Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πυροπροστασία σε περίπτωση εξωτερικής θερμομόνωσης με EPS/XPS


Indusys

Recommended Posts

Το ΠΔ71/88 απαιτεί άκαυστη επένδυση δομικών στοιχείων σε περιπτώσεις τοίχου που απέχει <3m από διπλανό κτίριο ή από τα όρια του οικοπέδου.

Άκαυστο από όσο γνωρίζω είναι ένα υλικό που συνοδεύεται από πιστοποιητικό κλάσεως Α1. Τα άλλα υλικά μπορεί να είναι αυτοσβενόμενα αλλά είναι και επιπλέον άκαυστα; Αμφιβάλω.

 

Όταν λοιπόν εφαρμόζεται πολυστερίνη είτε σε τοιχοποιίες είτε (ακόμη χειρότερα) σε δώματα, αλλοιώνουμε τα χαρακτηριστικά παθητικής πυροπροστασίας του κτιρίου;

Ακόμη και ο σοβάς είναι ακρυλικός, άρα de facto δεν μπορούμε να δεχτούμε πως είναι άκαυστος (για να κάνουμε τα στραβά μάτια στην πολυστερίνη).

 

Η απορία μου δημιουργήθηκε συζητώντας με κάποιους ενοίκους στην οικοδομή μου αναφορικά με την εγκατάσταση αντεστραμμένου δώματος από 2-3 ιδιοκτήτες στα ρετιρέ.

Οι φοβίες που υπάρχουν έχουν να κάνουν με το γεγονός πως δεν έχει παρουσιαστεί καμία βεβαίωση αναφορικά με τη στατική επάρκεια της πλάκας, ούτε και 48ωρη κοινοποίηση στην πολεοδομία.

Πήραν όμως χρήματα από το ''Εξοικονομώ κατ'οίκον''...Ελλάντα...προς το παρόν το παίζω ''κινέζος'' και απλά τους ακούω να μαλώνουν.

 

Παράλληλα με τα στατικά μου δημιουργήθηκε η απορία για την πυροπροστασία και άρχισα να ψάχνω λίγο τις μπροσούρες εταιριών στο εξωτερικό για να δω τί λένε εκεί για πυροπροστασία.

Κοιτώντας τις παρουσιάσεις συστημάτων ETICS/δωμάτων διαφόρων εταιριών βλέπω πως παντού οι φωτογραφίες τους δείχνουν μεμονωμένα κτίρια πανταχόθεν ελεύθερα, όμως στην πολυκατοικία που κατοικώ, στο ρετιρέ έχουν τοποθετήσει εξηλασμένη ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει κολλητά οικοδομή, και στις δύο πλευρές του κτιρίου.

 

Τελικά μήπως πέρα από τα στατικά, είναι αυθαίρετοι και όσο αφορά την παθητική πυροπροστασία; Πολυστερίνη κλάσης Α1 όσο και εάν έψαξα δεν βρήκα. Οι περισσότερες έχουν πιστοποίηση Ε, δηλαδή με απλά λόγια όσο υπάρχει φλόγα, αυτές καίγονται.

 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα, στη θερμοπρόσοψη υπάρχει όντως θέμα εφαρμογής του ΠΔ 71/88 ...

Για να είσαι βέβαιος τι ακριβώς υπογράφεις στην ΥΔ των μελετών, πρέπει να λάβεις νωρίς τα μέτρα σου.

 

Σε μελέτη με ΝΟΚ, με δ=3.05 και ερκερ εντός του, άλλαξα τη μόνωση μόνο των έρκερ σε πετροβάμβακα ... για να είμαι εντός ΠΔ ...

 

Για εξοικονομώ κλπ. ούτε θέλω να σκέφτομαι τι γίνεται ...

 

 

υγ. φαντάζομαι οι Γερμανοί ήδη σκέφτονται για αλλαγές στον κανονισμό τους :

Εμείς απλά δεν θίγουμε καν το θέμα ότι υπάρχει κανονισμός ...

 

υγ.2 Θυμήθηκα ότι μου είχαν στείλει και απομαγνητοφώνηση που παραθέτω (ας την τσεκάρουν οι γερμανομαθείς ... εμείς δεν ...)

απομαγνητοφώνηση.doc

Edited by kan62
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Αν και δεν καταλαβαίνω Γερμανικά, το έπιασα το νόημα.

Άρα όσοι μπαίνουμε σύμβουλοι έργου στο εξοικονομώ κατ'οίκον προσέχουμε τί προτείνουμε στον πελάτη μας γιατί υπάρχουν και αστικά/ποινικά θέματα.

 

Με τα δώματα τί κάνουμε;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.