που το παίρνεις αυτούσιο και το βάζεις), αλλά είναι συνδυασμός πχ 5 εργασιών οι οποίες όμως ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ είναι στον ΑΤΟΕ είναι β' ή γ'?

 

Είναι δυνατόν πχ να σου πει μια υπηρεσία :

"ναι θα κάνω πρακτικό παρακολούθησης για την "ιδιαίτερη" εργασία σου που δεν ύπαρχει ΑΥΤΟΥΣΙΑ στον ΑΤΟΕ, αλλά αφού θα χρησιμοποιείς συμβατικά μέσα (τσάπες, εργάτες κλπ που βγαίνουν απ ΑΤΟΕ) θα σε πάω με το β' και θα έχεις έκπτωση"

 

Η άποψη μου γενικά είναι ότι στο παράδειγμα που έθεσα πρέπει να εφαρμοστεί έκπτωση κι ας υπάρχει πρακτικό εξακρίβωσης κόστους αφού τα χρησιμοποιούμενα υλικά ή ο μηχ/κος εξοπλισμός με τα οποία "φτιάχνεται" η νέα τιμή υπάρχουν στον ΑΤΟΕ

Edited by bmw_
Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά στο τελευταίο σου ερώτημα "Μία εργασία η οποία ΔΕΝ είναι  ........όμως ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ είναι στον ΑΤΟΕ είναι β' ή γ'?"

Είναι ξεκάθαρα β.

Και που το στηρίζω αυτό ....πες ότι τις εργασίες που θες να κάνεις δεν τις βάζεις σε ένα άρθρο αλλά χρησιμοποιείς 4 ή 5 άρθρα ΑΤΟΕ ξεχωριστά. Δηλ 4 ή 5 νέες τιμές που δεν υπάρχουν στα συμβατικά σου άρθρα αλλά είναι ΑΤΟΦΙΑ άρθρα ΑΤΟΕ για να καλύψεις τις εργασίες που δεν τιμολογούνται στη σύμβασή σου.

 

Στο παράδειγμά σου τώρα:

Είναι δυνατόν πχ να σου πει μια υπηρεσία :

"ναι θα κάνω πρακτικό παρακολούθησης (σχολιάζω: άρα περίπτωση γ,  δηλαδή σαν υπηρεσία θα βάλω δικές μου αποδόσεις στα υλικά-εργασίες-μηχανήματα όπως λέει ο νόμος)  για την "ιδιαίτερη" εργασία σου που δεν ύπαρχει ΑΥΤΟΥΣΙΑ στον ΑΤΟΕ (σχολιάζω: άρα στην εργασία αυτή θα βάλω έκπτωση και συντελεστη "σ" μόνο στο γε+οε όπως λέει ο νόμος), αλλά αφού θα χρησιμοποιείς συμβατικά μέσα (τσάπες, εργάτες κλπ που βγαίνουν απ ΑΤΟΕ) (σχολιάζω: και άρα δεν μπορω να πειράξω τις αποδόσεις στα υλικά-εργασίες-μηχανήματα όπως λέει ο νόμος) στα  θα σε πάω με το β' και θα έχεις έκπτωση"

 

Προφανώς αντικρούονται δηλαδή μιά περίπτωση γ δεν μπορεί να είναι ΜΟΝΟ περίπτωση β (ή περίπτωση α)

 

 

Η περίπτωση γ' εφαρμόζεται μόνο για το μέρος της νέας τιμής που δεν μπορεί να κανονιστεί σύμφωνα με τις περιπτώσεις α' ή β'. Στην "ανάλυση της τιμής" διαχωρίζονται τα τμήματα που κανονίζονται σύμφωνα με την περίπτωση γ' από τα τμήματα που κανονίζονται σύμφωνα με τις περιπτώσεις α' ή β'.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σου έχει τύχει να υπάρχει νέα εργασία που να αποτελείται από άρθρα των ΑΤΟΕ, να υπόκειται σε έκπτωση και την ίδια στιγμή να υπάρχει πρακτικό εξακρίβωσης κόστους? Λογικά όχι. Απλά σε αυτό που είπες για 4-5 τιμές που θα μπορούσαν να μπουν ξεχωριστά σαν 4-5 διαφορετικές ΝΤ, θα μπορούσε να σου έλεγε κάποιος ότι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός 4-5 εργασιών σε ΜΙΑ, την κάνει ιδιαίτερη, την κάνει να μην ανήκει στα κοινά τιμολόγια και ως εκ τούτου τους λες ότι δεν μπορεί να υπαχθεί σε έκπτωση γιατί δεν υπάρχει αυτοτελής και ΑΥΤΟΥΣΙΑ σε ένα τιμολόγιο.

