Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πρόβλημα τετραγωνικών σε κατοικία ενταγμένη στο Εξοικονομώ


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι. 

 

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Διαμέρισμα Α' ορόφου του '63 σε πολυκατοικία με ισόγειο, Α' και Β' όροφο με όμοια οροφοδιαμερίσματα και κοινό κλιμακοστάσιο.  Το ισόγειο έχει δική του είσοδο. Το  πρόβλημα είναι πως στο συμβόλαιο καθώς και στο λογαριασμό ΔΕΗ, τα τετραγωνικά του Α' ορόφου περιλαμβάνουν εξ'ολοκλήρου και τα τετραγωνικά του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου. Μετρώντας το διαμέρισμα μου βγαίνει σε τετραγωνικά όσα θα πρέπει να αναγράφονται κανονικά. Στο λογαριασμό της ΔΕΗ του Β' ορόφου, επειδή είναι οικογενειακή η πολυκατοικία, αναγράφονται καθαρά τα τετραγωνικά του διαμερίσματος και μόνο και είναι αυτά που βρίσκω κι εγώ στην εμβαδομέτρηση του Α'. Για το ΠΕΑ ποια τετραγωνικά θα πρέπει να πάρω εγώ;

 

Θεωρώ πως πρέπει να πάρω τα καθαρά του διαμερίσματος, για πιο σωστά αποτελέσματα, αλλά αν το πάρω ιδιοκτησιακά που δεν μου στέκει λογικά, τότε θα πρέπει να υπολογίσω και το κλιμακοστάσιο σαν ΜΘΧ και να προσθέσω και τα τετραγωνικά του στους υπολογισμούς. Κάθε γνώμη θα την εκτιμούσα αφάνταστα καθώς είναι το πρώτο μου ΠΕΑ. Να σημειωθεί πως η επιθεώρηση και η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά μόνο το διαμέρισμα Α΄ ορόφου.

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Edited by Liselef
Link to comment
Share on other sites

1. Στο ΠΕΑ για το διαμέρισμα Α ορόφου θα πάρεις τα τετραγωνικά που μέτρησες και μόνο του διαμερίσματος. Το κλιμακοστάσιο δεν θα το μελετήσεις καθ'ότι αποτελεί ΜΘΧ πολυκατοικίας. Για τις επιφάνειες προς το κλιμακοστάσιο θα θεωρήσεις U=1/2 Χ Uμθχ (Κάνε αναζήτηση και σε άλλα θέματα αυτού του forum)

2. Για το πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον" παίζουν ρόλο τα τετραγωνικά της οικοδομικής άδειας και τα τετραγωνικά που δηλώνει στην εφορία (Ε9). Αν δηλώνει περισσότερα(λόγω κλιμακοστασίου) δεν θα έχεις πρόβλημα.

Edited by nick_61
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το έχω ήδη μετρήσει με το U=1/2 Χ Uμθχ στα καθαρά τετραγωνικά του διαμερίσματος. Μου έδωσε καθυστερημένα το συμβόλαιο και εκεί προέκυψε το θέμα και είπα να διπλοτσεκάρω μήπως και βγουν λάθος οι υπολογισμοί. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Κυρίες/Κύριοι,

 

            Θα ήθελα την συμβουλή σας αναφορικά με την έκδοση ενός ΠΕΑ, ιδιοκτησίας που έχει προεγκριθεί από την τράπεζα να ενταχθεί στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Πρόκειται να προβώ στην έκδοση του πρώτου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), ωστόσο υπάρχουν κάποια ερωτήματα.

            Το οροφοδιαμέρισμα του Α΄ ορόφου, για το οποίο ενδιαφέρει να εκδοθεί το ΠΕΑ, έχει κατασκευαστεί με νόμιμη άδεια του 1981 και είναι περίπου 100m² εκ των οποίων τα 10m² είναι αυθαίρετα και θα τακτοποιηθούν με τον Ν.4178/13. Ο Α΄ όροφος της οικοδομής αποτελείται από το εν λόγω οροφοδιαμέρισμα (100m²), καθώς και από κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε οροφοδιαμέρισμα 60m² στον Β΄ όροφο του κτιρίου, το οποίο επίσης ανήκει στον ιδιοκτήτη του Α΄ ορόφου της οικοδομής.Το οροφοδιαμέρισμα του Β΄ ορόφου είναι εν μέρει νομίμως υφιστάμενο και το αυθαίρετο τμήμα του θα ενταχθεί στον Ν.4178/13 στον ίδιο φάκελο με τις αυθαιρεσίες του διαμερίσματος του Α΄ ορόφου. Για την οικοδομή έγινε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας το 2010, στην οποία ο Α΄ και Β΄ όροφος που ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο χαρακτηρίζονται σαν μια μεζονέτα 160m² και μάλιστα στον πίνακα της σύστασης αποτελούν μια ιδιοκτησία με ποσοστό 500‰. Τα ίδια τετραγωνικά (160m²) είναι δηλωμένα και στη ΔΕΗ και στο Ε9. Στην πραγματικότητα και προς το παρόν στον κάθε όροφο (Α΄,Β΄) υπάρχει ένα ανεξάρτητο οροφοδιαμέρισμα με ξεχωριστή πόρτα εισόδου, μελλοντικά όμως ενδέχεται τα δύο διαμερίσματα να συνενωθούν και να λειτουργήσουν σαν μια κατοικία (μεζονέτα). Ο ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται να αλλάξει μέσω του προγράμματος τα κουφώματα του οροφοδιαμερίσματος του Α΄ ορόφου, το οποίο είναι ανεξάρτητη θερμική ζώνη.

            Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ μόνο για το οροφοδιαμέρισμα του Α΄ ορόφου, το οποίο είναι μια θερμική ζώνη και στο οποίο θα αφορά το πρόγραμμα από την στιγμή που στην σύσταση και στην ΔΕΗ φαίνονται τα δύο διαμερίσματα σαν μια κατοικία συνολικού εμβαδού 160m²; Μήπως θα πρέπει στο ΠΕΑ να συνυπολογιστεί και ο Β΄ όροφος για να μην υπάρχει απόκλιση από τα τετραγωνικά που δηλώνονται στο συμβόλαιο και την σύσταση; Πρακτικά, μπορεί να εκδοθεί ΠΕΑ για τμήμα ιδιοκτησίας, το οποίο είναι αυτόνομη θερμική ζώνη ή πρέπει να συνυπολογιστούν όλες οι θερμικές ζώνες;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω την απάντησή σας.

Edited by αννα μαρια σπανου
Link to comment
Share on other sites

Μήπως να έβλεπες και αυτό το θέμα (στη σελ. 7 υπάρχει και το σχετικό ΦΕΚ) και να το συζητούσες μαζί του; Πάντως έτσι όπως είναι τώρα, δεν θα το σκεφτόμουν να ασχοληθώ με το εξοικονομώ, πριν τα ξεμπλέξει. Άλλα θα φαίνονται στην άδεια, άλλα στο Ε9 ....δεν έχει προοπτικές να εγκριθεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.