Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια Επισκευής Σεισμοπλήκτου


madmik

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

Θα ήθελα τη βοήθεια σας όσο αφορά τα σχέδια που περιέχει μια άδεια επισκευής. Είμαι από Κεφαλονιά και όπως καταλαβαίνετε έχουμε πολλά σπίτια που θέλουν επισκευή λόγω του σεισμού.

Μας ζητάνε σχέδια από την ΥΑΣ μαζί με άδεια επισκευής αλλά δεν έχουν βγάλει ακόμα καμία απόφαση σχετικά.

Μήπως έχει κάποιος υπόδειγμα από σχέδια? Μου είπαν απο την υπηρεσία πως πρέπει να γίνει αποτύπωση των ζημιών στην κάτοψη δλδ θα έχει σαν υπόμνημα.

Παρακαλώ όποιος το έχει ξανακάνει!

Link to comment
Share on other sites

Δες τα παρακάτω:

 


 



 


  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ! Μου είπαν και το πρωι πως βγήκαν τα φεκ τελικα.

Θα με βοηθούσε όμως ένα υπόδειγμα από μια κάτοψη. πχ πως συμβολίζουμε τις ρωγμές κτλ. το αναφέρει μέσα αλλα σαν να έχουν κάνει λάθος στην κατηγορία των ρωγμών στην εικόνα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω διότι και εγώ στο ψάξιμο είμαι ακόμη. 

Πάντως μηχανικός της ΥΑΣ κατά τη διάρκεια μιας αυτοψίας, μου είπε ότι καλό θα ήταν να μαρκάρουμε με κόκκινο το σημείο της ρωγμής στην κάτοψη, να το αριθμούμε συνοδευόμενο από την αντίστοιχη φωτογραφία και να κατηγοριοποιούμε τη ρωγμή.

Κάποια στιγμή σκέφτομαι να στείλω έναν φάκελο από τις διορθώσεις-παρατηρήσεις-συμπληρωματικά που θα ζητήσουν.... μήπως βρεθεί η άκρη του νήματος.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 4 years later...

Καλησπέρα, δύο ερωτήσεις. Η πρώτη μάλλον απλή: οι παραπάνω ελάχιστες υποχρεωτικές απαιτήσεις για άδεια επισκευής σε κτίσματα από ΦΤ και ΩΣ, ισχύουν ακόμη ή υπάρχει κάποια επικαιροποίηση? επειδή έχουν περάσει 6 χρόνια...

Η δεύτερη και πιο σύνθετη: έχω μια εν δυνάμει περίπτωση σεισμοπλήκτου: ισόγειο κτίριο από Φ.Τ. που έχει υποστεί βλάβες από πρόσφατο σεισμό, προυφιστάμενο του 1955, όμως αυθαιρέτως υφιστάμενο....εξηγούμαι: κάπου στα μέσα δεκαετίας του 90 μετά από σεισμό που είχε συμβεί στην περιοχή πάλι, οι ιδιοκτήτες έκαναν χρήση στεγαστικής συνδρομής σεισμοπλήκτων για αποπεράτωση νέου κτιρίου, στο ίδιο οικόπεδο με το παλιό (το προ του '55 που είχε υποστεί τις βλάβες), με τον όρο που υπάρχει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις να κατεδαφιστεί το παλιό που είχε κριθεί κατεδαφιστέο. Κατά την προσφιλή συνήθεια της εποχής, ανέγειραν το νέο,κράτησαν και το παλιό, νομίζω τους παρακράτησαν την τελευταία δόση της στεγαστικής συνδρομής και τέλος. Στο σήμερα τώρα: οι ιδιοκτήτες σκέφτονται αν θα μπορούσαν να υπαχθούν στα σεισμόπληκτα τα αφορόντα τον φετινό σεισμό.Διαβάζω στο φετινό φεκ που αφορά τον εν λόγω σεισμό για τις απαγορεύσεις υπαγωγής:

" α) Σε κτίρια που κατά την ημέρα του σεισμού ήταν εγκαταλειμμένα κατά την κρίση της αρμόδιας Υπηρεσίας.
Εγκαταλειμμένο κτίριο, είναι το κτίριο το οποίο παρουσιάζει εμφανή στοιχεία εγκατάλειψης όπως π.χ. έλλειψη στέγης, έλλειψη εξωτερικών κουφωμάτων, βλάβες στα
δομικά στοιχεία (στέγη, πατώματα κ.λπ.), που εμφανώς προϋπήρχαν του σεισμού και οφείλονται σε απόλυτη εγκατάλειψη. "  

β) Σε κτίρια πρόχειρης κατασκευής (π.χ. κτίρια από φύλλα λαμαρίνας, φύλλα μοριοσανίδας, κ.λπ.). "

Δεν ισχύει κάτι από τα δύο, κατοικείται κανονικά, δηλωμένο σε Ε9, με λογαριασμούς ΔΕΗ κλπ.

