Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακή μελέτη σε ζώνες


zio7

Recommended Posts

Κάνω την ενεργειακή μελέτη σε κτίριο καταστήματος κοινωνικών εκδηλώσεων που με έχει βάλει σε σκέψεις όσον αφορά την χρήση του κτιρίου και τις ζώνες που πρέπει να βάλω. Το κτίριο είναι διώροφο με υπόγειο. Στο ισόγειο θα είναι η αίθουσα μαζί με το παρασκευαστήριο, στον όροφο θα έχει γραφεία (λογιστήριο, γραμματεία κλπ) και στο υπόγειο θα έχει αποθήκες. Τι χρήση να βάλω στο κτίριο? Πρώτη σκέψη μου είναι να χωρίσω το κτίριο σε δύο ζώνες, μία το ισόγειο σαν εστιατόριο και μια τον όροφο σαν γραφεία, το πρόβλημα είναι ότι οι δυο όροφοι έχουν εσωτερική σκάλα και δεν ξέρω αν μπορώ να έχω δυο ζώνες. Αν το χωρίσω σε ζώνες βγαίνουν δύο πιστοποιητικά?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Η θερμική διαστρωμάτωση λόγω χρήσεων θα δημιουργεί αυτόματα δυο ζώνες τις εποχές που δεν έχεις κλιματισμό (free-floating periods). Δύο πιστοποιητικά (νομίζω) δεν βγαίνουν εφόσον αφορούν ίδια ιδιοκτησία. Η πρώτη σκέψη ακούγεται λογική και σύμφωνη με το προφιλ χρήσεως των δύο ορόφων. Η χρήση θα πρέπει λογικά να είναι αυτή που έχει εντονότερα χαρακτηριστικά και επιβαρύνει σημαντικότερα την κατανάλωση.

Edited by irontony
Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά, έχεις ένα κτίριο με κύρια χρήση συνάθροιση κοινού (η οποία θα οριστεί και στην οικοδομική άδεια) και στον όροφο γραφεία που εξυπηρετούν την κύρια χρήση (των κοινωνικών εκδηλώσεων). Ο όροφος δηλαδή δεν έχει άλλη κύρια χρήση.

Τότε έχεις ένα ΠΕΑ και πιστεύω ότι πρέπει στο ίδιο xml να ορίσεις δύο ζώνες με επιμέρους χρήσεις χώρου συνάθροισης και γραφείων.

Η κύρια χρήση βέβαια για την οποία θα εκδοθεί ΠΕΑ είναι μία. Αυτή της συνάθροισης κοινού.

 

Το ότι δεν υπάρχει διαχωριστική επιφάνεια δεν αποτελεί πρόβλημα. Θα μπορούσες ακόμα και σε ενιαίο χώρο να ορίσεις διαφορετικές ζώνες με βάση τα κριτήρια ορισμού ζωνών της ΤΟΤΕΕ1.

Link to comment
Share on other sites

Κατόπιν νέας συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη, το ισόγειο θα λειτουργεί για γάμους και παρεμφερείς εκδηλώσεις και μόνο το τριήμερο. Ομοίως τα γραφεία θα έχουν ίδιο ωράριο συνήθως. Οπότε σκέφτομαι για δύο ζώνες μια στο ισόγειο σαν αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και μια στον όροφο σαν γραφεία. Η εσωτερική σκάλα με προβληματίζει, μπορώ να χωρίσω σε δυο ζώνες τους ορόφους όταν στην ουσία οι δύο ζώνες "ενώνονται? Και αν χωρίσω δύο ζώνες προκύπτει ένα ή δύο πιστοποιητικά?

 

Hkamp μαζί γράφαμε. Πως σου φαίνεται η χρήση "Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων"?

 

Οπότε ορίζω κανονικά τις δύο ζώνες με κύρια χρήση του ισογείου και ένα πιστοποιητικό. Για την θέρμανση και την ψύξη που θα είναι κοινή (αντλίες θερμότητας) θα κάνω επιμερισμό της ισχύς των μηχανημάτων ή και στις δύο ζώνες θα βάλω την συνολική ισχύ?

 

Ευχαριστώ για την πολύτιμη και άμεση βοήθεια όπως πάντα!

Edited by zio7
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι και από τον πίνακα προκύπτει αυτή η χρήση (πολλαπλών χρήσεων).

 

Αν θυμάμαι καλά η ισχύς του συστήματος παραγωγής δεν επιμερίζεται:

<<Σε περίπτωση που η μονάδα παραγωγής θερμικής ενέργειας καλύπτει περισσότερες της μιας θερμικές ζώνες, η ισχύς της συγκεκριμένης μονάδας που ορίζεται σε κάθε θερμική ζώνη είναι η συνολική και δεν επιμερίζεται. Η ισχύς δεν λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του εξεταζόμενου κτιρίου, αλλά χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ στον καθορισμό του βαθμού απόδοσης της μονάδας παραγωγής του κτιρίου αναφοράς, στην περίπτωση που πρόκειται για λέβητα.>>

Από το help του προγράμματος ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Μια ακόμα ερώτηση.

 

Για αντλία χαμηλών θερμοκρασιών (σε συνδυασμό με εσωτερική μονάδα με ενσωματωμένο μποιλερ) στα βοηθητικά συστήματα βάζουμε την κατανάλωση της εσωτερικής μονάδας (ή κάποιο άλλο βοηθητικό σύστημα) ή μας καλύπτει το COP και το EER που μας δίνει η κάθε εταιρεία?

Link to comment
Share on other sites

Κάτι σχετικό. ΠΕΑ σε τριώροφο κτίριο για ενοικίαση εξολοκλήρου. Η χρήση του κτιρίου είναι: Για τους ορόφους ξενοδοχείο. Το ισόγειο χρησιμοποιείται ως reception-αίθουσα πρωινού-εστιατόριο. Εχει δε και παρασκευαστήριο μεγαλούτσικο. Θέλει 2 ΠΕΑ (ξενοδοχείο-Εστιατόριο) ή μπορώ να θεωρήσω οτι το ισόγειο συγκαταλέγεται στην χρήση του ξενοδοχείου και να εκδόσω 1 ΠΕΑ. Εγώ κλίνω προς τα 2 ΠΕΑ.

 

@zio

Έχω την εντύπωση οτι πρέπει να δεις αν η ισχύς της εσωτερικής συμπεριλαμβάνεται στην κατανάλωση για τον υπολογισμό των β.α. της εξωτερικής από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εταιρείας ή με ένα τηλεφωνο στην εταιρεία.
 

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

Το εστιατόριο του ξενοδοχείου είναι συνήθως άμεσα συνδεδεμένο με τη χρήση του ξενοδοχείου. Το ότι μπορεί να πάει και κανένας πελάτης απ' έξω δεν το <<ξεσυνδέει>>. Είναι μέρος της ίδιας επιχείρησης.

Οπότε δεν μπορείς να βγάλεις διαφορετικά ΠΕΑ. Θα μελετηθεί σε ένα xml και θα επιθεωρηθεί ως ενιαίο αλλά με το εστιατόριο σε διαφορετική ζώνη.

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά πάντως με τα COP / EER θα πρέπει να μας δηλώνουν την συνολική ισχύ που καταναλώνει το μηχάνημα και να μην υπάρχουν κρυφές καταναλώσεις (κυκλοφορητές, εσωτερικές μονάδες κλπ).

 

hkamp που το εστιατόριο, στην περίπτωση του qwert, είναι κάτω από το 10% του συνολικού εμβαδού το αγνοούμε σαν ξεχωριστή ζώνη?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.