Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ρηγμάτωση σε τοίχο


 
expert1970

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους.

Είμαι ο Γιώργος και είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Παρακαλώ για τη γνώμη σας σε σχέση με το παρακάτω ζήτημα:

Τον Σεπτέμβριο του 2005 ξεκίνησα στη Λάμια την ανέγερση νέας μονοκατοικίας 120 τμ. επί pilotis. Το έργο αποπερατώθηκε σε 12 μήνες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2006 που κατοικώ το σπίτι, παρατηρώ στην εσωτερική τοιχοποιία οριζόντιες ρωγμές σε ύψος 1.1 έως 1.4 μ. από το δάπεδο.

Η εσωτερική τοιχοποιία (πλήρωσης - όχι φέρουσα) είναι από 12-οπο τούβλο με διπλό σενάζ σοβατισμένη και σπατουλαρισμένη. Οι ρωγμές εμφανίζονται και από τις δυο πλευρές του κάθε εσωτερικού τοίχου.

Όπου υπάρχει πλακάκι (δηλαδή στα 2 WC) ο αρμός έχει ανοίξει χωρίς όμως να φάνει κάποιο ράγισμα και στα πλακάκια.

Το πλάτος των ρωγμών αρχικά ήταν της τάξης 0.5-1.0 mm και το μήκος από λίγα εκατοστά έως 1.0 μ. (με αργές αυξητικές τάσεις στο πέρασμα του χρόνου), αλλά μετά τον σεισμό 5.2 R στην Αμφίκλεια στις 13/12/2008 μεταβλήθηκε με μιας και το πλάτος (τώρα 1.0 - 1.5 mm κοντά στα εσωτερικά ξύλινα κουφώματα) και το μήκος (περίπου 2 μ. τώρα η μεγαλύτερη ρωγμή).

Όλες οι ρωγμές ξεκινούν από την πλευρά του κάθε εσωτερικού κουφώματος και αν ο τοίχος που μεσολαβεί μεταξύ των κουφωμάτων έχει μικρό μήκος τότε οι ρωγμές φτάνουν μέχρι το επόμενο κούφωμα.

Ο φέρων οργανισμός από σκυρόδεμα έχει παρά πολλές (περίπου 10-11) τοιχειοκολώνες πράγμα που για εμένα φανερώνει στιβαρή κατασκευή.

Η θεμελίωση είναι με συνδετήριους δοκούς μεταξύ όλων των κολωνών (όχι μόνο περιμετρικά της βάσης). Δεν υπάρχει υπόγειο.

Δεν μπορώ να κατανοήσω που ακριβώς οφείλονται όλα αυτά. Μου προξενεί εντύπωση ότι η ρωγμή δεν είναι ψηλά (στο σφήνωμα) αλλά μεταξύ των 2 σενάζ.

 

Τα ερωτήματά μου είναι:

 

1. Ποιές οι πιθανές αιτίες του προβλήματος;

 

2. Πρέπει να ανησυχώ για την στατική επάρκεια των εσωτερικών τοίχων; Στα υπνοδωμάτια κοιμάται η οικογένεια μου και αυτό επιτείνει περισσότερο την ανησυχία μου.

 

3. Τι διορθωτικές ενέργειες πρέπει να κάνω;Μόνο αισθητικές ή και άλλες; Σκέφτομαι να ασχοληθώ με την επισκευή των ρωγμών το καλοκαίρι, καθαιρώντας εκατέρωθεν (της κάθε ρωγμής) το σοφά σε πλάτος περίπου 7-8 cm, να εφαρμόσω κατά μήκος γάζα ή υαλόπλεγμα και κατόπιν να αναπληρώσω το σοφά με κάποιο ελαστικό υλικό τύπου sikaflex 11-FC και να ξανασπατουλάρω και βάψω τον τοίχο εκτός και αν έχετε κατά νου κάποια άλλη καλύτερη λύση.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το ενδιαφέρον σας.

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, acnt

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχω ιδιαίτερη εμπειρία εικάζω ότι οι οριζόντιες ρωγμές γίνονται στα σημεία του σεναζ

 

Αν μια οικοδομή αποπερατώνεται πολύ γρήγορα συνήθως ο μάστορας δεν έχει το χρόνο να περιμένει να κάτσει το τούβλο και μετά να ρίξει το σενάζ με αποτέλεσμα αργότερα να δημιουργούνται οριζόντιες ρωγμές στα συγκεκριμένα σημεία

 

Αν έβαζες καμία φωτογραφία θα βοηθούσε

Link to comment
Share on other sites

Κατα πάσα πιθανότητα είναι αυτό που περιγράφει η myri. Αν έκανες και μερικές "ανασκαφές", σε μη εμφανή σημεία, να δεις αν πράγματι είναι κάτω ή πάνω ακριβώς από το πρώτο σενάζ, θα βοηθούσε να καταλάβουμε καλύτερα την περίπτωση.

 

Αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο τώρα πια, δυστυχώς. Γενικά η ποιότητα εργασίας των περισσότερων συνεργείων με την πάροδο του χρόνου μειώνεται, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.

