Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tα πάνω κάτω στην αγορά ενέργειας φέρνει η «μικρή» ΔΕΗ


Engineer

Recommended Posts

Αλλάζει τα δεδομένα στον ανταγωνισμό η εξαγορά από ιδιώτες φθηνών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

 

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής» ΔΕΗ έκλεισε και σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής θα καταθέσει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.

 

Σε συνδυασμό με την επικείμενη μεταβίβαση του 66% του ΑΔΜΗΕ (αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού από το ΔΣ της ΔΕΗ) το τοπίο στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας μεταβάλλεται δραστικά, ενώ οι αλλαγές θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με την πώληση του 17% της ΔΕΗ το 2016. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της εισόδου νέων παικτών στην αγορά.

 

«Η δημιουργία και η πώληση της "μικρής" ΔΕΗ είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή. Θα υπάρξει αυτόματα ανταγωνισμός με τη μεγάλη ΔΕΗ, η οποία όμως θα έχει σημαντικά οφέλη από την πώληση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

 

Η «προίκα»

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΔΕΗ θα εισφέρει το 30% της δυναμικότητάς της στη «μικρή» ΔΕΗ, ήτοι 1.400 MW με καύσιμο λιγνίτη (κυρίως από τις μονάδες στην Πτολεμαΐδα), 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, στη «μικρή» ΔΕΗ θα δοθεί «προίκα» το 30% του προσωπικού, το 30% του πελατολογίου και πρόσβαση σε ορυχείο λιγνίτη.

 

Η συναλλαγή δεν αφορά πώληση μετοχών αλλά στοιχεία ενεργητικού της ΔΕΗ. Τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας της ΔΕΗ - υπάρχουν οφειλές πελατών άνω του 1,1 δισ. ευρώ - και για τη μείωση του δανεισμού που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και έχει προκύψει σε μεγάλο βαθμό από την αδυναμία της επιχείρησης να εισπράξει τις απαιτήσεις της.

 

Επίσης, θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου του 1999 με τον οποίο καθορίστηκαν τα εμπράγματα δικαιώματα των εργαζομένων επί της ΔΕΗ για το ασφαλιστικό ταμείο. Εκτοτε, το Δημόσιο καταβάλλει ετησίως 500 εκατ. ευρώ. Τα ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι πελάτες θα επιλέξουν να πάνε στη «μικρή» ΔΕΗ, καθώς στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ο πελάτης είναι ελεύθερος να επιλέξει τον προμηθευτή του, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνίζεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.

 

Ουσιαστικά θα πρέπει να πεισθούν περίπου 1,8 εκατομμύρια πελάτες να έχουν προμηθευτή τον ιδιώτη ιδιοκτήτη της «μικρής» ΔΕΗ. Βεβαίως, τη διανομή θα εξακολουθεί να την κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος ανάλογα με τα κόστη από τις δύο πλέον ΔΕΗ θα διαμορφώνει το τελικό τιμολόγιο. Υπάρχει δηλαδή και το ενδεχόμενο η «μικρή» ΔΕΗ να είναι πιο φθηνή, οπότε να καταγραφούν διαρροές πελατών από τη μεγάλη ΔΕΗ.

 

Ενδιαφερόμενοι

Εξυπακούεται πως το τίμημα για τη «μικρή» ΔΕΗ θα αποτελέσει πυξίδα για την πώληση του 17% της ΔΕΗ ώστε το μερίδιο του Δημοσίου στην επιχείρηση ηλεκτρισμού να μειωθεί στο 34%. Ενδιαφερόμενοι για τη μικρή ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα είναι όλοι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί (π.χ. Elpedison, ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Motor Oil) οι οποίοι έχουν ως καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν το μείγμα της παραγωγής τους με πιο φθηνή πρώτη ύλη όπως οι λιγνίτες και τα νερά. Επειδή όμως η επένδυση είναι αρκετά μεγάλη, θα πρέπει να εξασφαλίσουν διεθνείς συμμαχίες, όπως π.χ. η πρόσφατη συνεργασία ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ με York Capital. Σοβαρό και πραγματικό ενδιαφέρον για τη «μικρή» ΔΕΗ από το εξωτερικό έχει δείξει η γερμανική RWE.

