Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δημοπρατείται το αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου


delta_delta

Recommended Posts

Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 11 μήνες

 

Την δημοπράτηση της κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι του Ηρακλείου σε περίπου έναν μήνα ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

 

Το νέο έργο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με την μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης σε ορίζοντα πέντε ετών, θα οδηγήσει σε παύση της λειτουργίας του υφιστάμενου αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.

 

Το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θα έχει «πλαφόν» στις αεροπορικές χρεώσεις, θα έχει μήκος αεροδιαδρόμου 3,2 χλμ με δυνατότητα επέκτασης στα 3,8 χλμ, εάν κι εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

 

Με την κατασκευή του αεροδρομίου θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας στο αεροδρόμιο και 4.000 στον τουρισμό της Κρήτης, είπε ο υπουργός Υποδομών.

 

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), διερευνώντας την δυνατότητα κάλυψης της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου με δανεισμό, ενώ ως εναλλακτική λύση εξετάζεται και το ενδεχόμενο χρήσης κοινοτικών πόρων.

 

Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 11 μήνες. Η συμβολή του δημοσίου, το κόστους του έργου, τα ιδιωτικά κεφάλαια και τα δάνεια που θα αντλήσει ο παραχωρησιούχος θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαγωνιστικής διαδικασίας και θα προκριθούν οι πλέον συμφέρουσες οικονομικά προτάσεις.

 

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μεταβεί στο Ηράκλειο προκειμένου να εξεταστούν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο υφιστάμενο αεροδρόμιο.

 

Πάντως, πλάνο αξιοποίησης του «Νίκος Καζαντζάκης» για την μετά την παύση της λειτουργίας του περίοδο, δεν υπάρχει ακόμη.

 

«Θα επισκεφθώ το Ηράκλειο ώστε να προχωρήσουμε σε μία σειρά από αναγκαίες βελτιώσεις» είπε και σημείωσε ότι στόχος είναι η αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου. Πάντως, πλάνο αξιοποίησης του «Νίκος

Καζαντζάκης» για την μετά την παύση της λειτουργίας του περίοδο, δεν υπάρχει ακόμη.

 

Η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, για την οποία καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα.

 

Ο κ. Χρυσοχοϊδης συσχέτισε το μομέντουμ της κήρυξης του διαγωνισμού με την επανεκκίνηση των έργων στους οδικούς άξονες, που πραγματοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης. «Από τις 35 τράπεζες οι 31 είναι ξένες. Αυτό

δείχνει και τον βαθμό της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην Ελληνική οικονομία» είπε, συνδέοντας αυτή την εξέλιξη με το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για το Καστέλι.

 

Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε ως επίτευγμα την σταθεροποίηση της χώρας και την αποφυγή εξόδου από το ευρώ, την ικανοποίηση βασικών στόχων που επανέφεραν την Ελλάδα στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, οι νέες επενδύσεις αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας. «Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μετά την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup. Αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» είπε και συμπλήρωσε ότι η έξοδος στις αγορές, η ρύθμιση του χρέους και ανάπτυξη είναι πια κοντά, καθώς τα μεν έργα θα δώσουν 1,5% στο ΑΕΠ, ενώ ο τουρισμός δείχνει ότι θα ξεπεραστεί το όριο των 20 εκατ. τουριστών.

 

Η αγορά θα καθορίσει τα μεγέθη του έργου

 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Infrastructure Finance, κ. Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, ο οποίος είναι ο χρηματοικονομικός σύμβουλος του έργου, τα οικονομικά μεγέθη του διαγωνισμού θα προσδιοριστούν από την ίδια την αγορά.

 

Όπως παρατήρησε, η διεθνής αεροπορική αγορά ανακάμπτει και η ΙΑΤΑ αναμένει τα υψηλότερα κέρδη της ιστορίας του κλάδου. «Το αεροδρόμιο αυτό "κάθεται" στις αεροπορικές διαδρομές με την μεγαλύτερη ανάπτυξη» είπε και συμπλήρωσε ότι αυτό φαίνεται και στην υφιστάμενη κατάσταση, καθώς το 2013 το «Ν.Καζαντζάκης» είχε 6 εκατ. επιβάτες.

 

Το Ηράκλειο χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, με το 80% της επιβατικής κίνησης να έρχεται από το εξωτερικό και με ισχυρό το στοιχείο των τσάρτερ πτήσεων. Έτσι, το νέο αεροδρόμιο έρχεται να καλύψει αυτές τις νέες ανάγκες, πρόσθεσε.

 

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τις ελάχιστες απαιτήσεις που θα θέσει το δημόσιο και οι προσφορές θα αξιολογηθούν βάσει των ποσοτικών προσφορών των υποψήφιων παραχωρησιούχων, οι οποίες και θα αξιολογηθούν.