Edited by bmw_
Link to comment
Share on other sites

Μου έχει τύχει πολλές φορές νέα τιμή που να περιέχει αυτό που λες σε διάφορους συνδιασμούς (δες τα συνημμένα)

 

 Γράφεις ότι "Απλά σε αυτό που είπες για 4-5 τιμές που θα μπορούσαν να μπουν ξεχωριστά σαν 4-5 διαφορετικές ΝΤ, θα μπορούσε να σου έλεγε κάποιος ότι ακριβώς αυτός ο συνδυασμός 4-5 εργασιών σε ΜΙΑ, την κάνει ιδιαίτερη, την κάνει να μην ανήκει στα κοινά τιμολόγια και ως εκ τούτου τους λες ότι δεν μπορεί να υπαχθεί σε έκπτωση γιατί δεν υπάρχει αυτοτελής και ΑΥΤΟΥΣΙΑ σε ένα τιμολόγιο"

 

ΔΕΝ την κάνει ιδιαίτερη.

Ισχύει αυτό που έγραψα ότι στην "ανάλυση της τιμής" διαχωρίζονται τα τμήματα που κανονίζονται σύμφωνα με την περίπτωση γ' από τα τμήματα που κανονίζονται σύμφωνα με τις περιπτώσεις α' ή β'.

Report1.pdf

Report11.pdf

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Τα είδα τα συνημμένα. Εμένα στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο το εξής :

Διαχωρίζω 

1. το πρωτόκολλο παρακολούθησης εργασιών που η επιτροπή σου λέει ότι δούλεψαν αυτά και αυτά τα μηχανήματα-άτομα,

2. το πρακτικό παρακολούθησης απόδοσης και συντελεστών παραγωγής νέων εργασιών που η επιτροπή σου λέει ότι δούλεψαν αυτά και αυτά τα μηχανήματα-άτομα και είχαν αυτήν την απόδοση σε m/ημέρα ή m/ώρα ανάλογα προκειμένου να κάνεις αναγωγή της τιμής σε μέτρα κλπ και να μην την αφήσεις ως ΗΔ

και

3. το πρακτικό εξακρίβωσης κόστους.

 

το 1ο σου λέει πχ ότι δούλεψαν αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα μηχανήματα και τέλος.

το 2ο σου λέει ότι πχ δούλεψαν αυτοί και αυτά τα μηχανήματα και είχαν απόδοση τόσα μ/ημέρα ή μ/ώρα ή ότι άλλο.

το 3ο σου λέει ότι η επιτροπή προχωρά στην εξακρίβωση του κόστους ημερήσιας δαπάνης των μηχανημάτων ή υλικών (δεν μου έχει τύχει για άτομα μιας και κινούμαστε λίγο πολύ στα πλαίσια του ΑΤΟΕ με εργάτες χειριστές κλπ) που απαιτούνται για την εκτέλεση εργασίας όπως την είδε με τα πρ. παρακολούθησης εργασιών ή/και πρ. παρακολούθησης απόδοσης και για τα οποία (μηχ. ή υλικά) δεν υπάρχει βασική τιμή στην ανάλυση τιμών, από το ελεύθερο εμπόριο και την αγορά. Για τα άτομα και τον γερανό π.χ θεωρώ ότι ΔΕΝ πρεπει να πάνε στην περίπτωση γ' που αν κατάλαβα καλά κάνεις εδώ εφαρμόζοντας έκπτωση μόνο στο ΓΕ και ΟΕ, μόνο και μόνο επειδή κάποιος παρακολούθησε την εργασία :

 

Εργασία από παρακολούθηση
α) Γερανός 12 ΤΝ (515.10.1) ΗΔ Υ{1,00* Τ.Α\515.10.1}= Χ6
β) Τεχν. (003) h Υ{ 8,00* Τ.003}= Χ7
γ) Εργατ (001) h Υ{8,00* Τ.001}= Χ8
----------------------------
Αθροισμα Σ{ Χ6,Χ8 } γ
Τιμή εφαρμογής ΤΕ=(α+γ)*(1+0,18*σ*(1-ε))/1,18 + β*σ*(1-ε)
Υ{(Σ{ Χ1,Χ2} + Σ{ Χ6,Χ8})*(1+0,18*1,00*(1,00-0,33))/1,18 + Σ{
Χ3,Χ5}*1,00*(1,00-0,33)}= Χ10
Τιμή μονάδος δρχ Κ{Σ{ Χ10,Χ10} }

 