 

Οι επίδοξοι επενδυτές της «μικρής» ΔΕΗ θα καθορίσουν το τίμημά τους λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία την τελευταία τριετία σωρευτικά φθάνει το 18%.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=572319

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

πάει και η ΔΕΗ ...
την χαρίζουν και αυτή δηλαδή ...
θα φτιάξουν μια ΝΕΑ που θα εξαφανίσει την ''παλιά'' - ''κρατική'' ΔΕΗ .
Και θα ξεφορτωθούν και το 70% των εργαζομένων .
καλά πάει το πρόγραμμα ... τπτ δεν θα αφήσουν !

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως ημουνα οσο πιο ειλικρινης γινοταν.

 

Η ΔΕΗ, ως μονοπωλειο θα επρεπε να εχει ΤΡΕΛΑ εσοδα, να βελτιωνει τα δικτυα, να φτιαχνει εργοστασια κτλ κτλ.

Αντι γιαυτο, ειναι μεσα 4δισ!!!!!!!!!!!!! (το ξερεις αυτο????)

 

Και ο Φωτοπουλος και η παρεα του πηγαινουν ταξιδακια σε 5αστερα, πρωτη θεση κτλ κτλ.

 

Θυμασαι τι γινοταν στον ΟΤΕ???

Εκανες αιτηση το 1985 και περιμενες να παει 1990 για να σου δωσουν γραμμη.

 

Ας την πουλησουν τη ρημαδα τη ΔΕΗ, μπας και βελτιωθουν οι υπηρεσιες της.

 

ΥΓ. Ετσι να μαθαινουν και οι υπολοιποι.

Ξερεις οτι επαιρναν εφαπαξ 100.000Ε οι εργοζομενοι?

Ξερεις οτι οι εργαζομενοι και οι συνταξιουχοι εχουν εκπτωση 80%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! στο ρευμα????

Και πολλα αλλα...

Edited by terry
  • Upvote 3
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Η πώληση θα ωφελήσει τον καταναλωτή? Θα μειώσει την τιμή της kWh? Πώς θα γίνει αυτό? Και για τηλέφωνο να το καταλάβω, όταν λέμε βελτίωση υπηρεσιών. Ποιες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την ΔΕΗ (προσοχή: όχι τον ΔΕΔΔΗΕ ή ΑΔΜΗΕ), θα απολαύσει βελτιωμένες ο τελικός καταναλωτής? Αυτός σχεδόν ποτέ, δεν έχει πλέον επαφή με την ΔΕΗ.

 

Το βασικό κόστος της εταιρίας είναι το κόστος καυσίμου, συντήρησης και ανάπτυξης υποδομών και όχι το μισθολογικό. Είναι η φύση της ηλεκτροπαραγωγής τέτοια, που σε παγκόσμιο επίπεδο ισχύουν αυτά. 

 

Μόνο το κόστος της νέας μονάδας που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Πτολεμαϊδα, είναι μεγαλύτερο από το ποσό που διαρρέεται ότι θα τεθεί σαν τιμή-στόχος για την πώληση της "μικρής" ΔΕΗ.

 

εδιτ: Δεν έχεις άδικο για την έκπτωση (κοντά στο ύψος του τιμολογίου των πολυτέκνων είναι). Ενημερωτικά, η διαφορά που προκύπτει σε σχέση με την χρέωση των υπόλοιπων καταναλωτών, θεωρείται εισόδημα στα τέλη του οικονομικού έτους και φορολογείται ανάλογα.

Edited by nikmmech
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Όμως αυτός που έπαιρνε το παχυλό εφ'άπαξ ερχόταν μετά σε εμένα και σε εσένα να του φτιάξουμε το σπίτι και μας τα έσκαγε ζεστά και μετρητά.