Link to comment
Share on other sites

expert1970 καταρχάς να κοιτάξεις το σπίτι ου γοα ρωγμές στον ΦΟ όπως και στις πλάκες οι οποίες στηρίζουν τους τπίχους που λες. Αυτές να τις κοιτάξεις από κάτω... Πρέπει να δεις αν έχεις βλάβες σοβαρές.

 

Οι ρωγμές στους τοίχους, καταλαβαίνω πως είναι ενοχλητικές. Τίθεται θέμα ασφάλειας; Και ναι και όχι... Για να μιλήσουμε για επισφαλή τοίχο, θα πρέπει αυτός να ανατραπεί, πράγμα λίγο δύσκολο, έτσι στα καλά καούμενα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

 

Έκαναν σφηνώματα οι χτίστες στην στέψη των τοίχων; Άφηναν το σεναζ μια-δυό μέρες να "κάτσει"; Συμφωνώ με την myri, οι τοίχοι σου υπέστησαν καθίζηση... Κάποια κακοτεχνία θα έχει γίνει και πιστεύω πως οι ρωγμές είναι κοντά στα σεναζ. Αξίζει να κάνει μια μικρή τοπική καθαίρεση στον σοβά να δεις αν συνεχίζονται οι ρωγμες στην τοιχοποιία (μπορεί να έχει ρηγματωθεί μόνο ο σοβάς). Πιστεύω πως ΔΕΝ θα δεις ρωγμές, πράμα που για εμένα σημαίνει πως συμπιέζονται οι αρμοί (σε πρώτη φάση).

 

Επίσης, τα πολλά τοιχία είναι ένα άλλο θέμα που επιρρεάζει την κατασκευή σου.

 

Τι πρέπει να κάνεις; Έχοντας πάρει μια πρώτη ιδέα από εμάς, να πας σε έναν καλό πολιτικό μηχανικό της περιοχής σου και να έρθει, να κάνει αυτοψία και να σου πεί!!!

Link to comment
Share on other sites

Τι πρέπει να κάνεις; Έχοντας πάρει μια πρώτη ιδέα από εμάς, να πας σε έναν καλό πολιτικό μηχανικό της περιοχής σου και να έρθει, να κάνει αυτοψία και να σου πεί!!!

 

σωστός....πρέπει να γίνει moto!

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση.

Κοιτώντας την πλάκα από κάτω όπως πρότεινε ο acnt (δηλαδή από την πυλωτή) δεν παρατηρώ καμία εμφανή ζημιά ή αλλοίωση (τόσο στην πλάκα όσο και στα εμφανή δοκάρια ούτε στις εμφανείς τοιχειοκολώνες). Επίσης αν κάτι πήγαινε στραβά με την πλάκα, δεν θα είχα εμφάνιση προβλημάτων και στα πλακάκια του δαπέδου του σπιτιού;

Κρατάω μόνο το σχόλιο του acnt που λέει ότι τα πολλά τοιχεία επηρρεάζουν την κατασκευή. Δηλαδή πως την επηρεάζουν;

Τώρα σχετικά με φωτό θα προσπαθήσω αν και για να φανούν ρωγμές του 1.0 mm θα χρειαστώ πολύ υψηλή ανάλυση εικόνας.

Σημειώστε ότι κάποια σφηνώματα έγιναν κάτω από δοκάρια (γιατί συνέπιπταν με τη διαρρύθμιση του σπιτιού) και κάποια έγιναν στο DOW που χρησιμοποιήθηκε ως θερμομονωτικό οροφής.

Σε άλλες, εξίσου νέες οικοδομές, έχω δει με τα μάτια μου τι σημαίνει καθίζηση στο σφήνωμα και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και μάλιστα πριν καν συμπληρωθεί 1 χρόνος από την αποπεράτωση (ρωγμές 3 - 5 mm)!!!

Τέλος θα ήθελα να ακούσω και κάποιες προσεγγίσεις στο θέμα τις επισκευής.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης αν κάτι πήγαινε στραβά με την πλάκα

Φίλε μου αυτό στο είπα μόνο και μόνο επειδή ΕΠΡΕΠΕ να στο πω... Δεν σημαίνει πως επειδή έχεις ρωγμες σε τοίχους θα έχεις και στον ΓΟ και επιπλέον είπα "Πρέπει να δεις αν έχεις βλάβες σοβαρές" για να σε ηρεμήσω λίγο!!!

 

Τα πολλά τοιχία κάνουν την κατασκευή πιό άκαμπτη και οι τοίχοι, ώντας η πρώτη γραμμή άμυνας, καταπονούνται για εμένα, λίγο περισσότερο από μια άλλη κατασκευή. Μπορεί να κάνω και λάθος όμως.

 

Για πιό πολλές πληροφορίες και απαντήσεις... κοίτα την υπογραφή μου (και αυτό στο λέω πολύ συναδελφικά για το καλό σου!)

Link to comment
Share on other sites

Θα πρότεινα να ελέγξεις άν οι τοίχοι που παρουσιάζουν ρωγμές είναι κυρίως σφηνωμένοι στην οροφή πάνω στο DOW που όπως είπες υπόκειται της πλάκας. Υποψιάζομαι ότι τα σφηνώματα των τοίχων έγιναν χωρίς αφαίρεση του μονωτικού, με αποτέλεσμα την ευκινησία των τοίχων.

Όσον αφορά τις επισκευές, φίλε καλό κουράγιο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.