Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα νέα έργα με παραχώρηση οι φετινοί "σταρ" των κατασκευών


Engineer

Recommended Posts

Εδώ και ο Μάρτιος και στα έργα περνάμε άλλη μία περίοδο διεργασιών. Οι δημοπρατήσεις μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 μας τελείωσαν, τουλάχιστον όσον αφορά τα μεγάλα έργα. Ότι είδαμε-είδαμε.

 

Τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα έργα που θα δούμε να κατασκευάζονται μέσα από αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικά σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

 

Όμως θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά μέχρι να βρεθούμε στο σημείο να δούμε τις πρώτες δημοπρατήσεις. Εξάλλου η χώρα μας δεν φημίζεται για την ταχύτητα στην ολοκλήρωση διαδικασιών, αλλά οποιαδήποτε θετική έκπληξη είναι φυσικά καλοδεχούμενη.

 

Έτσι, όπως φαίνεται το 2014 δεν θα είναι η συναρπαστική χρονιά που περιμέναμε, με μεγάλες δημοπρατήσεις Μετρό, δρόμων και αναπλάσεων αλλά μία χρονιά γέφυρα (στις δημοπρατήσεις) από το ένα ΕΣΠΑ στο άλλο.

 

Φέτος όμως έχουμε μερικά σπουδαία πράγματα που δεν είχαμε τις προηγούμενες χρονιές. Από την μία έχουμε τα μεγάλα οδικά έργα με παραχώρηση που επιτέλους ξεκίνησαν και πάνε δυνατά βοηθώντας στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

 

Από την άλλη σε δύο μήνες έχουμε και την έναρξη των νέων έργων με παραχώρηση. Και είμαι σίγουρος πως αυτή τη φορά δεν θα έχουμε νέα παράταση. Τα νέα έργα με παραχώρηση νομίζω πως θα είναι οι «σταρ» της χρονιάς αναφορικά με τα εντυπωσιακά μεγάλα έργα.

 

Οι εχνικές εταιρείες μας (τουλάχιστον οι πολύ μεγάλες) δεν θα μείνουν ασυγκίνητες γιατί τα πολλά έργα θα μας τελειώσουν το πολύ μέχρι το 2016. Αυτά τα νέα έργα με τις καλύτερες προοπτικές θα ξεκινήσουν το 2016. Άρα θα μπορούν να ολοκληρώσουν άλλα project και να δώσουν νέα πνοή σε αυτά τα καινούργια.

 

Ερώτημα παραμένει η χρηματοδότηση. Οι τράπεζες είναι πλέον πολύ επιφυλακτικές και δεν υποστηρίζουν τις εταιρείες τόσο εύκολα όσο στο παρελθόν. Όμως χρηματοδοτικά εργαλεία πλέον υπάρχουν και από αλλού.

 

Το νέο φρούτο ονομάζεται funds και οι τεχνικές μας εταιρείες ετοιμάζονται να το καλοδεχτούν. Ποιος δεν θέλει τα δις δολάρια ή ευρώ που διαθέτουν funds από το Ισραήλ, τον Καναδά, τις ΗΠΑ ή την Νορβηγία πχ.

 

Εδώ όμως κάπου περιπλέκονται τα πράγματα στο ζήτημα «εμπορικότητα». Μέχρι τώρα στην Ελλάδα τα έργα τα κάναμε και λίγο «σοσιαλιστικά». Έργα περισσότερο βιτρίνας και λιγότερο κερδοφόρα. Τώρα αυτό δεν περπατά, οπότε καλό είναι τα νέα έργα παραχώρησης να «υπόσχονται» πλέον στους επίδοξους επενδυτές.

 

Από την νέα γενιά έργων με παραχώρηση έχουμε δυνατά να παίζει και στον τομέα της εμπορικότητας την Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος (είναι ο δεύτερος εμπορικότερος δίαυλος στην Ευρώπη). Εξίσου δυνατό φαίνεται και το οδικό έργο Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη που παρακάμπτει όλη την Αττική.

 

Πιο αδύναμο φαντάζει το έργο της Υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας και με αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

 

Επίσης το σπουδαίο έργο με παραχώρηση για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί εμπορικά.

 

Αίτηση… συμμετοχής ίσως έχουμε από ακόμα δύο πολυακουσμένα έργα: τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που έχουν κυριολεκτικά χαθεί από την ειδησεογραφία και την πρόσφατα νέα είσοδο από την πιθανότητα δημοπράτησης με την μέθοδο της παραχώρησης για το έργο της κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

 

Τα νέα έργα παραχώρησης και η κουβέντα γύρω από αυτά θα μεγιστοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη της δημοπράτησης τους (για την εκδήλωση ενδιαφέροντος) και αν δεν έχουμε άλλες παρατάσεις θα κλέψουν την φετινή παράσταση.

 

Ελπίζω, θετικά!

 

Πηγή: http://www.ypodomes....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.