Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιστοιχία ηλεκτρικής ενέργειας kWh σε lt πετρελαίου


statik

Recommended Posts

Γεα

Αν και τα εχουμε ξαναπει αυτα, μαλλον εχω μπερδευτει διαβαζοντας απο εδω και εκει , Οποιος μπωρει με νου πει στα πεταχτα πως μπορω να συγκρίνω ή μετατρέψω την ηλεκτρική

ενεργεια KWh σε αντιστοιχη ενεργεια που θα ήθελα σε lt πετρελειου.

Συγκεκριμενα εκαψα με Α/Θ που εχω 1000KWh σε 2 μήνες. Ποσο πετρελαιο θα απαιτουσε για την συγκεκριμενη ενεργεια? Να λαβουμε και υποψην και την απωλεια του λεβητα πετρελαιου 85%.

 

Link to comment
Share on other sites

Εσύ λοιπόν χρειάστηκες 1000 kWh ηλεκτρική ενέργεια, οπότε αν υποθέσουμε ότι το σύστημά σου έχει ΜΕΣΟ COP περίπου 3, τότε στο σπίτι εισήλθαν 3000 kWh θερμικής ενέργειας. Δεδομένου ότι ο βαθμός απόδοσης δεν είναι 1 αλλά λίγο λιγότερο (έστω 0.97), τότε πρακτικά στο σπίτι εισήλθαν 3000*0.97 = 2910 kWh θερμική ενέργεια.

 

Το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη, (περίπου) 11.9 kWh/lt. Αν υποθέσουμε ένα σχετικά καλά συντηρημένο λεβητοστάσιο με βαθμό απόδοσης 0.9, τότε για να πάρεις από το λεβητοστάσιο σου 2910 kWh θερμικής ενέργειας, θα έπρεπε να καταναλώσεις: 2910/11.9/0.90=272 lt πετρελαίου.

 

Όπως καταλαβαίνεις, για να συγκρίνεις το κόστος ενά εγκατάσταση, πρέπει να γνωρίζεις με ακρίβεια το COP της αντλίας, αν δικαιούσαι επίδομα θέρμανσης, και τους βαθμούς απόδοσης του συστήματος της Α/Θ (συνήθως πάνω από 0.95) και του λεβητοστασίου (περίπου 0.90 αναλόγως της συντήρησης, κλπ).

 

Επίσης πρέπει να γνωρίζεις το κόστος ανά kWh (αν έχεις νυχτερινό, εργοταξιακό, κοινωνικό τιμολόγιο) και φυσικά πόσο πληρώνεις το πετρέλαιο.

 

Σε κάποιο έγγραφο του ΤΕΕ, αναφέρει ότι η θερμογόνος δύναμη του πετρελαίου θέρμανσης ή κίνησης είναι: 10.3 kWh/lt και βαθμός απόδοσης λεβητοστασίου 0.75. Ανάλογα λοιπόν τροποποιούνται οι υπολογισμοί.

Edited by FouksMechMech
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σχετικα με το COP

Πραγματι οταν ανοιγει το συστημα ειναι 3 (εχω 14KW και χαλαει σε μια ωρα 5 KW)

Mετα όμως στην συντηρηση θελει 2KW την ωρα , οποτε το cop ειναι 14/2=6 ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Γεια και από μένα 

Στην οικοδομή μου επί τρεις συνεχόμενους μήνες παρακολουθώ  στον συγκεντρωτικό  πίνακα με τα κοινόχρηστα τις συνολικές Kwh θέρμανσης από τους θερμιδομετρητές που κατανάλωσαν τα διαμερίσματα και αντίστοιχα το πετρέλαιο που καταναλώθηκε για την συγκεκριμένη περίοδο. 

Για τον Δεκέμβριο  οι συνολικές Kwh ήταν 7200 και κατανάλωση πετρελαίου ήταν 1500λτ.

Για τον μήνα Ιανουάριο 6950 Kwh και κατανάλωση πετρελαίου 1500λτ  

Για τον Φεβρουάριο 6300Kwh και κατανάλωση πετρελαίου 1420λτ.

 

Για την ποσότητα πετρελαίου  που χρεώνει η διαχειριστική μπορεί να έχει απόκλιση το πολύ 100λτ + - 

 

Δηλαδή σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα η απόδοση  δεν ξεπερνάει το 0,45 όταν θεωρητικά θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 0,75 (εκτός αν κάνω κάποιο λάθος υπολογισμό διορθώστε με)

 

Αντίστοιχα με την ΑΘ που έχω στο δικό μου διαμέρισμα το COP είναι κατά μέσο όρο στο 3.00.

Edited by popart
Link to comment
Share on other sites

Το 0.45 είναι όντως πολύ χαμηλό. Είτε πρόκειται για ξεχαρβαλωμένο λεβητοστάσιο ή μήπως κάποιος κλέβει...?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ απλά αναφέρομαι για την κατανάλωση ενός συντηρημένου λέβητα και τη απόδοση της θερμότητας προς όλα συνολικά τα διαμέρισμα της οικοδομης.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος συνάδελφος ή μη έχει παρατηρήσει αυτό σε σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο. Δηλαδή αυτά που γράφουμε στο φόρουμ για την απόδοση της ΑΘ και την κατανάλωση ρεύματος, αντίστοιχα να μετράει την κατανάλωση πετρελαίου και τις Kwh θερμότητας που αποδίδονται σε ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία. 

 

@ antloukidis Τώρα το τι πληρώνουν ή μάλλον πληρώνουμε,

υπολόγισε το 30% για όλους άσχετο αν δεν ''καίει'' κάποιο διαμέρισμα ή έχει κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης (πχ ΑΘ)  και το επίδομα πετρελαίου.

Το πετρέλαιο το αγόρασαν με  1.21€/λτ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.