Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νon paper του υπ. Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών


grgk

Recommended Posts

Με non paper που εξέδωσε, το υπουργείο Παιδείας απαντάει στις καταγγελίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) περί αναξιοκρατίας και πολιτικών συναλλαγών στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των επαγγελμάτων του χώρου της κατασκευής, που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας η διάταξη που ψηφίστηκε αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης. Ωστόσο, από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας θα συντάξει σε συνεργασία με το ΤΕΕ σχετικό προεδρικό διάταγμα που θα διαβαθμίσει τα δικαιώματα των πτυχιούχων στο χώρο της κατασκευής και επανασχεδιάσει τον «χάρτη» των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο χώρο.

 

«Οι οξύτατοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί το ΤΕΕ στις ανακοινώσεις του, σίγουρα ανήκουν σε άλλες εποχές» αναφέρεται στην ανακοίνση του υπουργείου Παιδείας. «Σε εποχές που οι συντεχνίες επέβαλαν την άποψη τους στην Κυβέρνηση με απειλή πολιτικού κόστους. Έχουν παρέλθει αυτές οι εποχές» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

 

«Τα άρθρα που αφορούν στα επαγγέλματα του Πολιτικού Μηχανικού, του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, του Τοπογράφου Μηχανικού συμπεριελήφθησαν στο Πολυνομοσχέδιο ως «μνημονιακές υποχρεώσεις» του ΥΠΕΚΑ, του Υποδομών και του Ανάπτυξης. Το υπουργείο Παιδείας δεν είχε κληθεί να καταθέσει την άποψή του» τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

«Το υπουργείου Παιδείας αντέδρασε με νομοτεχνική βελτίωση στον περιορισμό της απόδοσης του επαγγελματικού τίτλου του Πολιτικού Μηχανικού κ.λπ. μόνο σε αποφοίτους του Πανεπιστημιακού τομέα, η οποία αντίκειται στη λογική, στα διεθνή δεδομένα, αλλά και στη νέα Αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μετά το Σχέδιο Αθηνά» αναφέρει το ίδιο κείμενο.

 

«Το υπουργείο Παιδείας συνηγορεί στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με σύμφωνη Γνώμη του ΤΕΕ για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ώστε να αποφευχθεί η ισοπέδωση και να υπάρχει διαβάθμιση και σαφής διαχωρισμός των δικαιωμάτων των αποφοίτων του Πανεπιστημιακού Τομέα και των ΤΕΙ. Αυτό είναι βέβαια πολύ διαφορετικό από τον πλήρη αποκλεισμό κάποιων κατηγοριών από την άσκηση ενός επαγγέλματος» τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

«Η διάταξη της εναρμόνισης της νομοθεσίας μας, δηλαδή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μας υποχρέωση για την αναγνώριση πτυχίων και διπλωμάτων που αποδίδουν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χωρών μελών της Ε.Ε., ορθώς συμπεριελήφθη από τους συντάκτες γι αυτό και το υπουργείο Παιδείας δεν ζήτησε την διαγραφή της. Από το 2012 αποδίδονται επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους αποφοίτους των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών μελών της ΕΕ και δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα επαγγέλματα Πολιτικών Μηχανικών, κ.λπ.» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας.

 

Περί κολεγίων

 

Για τους αποφοίτους κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα επαγγελματικά δικαιώματα τους, στο κείμενο του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι «λόγω ακριβώς της εναρμόνισης από το 2012 με την σχετική οδηγία, που το υπουργείο Παιδείας από το 2012 νομοθέτησε, τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών εκπαίδευσης που παρέχουν κατά αποκλειστικότητα σπουδές βάση συμφωνιών πιστοποίησης ή δικαιόχρησης με ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρχές που εδρεύουν».

 

Πηγή: http://www.michaniko...s.php?aID=12040

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

θα αυτοεπαναληφθώ

πολυ ενδιαφέρον το non paper και αποκαλυπτικό

δηλ. όλα αυτά είναι εφαρμογή μνημονιακής πολιτικής

που η πολιτική αυτή ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει για την ελευθερία, την ποιότητα και την αξία της εργασίας

αριστα, άριστα με τόνο

...

και non-paper σημαίνει δεν κάνει για "χαρτί".... :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Το χω γραψει καμια 3141592653 φορές τα περι εξετάσεων και εχω γινει κουραστικός...
Αλλά η κοινή λογική σ αυτή τη χώρα έχει πάει περίπατο...

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχουν λεφτά για εξετάσεις....ξεχάστε το αυτό...

Και ποιους θα εξετάσεις τους 40χρονους? Πλάκα με κάνετε που λένε και στη Σαλόνικα? Ακου εξετάσεις......

Link to comment
Share on other sites

Το κόστος των εξετάσεων σε αυτές τις περιπτώσεις καλύπτεται από τους συμμετέχοντες Ίκαρε. Δεν είναι υπερβολικό το κόστος.

Θα πρέπει να θεσμοθετηθούν σοβαρές εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Δε γίνεται διαφορετικά. 

Αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι το αδιάβλητο, ώστε να υπάρχει αξιοκρατία.

Link to comment
Share on other sites

Για τους ήδη υπάρχοντες συμφωνώ πως είναι δύσκολο να πούμε σε έναν οικογενειάρχη άνθρωπο να δώσει εξετάσεις για να συνεχίσει να εργάζεται.

Όμως από εδώ και πέρα η άδεια άσκησης επαγγέλματος θα πρέπει να χορηγείται κατόπιν εξετάσεων, τύπου πανελληνίων. 

Όχι βάσει τυπικών προσόντων, αλλά αξιοκρατικά.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε έτσι έπρεπε να είναι εξ'αρχής....Για τους τωρινούς είναι το πρόβλημα..Αλλά θα μου πεις, κάπως πρέπει να γίνει μία αρχή. Σωστά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.