 

Ειδικότερα, η διαδικασία θα περιλαμβάνει τον χρηματοοικονομικό έλεγχο των εταιριών και την υποβολή των τεχνικών προτάσεων και των οικονομικών προσφορών, η συμφερότερη οποίων θα κερδίσει το έργο.

 

Πρώτος ρόλος για τα ιδιωτικά κεφάλαια

 

Το «μείγμα» της χρηματοδότησης θα είναι τα ίδια κεφάλαια των ιδιωτών, ο τραπεζικός δανεισμός και η συμβολή του δημοσίου. Επίσης, τα τέλη και οι χρεώσεις θα ρυθμίζονται με βάση μέγιστο όριο που θα μπορεί να έχει ο φορέας εκμετάλλευσης από έσοδα προερχόμενα από αεροναυτικές δραστηριότητες, ενώ δεν θα υπάρξει κρατική εγγυοδοσία στα δάνεια των επενδυτών.

 

Το ποσοστό διοίκησης του δημοσίου θα είναι επίσης διαγωνιστικό μέγεθος. Παράλληλα, θα υπάρχει μηχανισμός ελέγχου των εσόδων που θα επιτρέπει στο αεροδρόμιο να μην γίνει πιο ακριβό.

 

Επίσης, μέσα στον προϋπολογισμό του έργου περιλαμβάνονται οδικά έργα 30 χλμ, εκ των οποίων 20 χλμ που θα συνδέουν το αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ και 10 χλμ που θα το ενώνουν με τον ΝΟΑΚ.

 

Παράλληλα, το αεροδρόμιο θα διαθέτει εμπορική ζώνη. Η απαλλοτρίωση της αεροπορικής έκτασης θα γίνει με την λεγόμενη Ολυμπιακή διαδικασία. Η περίοδος κατασκευής θα διαρκέσει έως και πέντε χρόνια.

 

Η διαδικασία θα ξεκινήσει σε περίπου 30 ημέρες, όταν θα βγουν στον «αέρα» τα σχέδια της σύμβασης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού σε 11 μήνες.

 

Ο προϋπολογισμός για απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικές ανασκαφές και μετακινήσεις δικτύων κοινής ωφέλειας ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Υποδομών έχει ζητήσει την ένταξή του στο Πρόγραμμα

Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Επίσης, προβλέπεται ότι έναν χρόνο μετά τη θέση σε λειτουργία του νέου αεροδρομίου, θα γίνουν ειδικές μετρήσεις θορύβου και εάν η όχληση είναι υπαρκτή, θα ληφθούν μέτρα, καθώς επηρεάζονται δύο χωριά: ο Αρχάγγελος και τα Ρουσσοχώρια.

 

Ακόμη, το στρατιωτικό αεροδρόμιο θα παραμείνει στο σημείο και θα λειτουργεί ανεξάρτητα.

 

Μη αναστρέψιμη η μεταφορά

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Μελετών Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου, κ. Ιωάννη Καρνέση, από την δεκαετία του 1990 που είχαν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια για το υφιστάμενο αεροδρόμιο, οι μελέτες έδειξαν ότι ο αερολιμένας θα έπρεπε να μεταφερθεί σε νέο σημείο.

 

Το υφιστάμενο αεροδρόμιο ανήκει στο υπουργείο Άμυνας, ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος σύντομα θα επισκεφθεί το Ηράκλειο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα του υφιστάμενου αερολιμένα.

 

«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί σχεδόν μέσα στην πόλη το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Είναι σχεδόν αδύνατες οι επεκτάσεις. Ας μην κάνουμε τέτοια κουβέντα» είπε ο υπουργός Υποδομών.

 

«Το θέμα των τελών είναι δεδομένο. Το "Ελ.Βενιζέλος" έχει μία σειρά από κρατήσεις, το οποίο το καθιστούν ένα από τα ακριβότερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, αυτή η δυνατότητα του επιτρέπει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ασφάλεια και να αναδεικνύεται ως ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου. Ας το κρατήσουμε ως μία σημαντική περιουσία για τη χώρα» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=583313

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ με τον προλαλήσαντα

και θα γράψω ότι είπα ακούγοντάς το στην τηλεόραση

 

είναι χαρακτηριστικό σε αυτή τη χώρα...

 

θεωρείται κατεπείγουσα ανάγκη και πριν ξεκινήσει έχει προοπτική υλοποίησης 6ετία  :shock:

που να ξεκινήσει κιόλας

Link to comment
Share on other sites

Το εργο αυτο εχει μεγαλη ιστορια.

Το βασικο προβλημα ηταν συμφεροντα ιδιωτων, απαλλοτριωσεις κτλ.

 

Αν ξεκινησει, πραγματικα θα ειναι το μεγαλυτερο εργο για το νησι και σιγουρα θα δωσει εργασια σε αρκετους.

 

Αν κρινω απο την επεκταση του Σταθμου του εαροδρομιου Χανιων, ο προυπολογισμους της οποιας ηταν στα 150εκ, το εργο αυτο θα ξεπερασει τα 500εκ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.