Υπάρχει επίσης το εδάφιο: " 11. ΚΤΙΡΙΑ ΠΛΗΓΕΝΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
11.1 Οι ιδιοκτήτες/-τριες κτιρίων, που είχαν κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπα ή ως κτίρια δομημένα από ευτελή υλικά ή ως ασύμφορα επισκευής λόγω προγενέστερων σεισμών την τελευταία εικοσαετία, τα οποία δεν έχουν κατεδαφιστεί και έχουν υποστεί ζημιές και από το σεισμό της ............... 2020, δε δικαιούνται Σ.Σ. για την αποκατάστασή τους λόγω του σεισμού της ................... 2020".

Όμως, το τελευταίο εδάφιο δεν ισχύει, γιατί έχει παρέλθει χρονικό διάστημα άνω της 20ετίας.. Επομένως μπορούν να κάνουν αίτημα για Σ.Σ. για το εν λόγω κτίσμα?

 

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

α] τα ΦΕΚ Β 455/14 και 456/14 δεν εχουν  αλλαγες.

β] για πιό  κτισμα μιλάς?

Για αυτο που ειχαν υποχρεωση να κατεδαφισουν, αφου πηραν ΣΣ....  ή για το νεο?

[ερωτημα: Και αφου εχτισαν το "νεο" με τον όρο  να κατεδαφισουν το παληο,

πόσο νομιμο ειναι το νεο ως προς την θεση.... τις αποστασεις... τον σδ κλπλπ?

[Το  11.1, δεν νομιζω οτι περιλαμβανει και τα οσα ειχαν λαβει ΣΣ....

αλλα μονον τα επικινδυνα κλπκλπ.]

 

 ΥΑΣΒΕ -ή κατι παρομοιο - δεν υπαρχει εκει για να ρωτησεις?

 
 
 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Τις καλησπέρες μου Δημήτρη.. Στο παλιό αναφέρομαι, το προυφιστάμενο του 1955 που είχαν υποχρέωση να κατεδαφίσουν, αυτό θέλουν να φτιάξουν γιατί έχει υποστεί βλάβες.

Σημειωτέον ότι δεν αναφέρομαι στο φεκ 456Β του σεισμού της κεφαλλονιάς, υπάρχει φετινό φεκ για τον σεισμό του 2020 που αναφέρομαι, όχι ότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην συζήτηση μας. Αναφερόμουν κυρίως στα φεκ που αφορούν τις προδιαγραφές αδειών επισκευής σε κτίρια με βλάβες από Φ.Τ. και Ω.Σ.

Για το νέο κτίριο (αυτό που ανεγέρθη στην δεκαετία του 90 με την στεγαστική συνδρομή), κι εγώ το σκέφτηκα αυτό που λες, για τον επιπλέον λόγο ότι πριν λίγα χρόνια ο συνάδελφος που είχε εκδόσει την άδεια ανέγερσης τότε(στην δεκαετία του 90) τους εξέδωσε και άδεια προσθήκης ορόφου (στο νέο αναφέρομαι πάντα, το παλιό είπαμε είναι απλά ένα ισόγειο από ΦΤ)..άραγε πώς αντιμετώπισε το παλιό που όφειλε να γκρεμιστεί? ...λογικά δεν θα το έδειξε καθόλου σε τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης κλπ...και επιπλέον, με αυτόν τον συνάδελφο, κάνανε και συμβόλαιο μεταβίβασης μιας ΟΙ που υπάρχει στο νέο κτίριο...όλα αυτά θα με απασχολήσουν (αποστάσεις, υπόλοιπο δόμησης), όπως και πολλά άλλα, αν τυχόν μπορούν να φτιάξουν το πατρογονικό κτισματάκι, που σημειωτέον είναι και συμπαθές αρχιτεκτονικά.. Εφόσον έχει παρέλθει 20ετία από την υπόθεση, γνώμη μου είναι πως μάλλον μπορούν να κάνουν αίτηση...έστω όμως πως κάνουν και τους εγκρίνεται και πρέπει να βγάλουν άδεια επισκευής: εκεί η άδεια εκδίδεται μόνο επί νομίμως υφισταμένων κτιρίων?... γιατί αν είναι έτσι τότε έχουν πρόβλημα...το κτίσμα είπαμε είναι παράνομο, γιατί δεν το κατεδάφισαν, άρα πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί μάλλον..Και πώς γίνεται να υπαχθεί στον 4495 πχ όταν υπάρχει μια έκθεση αυτοψίας που το είχε βγάλει κατεδαφιστέο?...οεο? λογικά δεν μπορεί να μπει στον 4495...υασβε (βορείου ελλάδας δλδ) απ'ότι γκούγκλαρα εδράζεται στην θεσαλλονίκη, μάλλον θα πρέπει να πάρω ενα τλφ από δευτέρα...

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.