Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Ενα βήμα πιο κοντά τα πτυχία ΑΕΙ - ΤΕΙ


KF

Recommended Posts

ενημερωτικά... εδώ έγραψες Ιστορία.

Μη σου πω να το είχαμε σαν υποχρεωτική ανάγνωση σε όποιον κάνει ερώτηση για μεταπτυχιακά.

 

Ιδιαίτερα χρήσιμα και οι ερωτήσεις κρίσεως όπως και το ηθικό συμπέρασμα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 238
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε ευχαριστώ συνάδελφε για την ενημέρωσή σου. Κάτσε τώρα να σου κάνω κι εγώ μία για να είμαστε πάτσι. 

1) Όταν μιλάμε για την εκπαίδευση δεν επικεντρωνόμαστε στα περιφερειακά. Πάμε πρώτα στα μεγάλα αστικά και βιομηχανικά κέντρα εκεί που οι σχολές είναι πολυαριθμότερες και καλύπτουν μεγαλύτερο εύρος απασχόλησης. Και επειδή έχω περάσει από τα ΤΕΙ της Αθήνας και έχω γνώση για όλα τα γύρω ΤΕΙ και Ανώτερες σχολές (Αθήνας, Πειραιά, Χαλκίδας, ΣΕΛΕΤΕ κλπ), σε πληροφορώ ότι όταν κατέβηκε αυτός ο περιβόητος νόμος που επικαλέστηκες, οι πρώτοι που έκλεισαν τις σχολές και ξεκίνησαν απεργίες ήταν οι τότε καθηγητές των ΤΕΙ. Και αυτό γιατί - πολύ σωστά - ο νέος νόμος τους αφαίρεσε την ιδιότητα του διδάκτορα. Όλοι αυτοί όμως από το 1985 πρωτοστατούσαν στην "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ και έκοβαν στεγνά τους "μπουμπούνες" και τους "αδιάφορους", ακόμη και τους εργαζόμενους, που τους χάλαγαν την εικόνα της μικρής "Οξφόρδης" τους χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του @stayros "κόβω άρα αναβαθμίζω". Και φυσικά μπροστά στο μαγαζάκι υποχώρησε - όπως πάντα - η κυβέρνηση και παρέμειναν να διδάσκουν έως σήμερα. Λοιπόν 2016 - 1996 = 20. Ορισμένοι από αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν, αρκετοί όμως διδάσκουν ακόμη. Τέλος να σε πληροφορήσω ότι μερικοί παλαιοί φίλοι μου απόφοιτοι των ΤΕΙ διδάσκουν ακόμη σαν ωρομίσθιοι στα ΤΕΙ σε επίπεδο εργαστηρίων και ασκήσεων με μοναδικό προσόν...το κόμμα.   

2) Εμένα δεν με απασχολεί το αν θα ανωτατοποιηθούν (επί της ουσίας) τα ΤΕΙ - μακάρι αύριο - αλλά απεχθάνομαι την αναρχία και τα ψευτοεπιχειρήματα. Η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ περνάει, εκτός από την αναβάθμιση του γνωστικού επιπέδου με την συμετοχή και τον κεντρικό σχεδιασμό του Υ.Π και από γενναία κονδύλια για την υλικοτεχνική υποδομή. Δεν νοείται ανώτατο ίδρυμα με βιβλιοθήκη 100m2 και εργαστήρια του 1930. 

3) Πρέπει να μειωθούν οι ροές των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δεν νοείται μια σχολή (Μ/Γ ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας κάποτε) που μπορούσε να εξυπηρετήσει 50 φοιτητές ετησίως να εισάγει κάθε χρόνο 100 ανά εξάμηνο. Φυσικά το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στα ΑΕΙ όλης της χώρας. Αν δεν μειωθούν οι ροές των αδιάφορων απλώς κοροϊδεύουν και τα παιδιά και τους γονείς. Το να τον βάλεις μέσα με επίπεδο 5/20 και να του πεις φύγε με τον τρόπο σου, καλύτερα να μην τον βάλεις ποτέ. Γιατί όσο καιρό θα έχει το δικαίωμα να είναι στη σχολή, θα ταλαιπωρεί τους άλλους παίρνοντας θέση σε εργαστήριο που θα το παρατάει στη μέση, θα ασχολείται με επαναστατικές φασαρίες, καταλήψεις, πορείες και θα προωθεί στα τραπεζάκια πολιτικές θεωρίες του 1850.