 

Τώρα θα παίρνουν όλοι τρεις και εξήντα και ο κάθε Μπόμπολας θα τα βγάζει έξω και θα τα τρώει σε βίλλες στις Άλπεις, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

 

Το βασικότερο όλων όμως είναι το εξής, η ενέργεια είναι βιομηχανία εντάσεως κεφαλαίου. Απαιτεί δηλαδή πολλά κεφάλαια στην αρχή μιας επένδυσης με εμφάνιση κέρδους σε βάθος χρόνου και απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό.

 

Η ενέργεια δεν είναι κινητή τηλεφωνία που με μία κεράια καλύπτεις π.χ. ένα νησί.

 

Ξέρετε εσείς κάποιον από τους μεγάλους Έλληνες εθνικούς εργολάβους που θα βάλει λεφτά τώρα και θα δανειστεί για να τα πάρει πίσω σε 20-30 χρόνια; Ο Έλληνας θέλει να βάλει λεφτά σήμερα και να τα πάρει αύριο στο τριπλάσιο.

 

Να δείτε που θα πάρουν όλα αυτά τα πάγια της μικρής ΔΕΗ κοψοχρονιά, θα διώξουν με εθελουσίες τους παλιούς και έμπειρους υπαλλήλους που κοστίζουν και θα προσλάβουν νέους με 550€ (δες ΟΤΕ) και μόλις θα τα ξεζουμίσουν και ενώ η χώρα θα είναι στα πρόθυρα του blackout θα τα δώσουν πίσω στο δημόσιο για να επιβαρυνθεί αυτό όλες τις ζημίες.

 

Όσο για το κόστος ενέργειας, δεν πρόκειται να μειωθεί ή μήπως νομίζετε πως θα κάνουν οι ιδιώτες κοινωνική πολιτική μέσω ΚΟΤ πχ;

 

Και αυτά τα λέει μηχανικός του ιδιωτικού τομέα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όταν κάτι μπορεί να φέρει έσοδα, δε το πουλάς.

Το εξορθολογίζεις.

 

Θα ξεχάσουμε και τη λογική σε αυτή τη χώρα.

 

Ο ΟΤΕ πουλήθηκε και σε 2 τρίμηνα έκανε απόσβεση όχι το 30% αλλά το 100% της αξίας του.

 

Αλλά το εύκολο είναι να μισούμε τους άλλους για κάτι που δεν έχουμε εμείς.

 

Φυσικά ο δολοφόνος δεν μπορεί να αναστήσει το θύμα του, οπότε πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι...

 

Περαστικά μας.

 

Όταν το ρεύμα και το νερό θα είναι στοιχείο όχι διαβίωσης αλλά πολυτέλειας θα είναι αργά...

γιατί άλλο τηλεπικοιωνίες και άλλα υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως ρευμα και νερο,,,

Link to comment
Share on other sites

Και γιατι το τηλεφωνο δεν ειναι υπηρεσια κοινης ωφελειας?

 

Θοδωρη, η ιστορια εχει δειξει οτι το δημοσιο δεν μπορει να εξορθολογισει ουτε τα κυλικεια της Βουλης, οχι τη ΔΕΗ.

 

Αν ηταν μαγκες θα λεγανε "παρε τη ΔΕΗ και μαζι παρε και πχ τον μισο ΟΣΕ που μπαινει μεσα". "παρε τον ΟΠΑΠ και μαζι παρε και 1 ακινητο που ρημαζει και δεν βγαζε εσοδα"

Και ολα αυτα με δεσμευσεις (ενυπογραφες) οτι θα τα εξυγιανει, θα κρατησει προσωπικο μπλα μπλα μπλα...

 

Αλλα αυτα θελουν !@#$@#$......

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Από τους μεγαλύτερους βραχνάδες της ΔΕΗ είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί,και αυτό γιατί στο λογαριασμό της ΔΕΗ έχουν φορτώσει κάθε πιθανό και απίθανο.

 

Μια εταιρία μονοπώλιο και κερδοφόρα,θα την χαρίσουν....απορώ πως δεν το καναν ήδη.

 

Σίγουρα υπήρχαν ανισορροπίες,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπουλάς τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.