Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

1 λεπτό πριν, kan62 said:

Τώρα είδα ότι δεν μιλάς για υπάρχον ...

kan62 , ευχαριστώ

Ναι είναι νέο κτίριο και έχω πρόβλημα με την Κάλυψή μου..

(το έκανα bold 😄)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σας, σε νεα ΟΑ τουριστικού καταλύματος, εκτός σχεδίου, ο ιδιοκτήτης θέλει σκάλα που θα οδηγεί στο δώμα(πρόκειται για ισόγειο και έχει εξαντλήσει τον ΣΔ) . α) Σε αυτή την περίπτωση προσμετράται στην κάλυψη; και β)Μπορεί να τοποθετηθεί "εντός" της απόστασής από τα πλάγια και πίσω όρια του αγροτεμαχίου ή πρέπει να μετακινηθεί το κτήριο κατά 1-2 μέτρα έτσι ώστε η σκάλα να είναι εκτός  ?

Σας ευχαριστώ 

Edited by vasilis01
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα! Δεν κατάφερα ακόμη να ξεκαθαρίσω τι γίνεται με την κάλυψη σχετικά με τα ανοικτά κλιμακοστάσια πυρασφάλειας σε υφιστάμενο κτίριο. Στο άρθρο 12 παραγρ η του ΝΟΚ γράφει ότι δεν μετράνε στην κάλυψη εφ' όσον έχει εξαντληθεί το ποσοστό κάλυψης. Στην περίπτωσή μου έχω υπόλοιπο κάλυψης. Άρα πρέπει να το μετρήσω στην κάλυψη? Και σ΄αυτή την περίπτωση πως είναι δυνατόν να μετράει στην κάλυψη κάτι που μπορεί να τοποθετηθεί και στον ακάλυπτο (άρθρο 17 4γ)?

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 17 αναφέρεται σε κατασκευές στους ακάλυπτους χώρους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μετράνε στην κάλυψη. Επομένως εφόσον υπάρχει περιθώριο, προσμετράται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλημέρα σας,

Σε γήπεδο εκτός σχεδίου έχω εξαντλήσει δόμηση και κάλυψη, και θέλω να κατασκευάσω εξωτερική ανοιχτή σκάλα (από μπετό) για να αποκτήσω πρόσβαση στο δώμα.

Βάσει ΝΟΚ Αρθ.11/παρ.6 στ και Αρθ.12/παρ. 4γ καταλαβαίνω ότι δεν μετράει ούτε στην κάλυψη ούτε στην δόμηση:

Ν.4067/Αρθ.11/παρ.6 στ

6. Στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται:

... στ. Η επιφάνεια έως και δύο ανοικτών κλιμακοστασίων εφόσον εξυπηρετείται στάθμη ορόφου έως 7,50μ από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος στην θέση αυτή.

Ν.4067/Αρθ.12/παρ.4 γ

4. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο:

...γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις (...) της παρ.6 του άρθρου 11

Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος, διότι βάσει ΦΕΚ Δ 270/85 / Αρθ.6/παρ.δ το επιτρεπόμενο ύψος σε μονοόροφο τμήμα είναι 4,00μ και η μόνη προσαύξηση που επιτρέπεται είναι για στηθαίο φωταγωγού 0,30μ ή καπνοδόχου.

Πως λοιπόν μπορώ να κατασκευάσω σκάλα όταν λόγω ύψους δεν μπορώ να έχω στηθαίο?

Σας ευχαριστώ πολύ.

skala.pdf

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Θα ήθελα να ρωτήσω για εξωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε όροφο (+4,50 μ.),  αν μπορεί να τοποθετηθεί εντός της πλάγιας απόστασης δ, αν όχι ισχύει οτι μπορεί να είναι εντός του 1/4 του δ ή όχι; 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε εκτος σχεδιου αγρ/χιο σε νεα οα το Εξ. Ανοικτο Κλιμακοστασιο που συνδέει ισογειο με 1ο ορ. Μπορεί να τοποθετηθεί εντός πλαγίων η οπισθίων αποστασεων;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με την ερμηνεία των ακόλουθων άρθρων και παραγράφους του NOK

Αυτό που προσπαθώ να διαλευκάνω είναι εάν ένα εξωτερικό κλιμακοστάσιο κινδύνου μετράει στη κάλυψη σε νέο κτίριο. Διαπιστώνω κάποιες αντιφάσεις αλλα ίσως και να τα ερμηνεύω λάθος.

 

Να διευκρινίσω οτι με ενδιαφέρει η περίπτωση ανοιχτού κλιμακοστασίου!

 

ΝΟΚ. άρθρο 12. Παρ. 4.η

Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο :

η. Κλίμακες κινδύνου εφόσον απαιτούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού πυροπροστασίας και μόνο σε υφιστάμενα πριν την ισχύ του κανονισμού κτίρια στα οποία έχει εξαντληθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου.

Σύμφωνα με το παραπάνω τα εξωτερικά κλιμακοστάσια κινδύνου σε ΝΕΑ κτίρια μετράνε στην κάλυψη

ΑΛΛΑ 

ΝΟΚ. άρθρο 12. Παρ. 4.δ

Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο :

δ. Χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.

οπου σύμφωνα με το άρθρο 17. Παρ. 4.γ

4. Μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ ή δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, εκτός όσων αναφέρονται σε άλλα άρθρα του παρόντος νόμου, επιτρέπονται:

γ) Κλίμακες κινδύνου, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις μέσα στις ελάχιστες επιτρεπόμενες αποστάσεις του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου και σε απόσταση τουλάχιστον ενός (1,00) μ. από τα όρια του οικοπέδου, εφόσον δεν είναι δυνατή η τοποθέτησή τους σε άλλη θέση.

Εδώ μπορεί κανείς να συμπεράνει οτι εφόσον το εξωτερικό κλιμακοστάσιο κινδύνου συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 17, τοτε σύμφωνα με το άρθρο 12 δεν συμπεριλαμβάνεται στην κάλυψη.

Η εξαίρεση που αναφέρει το άρθο 17 (¨εκτός όσων αναφέρονται σε άλλα άρθρα του παρόντος νόμου¨) αντιλαμβάνομαι οτι αναφέρεται σε κατασκευές των οποίων η τοποθέτηση εντός των αποστάσεων Δ ή δ  απαγορεύεται ρητά σε άλλα σημεία του νόμου . Κάτι που δέν ισχύει για τα κλιμακοστάσια κινδύνου.

Συνεπώς απο εδώ μπορεί κανείς να συμπεράνει οτι τα κλιμακοστάσια κινδύνου, σε όλα τα κτίρια (νέα και υφιστάμενα), δεν συμπεριλαμβάνονται στην κάλυψη και μπορούν να τοποθετηθούν εντός των αποστάσεων Δ ή δ εφόσον δέν μπορούν να τοποθετηθούν αλλού.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις γνώμες σας!

 

 

Edited by mic.thanos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 12/11/2022 at 8:57 ΜΜ, Geo-engineer said:

Σε εκτος σχεδιου αγρ/χιο σε νεα οα το Εξ. Ανοικτο Κλιμακοστασιο που συνδέει ισογειο με 1ο ορ. Μπορεί να τοποθετηθεί εντός πλαγίων η οπισθίων αποστασεων;

Απαντάω μόνος μου για να βοηθήσω κάποιον άλλο συνάδελφο. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί διότι δεν μετράει στη δόμηση, αλλά μετράει στη κάλυψη.

Edited by Geo-engineer
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.