Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό για χρησικτησία


Recommended Posts

Έχω μια περίπτωση αγροτεμαχίου εντός διανομής υπουργείου γεωργίας.

Ο πελάτης το είχε αγοράσει παλιότερα χωρίς χαρτιά και έχουν πεθάνει όλοι οι συμβαλλόμενοι. Τώρα θέλει να κάνει χρησικτησία αλλά το τμήμα που καλλιεργεί δεν έχει καμία σχέση ως προς το σχήμα με το αγροτεμάχιο όπως εμφανίζεται στη διανομή (τα αγροτεμάχια εμφανίζονται στη διανομή εξ αποτυπώσεως, δηλ. χωρίς διαστάσεις) . Μπορεί να εμφανιστεί στο τοπογραφικό το αγροτεμάχιο από τη διανομή και να κάνει χρησικτησία σε αυτό ή θα πρέπει να φανεί το αγροτεμάχιο όπως υπάρχει σήμερα (όρια καλλιέργειας)? Από όσο ξέρω πρέπει να κρατηθεί η διανομή αλλά πως θα αποδείξει ο πελάτης ότι το κατέχει ολόκληρο ακόμη και το τμήμα που δεν καλλιεργεί .

Link to comment
Share on other sites

Οταν λές διανομή εννοείς κληροτεμάχιο; Το σχήμα και τα όρια των κληροτεμαχίων αγροτικής αποκατάστασης (με παραχωρητήριο) πρέπει να φαίνονται ως είχαν γιατι οι κλήροι δεν κατατέμνονται. Ενημέρωσέ μας όσον αφορά στη χρησικτησία, επειδή εγώ νόμιζα ως τώρα οτι δε γίνεται σε κλήρους.

Link to comment
Share on other sites

Γεγονός είναι ότι δεν γίνεται χρησικτησία σε κληροτεμάχια. Ο κληρούχος και οι διαδοχοί του θεωρούνται κατά πλάσμα του νόμου καλής πίστεως νομείς έστω κι αν δεν κατείχαν πραγματικά τον κλήρο κι ακόμα δεν άσκησαν διακατοχικές πράξεις, προστατεύονται από κάθε διατάραξη ή αποβολή είτε διοικητικά είτε δικαστικά.

ΌΜΩΣ ο Αρειος Πάγος με την υπ' αριθμ 348/82 απόφασή του απεφάνθη κατά πλειοψηφία ότι ο κληρούχος δεν λογίζεται κατά πλάσμα του νόμου, νομέας εαν δεν το κατέχει πράγματι και ότι περαιτέρω είναι δυνατή χωρίς τη θέληση του κληρούχου η κτήση της νομής του κλήρου, από τρίτο, ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΟΜΩΣ κι όχι τμήματος αυτού διότι αυτό συνεπάγεται κατάτμηση.

Ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Όχι GRTOPO ... αλλά GRNOMO

:lol: :lol: :lol:

 

Έχω την εντύπωση , για να μην υπάρχουν προβλήματα με τον όμορο που καλλιεργούσε επί πολλά χρόνια , πως πρέπει να φανεί η καλλιεργήσιμη έκταση στο τοπογραφικό σου.

 

Δεν μπορεί έτσι εύκολα να διαταραχθεί η υπάρχουσα κατάσταση που φαντάζομαι υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια, εν γνώση των ιδιοκτητών !

Link to comment
Share on other sites

thanks για τη βοήθεια παιδιά. Εγώ έχω ήδη δόσει τοπογραφικό στο οποίο εμφανίζω το αγροτεμάχιο όπως φαίνεται στη διανομή. Κάποια στιγμή θαμιλήσω με το συμβολαιογράφο να δούμε τι θα γίνει ο οποίος έκφρασε ήδη ότι υπάρχουν δυσκολίες.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

φιλε μου, έστω και ετεροχρονισμένα, να πω και γω τη γνωμη μου.κατα πάσα πιθανότητα δεν είσαι σε διανομη του υπ. γεωργίασ αλλά σε μια ατυπη αρχική αποτύπωση τησ περιοχής.Δίνουμε σημασία στα εμβαδα και στο σχήμα τησ μόνο ενδεικτικά!δεν αποτελεί διανομή επικυρωμένη με το εμβαδό και τα ορόσημα της, είναι ιδιοκτησίες.Και στο κτηματολογικο πίνακα τησ τοπογραφικής θα φαινεται οτι είναι "ιδιοκτησία" και όχι "εκ διανομής". Οπότε υφιστάμενη κατάσταση κατα κύριο λόγο

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σωστά. Δεν γίνεται χρησικτησία σε κληροτεμάχια. Δείχνεις το κληροτεμάχιο σου με τις διαστάσεις που εμφανίζονται στους χάρτες της Διανομής και μετά για το υπόλοιπο κομμάτι, εάν εμπίπτει σε κοινόχρηστο το ζητάς σαν μικροέκταση με το άρθρο 6 του Ν.666/77, εάν εμπίπτει σε ιδιοκτησία κάνεις συμβόλαιο χρησικτησίας.

Link to comment
Share on other sites

Και κατάτμηση γίνεται. Έκανα τοπογραφικό αγροτεμαχίου κάτω των 4 στρεμμάτων, που φαίνεται χωρισμένο όπως ήθελαν οι ιδιοκτήτες. Είχε αγοραστεί και από τους δύο, δεν υπάρχουν νεότερα συμβόλαια και είχε γραφτεί στο όνομα του ενός για προσωπικούς λόγους τότε. Αυτός που τώρα θέλει το μισό στο όνομα του πήγε σε δικηγόρο που τον διαβεβαίωσε πως γίνεται δικαστήριο και αν ο συνιδιοκτήτης (ιδιοκτήτης βασικά βάσει συμβολαίου) δεν ενίσταται ο δικαστής το χωρίζει βάσει τοπογραφικού. Η δίκη είναι για το 2010, οπότε τότε θα μάθουμε νεότερα. Θα ψάξω την αγωγή (έχω φωτοαντίγραφο) και θα γράψω πιο αναλυτικά.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητοι συναδελφοι

μην μπερδευουμε κληροτεμαχια με αγροτεμαχια (ιδιοκτησιες)

και επικυρωσεις ανωμαλων δικαιοπραξιων με καταμησεις κληροτεμαχιων

λοιπον

τα κληροτεμαχια οριοθετουνται - επανεφαρμογη βασει στοιχειων διανομης -και μπορει να ανγνωρισθει χρησικτησια για ΟΛΟ το κληροτεμαχιο

για τα κληροτεμαχια μπορει να γινει επικυρωση ανωμαλου δικαιοπραξιας με βαση παλιο συμφωνητικο

τα αγροτεμαχια (ιδιοκτησιες) δεν οριοθετουνται ,δεν επανεφαρμοζονται -τα ορια που φαινονται σε διανομες και οι διαστασεις δεν εχουν αποδεικτική ισχυ -και μπορει να αναγνωρισθει χρησικτησια και σε τμημα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.