Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τρία χρόνια μετά τη Φουκουσίμα


Engineer

Recommended Posts

Τρία χρόνια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα οι αρχές δεν έχουν να παρουσιάσουν στοιχεία για τις επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Ένας απολογισμός.

 

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα και οι απόψεις των ιαπώνων επιστημόνων που εξετάζουν τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων διίστανται. Οι υπάρχουσες εκθέσεις είναι αντιφατικές. Κάθε νέο κρούσμα λευχαιμίας αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους ειδικούς. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις του δυστυχήματος θα φανούν μετά από μια δεκαετία.

 

Οι κορυφαίοι ιάπωνες επιστήμονες σε ζητήματα καρκίνου δείχνουν να αποφεύγουν συνειδητά τα ξεκάθαρα λόγια. Σε συνέντευξη τύπου για τις επιπτώσεις του δυστυχήματος στα μέσα Φεβρουαρίου ο καθηγητής της Ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής της Φουκουσίμα Σινίτσι Σουζούκι έλεγε ότι «δεν θέλουμε να αποσιωπήσουμε πληροφορίες. Είμαστε επιστήμονες και δημοσιοποιούμε τα αποτελέσματα των ερευνών μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να σεβόμαστε την προστασία προσωπικών δεδομένων και τα συναισθήματα των θυμάτων».

 

Πολλά από τα θύματα του πυρηνικού δυστυχήματος εκλαμβάνουν τέτοιου είδους δηλώσεις ως ειρωνεία. Όλοι γνωρίζουν ότι η ραδιενεργή ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο, ενώ συχνότερα παρατηρούνται κρούσματα λευχαιμίας και καρκινωμάτων θυρεοειδούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει ήδη από πέρυσι ότι κορίτσια που είχαν κλείσει το πρώτο έτος της ηλικίας τους και ζούσαν κοντά στον αντιδραστήρα Φουκουσίμα – Νταίτσι έχουν πιθανότητα 70% να προσβληθούν από καρκίνο του θυρεοειδούς. Για τις γυναίκες που ήταν την εποχή του δυστυχήματος 20 ετών ο κίνδυνος υπολογίζεται σε 11%.

 

«Κανείς δεν έχασε τη ζωή του», λένε οι αρχές

 

 

Όμως όλα αυτά είναι προγνώσεις και όχι καταγεγραμμένα περιστατικά. Στο κάτω-κάτω κανείς δεν έχασε τη ζωή του, υποστηρίζει η κυβέρνηση στο Τόκιο. Την ίδια στιγμή, όμως, πάνω από το 50% των μαθητών της Φουκουσίμα αντιμετωπίζει προβλήματα στο θυρεοειδή. Οι αρχές απαντούν ότι ακριβώς επειδή έγιναν λεπτομερείς εξετάσεις καταγράφηκαν περισσότερα προβλήματα υγείας. Μέχρι το φθινόπωρο του 2013, 18 παιδιά της ευρύτερης περιοχής είχαν προσβληθεί από καρκίνο, ενώ ενδείξεις παρατηρήθηκαν και σε 26 άλλα παιδιά. Στοιχεία που θυμίζουν στους επιστήμονες το ατύχημα του Τσερνομπίλ. Μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στο Τσερνομπίλ τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα.

 

Ο Κατσουκάτα Ιντογκάβα, πρώην δήμαρχος μιας κοινότητας που «έσβησε» από το χάρτη μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, θεωρεί ότι κάθε καθυστέρηση θα έχει ολέθριες επιπτώσεις και θεωρεί ότι «το κράτος δεν ελέγχει τις αρμόδιες υπηρεσίες και εκείνες δεν ασχολούνται με τα θύματα της καταστροφής». Κατηγορεί μάλιστα τις αρχές ότι αποσιωπούν σημαντικές πληροφορίες. Και διερωτάται: «Πώς η Ιατρική Σχολή της Φουκουσίμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται σχέση μεταξύ του πυρηνικού ατυχήματος και της αύξησης κρουσμάτων καρκίνου θυρεοειδούς; Δεν είναι ιατρική άποψη αυτό είναι πολιτική!»

 

Jürgen Hanefled / Στέφανος Γεωργακόπουλος

 

Πηγή: http://www.dw.de/τρί...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

χτες συμπτωματικα ειχε ερθει κ μας εδωσε σεμιναριο Prof. Michio Sato απο το παν. Φουκοσιμα, που ειναι ενας απο τους υπευθυνους για την νεα ενεργειακη πολιτικη κ της επιτπωσεις του αντιδραστηρα στην Ιαπωνια.

Περιττο να πω οτι εχει γινει μια ερημος, μας εδειξε ολα τα συμπτωματα στο περιβαλλον καθως ομως κ τα κοινωνικα που αντιμετωπιζουν, πραγμα που φοβουνται πιο πολυ μακροπροθεσμα.

Οταν ρωτηθηκε για την μελλοντικη χρηση ενεργειακων πηγων ομως δυστυχως δεν μπορουσε να καταλαβει καλα για να απαντησει καθαρα  :mrgreen:  :mrgreen:  χαχα, ποια ειναι τα σχεδια τους, τα επιπεδα απο οτι καταλαβα ειναι πολυ υψηλα ισως μεγαλυτερα του Τσερνομπιλ, αλλα κατ αυτους δεν μπορουν να μετρηθουν με ακριβεια.

Ενδιαφερον επισης ηταν το υλικο σχετικα με το εργοστασιο, το οποιο πληρουσε ολες τις προυποθεσεις ασφαλειας καθως κ γιατι εγινε η εκρηξη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

συγγνώμη όταν έγραψα έρημος, εννοούσα σαν ερημωμένο τοπίο, αν k από ότι μας είπε , επειδή η περιοχή είχε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, μας είπε ότι πήγαν εκεί k είδαν νεογέννητα μετά την έκρηξη που γεννήθηκαν χωρίς παρέμβαση :) αλλα ότι k τα περισσότερα ζώα έχουν τρελαθεί :) :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.