 

Αναφέρεις παθογένειες τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικότερα. Μπορώ κι εγώ να μιλήσω για περιστατικά που μου μετέφερε κολλητός μου φίλος διδακτορικός στο ΑΠΘ (Χημικών Μηχανικών) με καθηγητές και λαμογιές που έκαναν με ερευνητικά προγράμματα, με υπ. διδάκτορες που δεν εμφανίζοταν ποτέ και γενικότερα όλο το φαγοπότι αυτό που έχει στηθεί γύρω από τα κονδύλια των ερευνητικών προγραμμάτων. Αυτές οι παθογένειες όπως και αυτές που ανέφερες για τους κομματικούς ισχύουν παντού, ακόμα και στα περιφερειακά ιδρύματα. Εγώ προφανώς δεν μπορώ να εκφέρω προσωπική γνώμη για το ΤΕΙ Πειραιά ή οποιοδήποτε άλλο παρά μόνο γι'αυτό που σπουδάζα εγώ και παραπάνω σου εξήγησα κάτι που μπορείς και μόνος σου να το δεις μπαίνοντας στο site της σχολής και βλέποντας τα βιογραφικά των διδασκόντων. Επίσης θεωρώ πολύ αξιόλογο όργανο την ΑΔΙΠ μόνο και μόνο επειδή οι επιτροπές αξιολογήσεων αποτελούνται από καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού που διακατέχονται από άλλη νοοτροπία και δεν έχουνε συμφέροντα εδώ, δεν καταλαβαίνω όμως γιατί την απαξιώνεις.

Link to comment
Share on other sites

To πρόβλημα των πολλών εισακτέων είναι γνωστό για όλους . Αφορά πολλά ιδρύματα . Ετσι για συζήτηση οι ΑΣΤΕΜ του 70 έπαιρναν 20 δομικούς και 20 συγκοινωνιακούς ανά εξάμηνο και είχαν και κατοχύρωση , όπου αν χρώσταγες περισσότερο από το 1/3+1 των μαθημάτων κάθε έτους , δεν μπορούσες να συνεχίσεις παραπέρα . 

 

Αυτά όλα άλλαξαν από το 82 και μετά . Προφανώς άλλες σπουδές κάνουν 20 άτομα και άλλες κάνουν 100-150 άτομα , στις μη θεωρητικές σχολές .

 

Αλλά ανάλογα προβλήματα πληθυσμού και εξοπλισμού , είχε και το ΑΠΘ εκείνης της εποχής , που είχα άμεση γνώση .

Link to comment
Share on other sites

Τα ΤΕΙ αποτελούν "στρατόπεδο συγκέντρωσης ονείρων Ελλήνων" και τίποτα παραπάνω. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πολλές σχολές ΑΕΙ. Μην αρχίσετε με το ΑΕΙ= ΚΑΛΟ επειδή έτσι μάθατε στο χωρίο σας διότι θα σας στείλω αξιολογήσεις που κάποιες σχολές ΑΕΙ βρίσκονται χαμηλότερα απο ΤΕΙ και θα κλάψετε νοερά.

 

Και οι 2 περιπτώσεις αποτελούν αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης των πολιτικών κομμάτων. Άλλοι για να βολέψουν, άλλοι για να ταΐσουν τοπικούς πληθυσμούς και άλλοι βρήκαν πεδίο για να κάνουν πολιτική πλύση εγκεφάλου. Κανένας ποτέ δεν βγήκε να πει είτε τα αναβαθμίζω είτε τα κλείνω διότι το πολιτικό κόστος θα ήταν τεράστιο. Τέτοιες αποφάσεις τις παίρνουν ηγέτες και πολιτικός ηγέτης είναι αυτός που κάνει το σωστό και δεν έχει πολιτικό κόστος (χειραγωγώ τους πολίτες). Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολιτική ηγεσία τελεία και παύλα. Τα ΤΕΙ με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα κλείσουν εκτός απο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τα οποία θα ενσωματωθούν. Η ανέχεια του κόσμου είναι σήμερα αυτό που κρατάει πολλά εν ζωή.

 

Η 3οβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν πάσχει απο εργαστήρια και προσωπικό. Αυτά υπάρχουν, βρίσκονται και φτιάχνονται. Πάσχει θεσμικά απο εκπαιδευτική/ ερευνητική νοοτροπία, οργάνωση, ταύτιση με τις παγκόσμιες απαιτήσεις  και όραμα για το αύριο. Το ερώτημα είναι αν χρειάζεται να γίνει καλύτερη και γιατί? η απάντησή μου είναι πως ΟΧΙ από την στιγμή που η υπόλοιπη παραγωγική κοινωνία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κάτι τέτοιο. Το να παράγω καλύτερους απόφοιτους μετανάστες, συγνώμη αλλά οικονομικά και κοινωνικά δεν μου προσφέρει τίποτα. Πρώτα λοιπόν θα αλλάξω όπου μπορώ και όσο μπορώ τις απαιτήσεις στην Ελλάδα και μετά θα επενδύσω στην εκπαίδευση όσο μπορώ και όπου μπορώ. 

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά ωραίο ποστ Ροδόπουλε.  Συμφωνώ.