Ξεχωρίζω δηλ. την παρακολούθηση μιας εργασίας από το γεγονός ότι λόγω της παρακολούθησης πάει de facto στην γ'. Δηλ. επειδή η επιτροπή παρακολούθησε την εργασία η οποία έχει 1 γερανό και 2 άτομα δε θα πάει από ΑΤΟΕ ή μάλλον θα πάει με ΑΤΟΕ αλλά θα μπει έκπτωση ΜΟΝΟ στο ΓΕ και ΟΕ? Αν κατάλαβα καλά έβαλες με παρακολούθηση γερανό και 2 άτομα και τα πήγες στην γ'. Στην περίπτωση σου αν ας πούμε είχα αντί γερανό ένα άλλο ειδικό μηχάνημα πχ μπουρέζα (σιδηροδρομικό) θα έκανα ένα πρακτικό παρακολούθησης ας πούμε αν ήθελα να "κλειδώσω" πόσα άτομα και μηχανήματα δούλεψαν και ένα πρακτικό εξακρίβωσης κόστους ΜΟΝΟ για την μπουρέζα που δεν υπάρχει στο εμπόριο εύκολα και που φυσικά θα την πήγαινα στο γ. Τα άτομα θα τα πήγαινα β' (ή α' φυσικά) και θα τα έβαζα έκπτωση κανονικά.

Edited by bmw_
Link to comment
Share on other sites

Η κάθε νέα τιμή που κάνεις μπορεί δυνητικά να έχει οπιοδήποτε από τα παρακάτω (δες συνημμένο):

 

 

Γράφεις "Δηλ. επειδή η επιτροπή παρακολούθησε την εργασία η οποία έχει 1 γερανό και 2 άτομα δε θα πάει από ΑΤΟΕ ή μάλλον θα πάει με ΑΤΟΕ αλλά θα μπει έκπτωση ΜΟΝΟ στο ΓΕ και ΟΕ?"

 

Είναι "λάθος" ---σε εισαγωγικά--- ή σκέψη σου στο κοκκινισμένο, δηλ. οταν πας με παρακολούθηση δεν χρησιμοποιείς άρθρο ΑΤΟΕ (ατόφιο) φτιάχνεις ένα δικό σου άρθρο χρησιμοποιώντας πιθανόν κάποιο εγκεκριμένο στο οποίο επιλέγεις να αλλάξεις τις αποδόσεις.

Είναι ΝΕΟ άρθρο που έχεις χρησιμοποιήσει ως σχετικό κάποιο πχ. ΑΤΟΕ και για τον λόγο αυτό στο τμήμα του άρθρου που έχεις χρησιμοποίησει παρακολούθηση θα εφαρμοσθεί έκπτωση και συντελεστής "σ" μόνο στο γε+οε. Δηλαδή σε αυτό που καταλήγεις να ρωτήσεις, για αυτό έβαλα και σε εισαγωγικά τη λέξη "λάθος".

 

Γράφεις: "Στην περίπτωση σου αν ας πούμε είχα αντί γερανό ένα άλλο ειδικό μηχάνημα πχ μπουρέζα (ή και ρεγκαλέζα!!!! λέω εγώ !!!! :smile: )  (σιδηροδρομικό) θα έκανα ένα πρακτικό παρακολούθησης ας πούμε αν ήθελα να "κλειδώσω" πόσα άτομα και μηχανήματα δούλεψαν και ένα πρακτικό εξακρίβωσης κόστους ΜΟΝΟ για την μπουρέζα που δεν υπάρχει στο εμπόριο εύκολα και που φυσικά θα την πήγαινα στο γ. Τα άτομα θα τα πήγαινα β' (ή α' φυσικά) και θα τα έβαζα έκπτωση κανονικά."

 

Οχι εν μέρει. Δηλαδή τα άτομα θα τα πάς στην περίπτ. γ' γιατί οι αποδόσεις τους είναι από παρακολούθηση.

 

Και εξηγούμαι:

 

Το πρωτόκολλο παρακολούθησης εργασιών  και το πρακτικό παρακολούθησης απόδοσης και συντελεστών παραγωγής νέων εργασιών αφορά σε αποδόσεις ατόμων ή/και μηχανημάτων, δηλ. όπως λές πόσα άτομα δούλεψαν και πόσα μηχανήματα χρησιμοποίησα και τι απόδοση είχαν.

 

Το πρακτικό κόστους αφορά σε δαπάνη πχ. ενοικίασης μηχανημάτων.

 

Εφόσον πάμε με πρακτικό παρακολούθησης τότε θα εφαρμόσουμε:

για το μεν προσωπικό έκπτωση και συντελεστή "σ" στο γε+οε μόνο

για το δε μηχάνημα  έκπτωση και συντελεστή "σ" στο γε+οε μόνο, αλλά γιατί ? Γιατί το μηχάνημα είναι Μη ευρέως διαδομένο, του οποίου η δαπάνη προκύπτει από το πρακτικό εξακρίβωσης κόστους.

 

(αν ήταν ευρέως διαδομένο τότε θα είχαμε έκπτωση σε όλο το τμήμα που αφορά το μηχάνημα και όχι μόνο στο γε+οε του)

NT ALL.pdf

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.