 

ΥΓ. Μιας και δεν είμαστε κυρα Τασίες,αλλά φόρουμ μηχανικών,καλό θα ήταν να αλλάξει ο τίτλος του θέματος σε "πανεπιστήμια και ΤΕΙ",μιας και αυτοι οι 2 παράλληλοι κύκλοι σπουδών συναποτελούν τα ΑΕΙ της χώρας σύμφωνα με την νομοθεσία.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά ωραίο ποστ Ροδόπουλε.  Συμφωνώ.

 

ΥΓ. Μιας και δεν είμαστε κυρα Τασίες,αλλά φόρουμ μηχανικών,καλό θα ήταν να αλλάξει ο τίτλος του θέματος σε "πανεπιστήμια και ΤΕΙ",μιας και αυτοι οι 2 παράλληλοι κύκλοι σπουδών συναποτελούν τα ΑΕΙ της χώρας σύμφωνα με την νομοθεσία.

 

ας το βαφτίσεις όπως θέλεις. Η ουσία είναι οτι τα ΤΕΙ συνεχίζουν να αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι αποτέλεσμα ηλιθίων πολιτικών στην Ελλάδα που βρήκαν τζάμπα, για αυτούς τρόπο, να κερδίσουν ψήφους αδιαφορώντας για τα περαιτέρω.  Σε μια οικονομία βέβαια σαν την Ελληνική προσωπικά δεν βλέπω κανένα λόγο ύπαρξης πολλών σχολών ΤΕΙ όπως δεν βλέπω διαχρονικά λόγω ύπαρξης και για πολλές σχολές ΑΕΙ.

 

Θα μου πείτε από την άλλη ότι η Πάτρα χωρίς τα ΑΕΙ, ΤΕΙ θα ήταν τόπος χλοερός. Διαχρονικά απαντάω λοιπόν αυτό είναι πρόβλημα της Πάτρας και των αιρετών της. Ας είχαν μυαλό και όραμα για κάτι καλύτερο. Προφανώς δεν βγαίνω ούτε δημοτικός σύμβουλος με το ΚΚΕ. Η 3οβάθμια εκπαίδευση έχει άλλη σκοπιμότητα και όχι την αναδιανομή πλούτου. Τώρα με τη κρίση βέβαια μου λένε πόσο δίκιο έχω αλλά συνεχίζουν να ελπίζουν στο νέο ΠΑΣΟΚ που θα γεμίσει τις πλατείες της Μιναρούπολης με ευρώ. 

Link to comment
Share on other sites

 

Ηθικό δίδαγμα Α. Ο άνθρωπος αποφασίζει ανάλογα με την στιγμιαία τρέλα του τι θα κάνει και πότε. Σπουδές κατά παραγγελία απο άλλους οδηγούν σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

 

the story of my life...

Link to comment
Share on other sites

Η ουσία είναι οτι τα ΤΕΙ συνεχίζουν να αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στο ηλιακό μας σύστημα.

 

Πρόκειται για ένα copy paste του γερμανικού μοντέλου της ανώτατης εκπαίδευσης την περίοδο του 1980. Απλά τα συγκρουόμενα συμφέροντα δεν άφησαν από τότε να λειτουργήσει το γερμανικό μοντέλο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό,που αποτέλεσε και τον λόγο δημιουργίας των.  

 

Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται για βαφτίσια σύμφωνα με τις ορέξεις κάποιων,αλλά για τους νόμους αυτού του τραγοξεσκισμένου κατοχικού κράτους.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Καμία σχέση και επιμένω σε αυτό. Τα fachhochschule δημιουργήθηκαν σε μια βάση παραγωγής αποφοίτων που θα απορροφούσε η βιομηχανία. Βέβαια τόσο οι προϋποθέσεις όσο και οι θέσεις εργασίας υπήρχαν ενώ η βιομηχανία επένδυσε η ίδια τεράστια ποσά για την δημιουργία υποδομών, ερευνών, κλπ. Το ίδιο και στην Αυστρία, Ελβετία. Στην Ελλάδα αντίθετα δεν υπήρχε καμία τέτοια απαίτηση διότι δεν υπήρχε βιομηχανία και δεν υπήρχαν τα χρήματα για την δημιουργία τους.

 

Ότι γράφεις ισχύει και για τον πανεπιστημιακό τομέα των ΑΕΙ. Τώρα αν δεν είχαμε και δεν έχουμε βιομηχανία είναι άλλο θέμα και ίσως θα έπρεπε να συζητάμε το κλείσιμο όλων των σχολών μηχανικών ΑΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ).

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλές αναλύσεις από όλους. Όμως, η Τεχνολογική εκπαίδευση έχει θέση και μέλλον στην ανώτατη βαθμίδα σπουδών της Ελλάδας? Προσωπική μου άποψη είναι ότι στο μέλλον θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση Ιδρυμάτων της Δημόσιας Ανώτατης εκπαίδευσης(επέκταση διδάκτρων) με ταυτόχρονη συμμετοχή νέων ιδιωτικών Πανεπιστημίων και ισχυροποίηση του ρόλου των ΙΕΚ στην μέση εκπαίδευση και παραγωγή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.