Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νομιμοποίηση αυθαιρέτου μετά την 28/7/11, βάσει Ν.4067/12 Α4 παρ.6


architect_duth

Recommended Posts

Μου ήρθε μία περίπτωση, όπου ο τύπος έχτισε "χθες" μία αυθαίρετη προσθήκη (δωμάτιο) στο σπίτι του, η οποία σαφώς είναι μετά την 28/7/11, αλλά επίσης στο οικόπεδό του έχει υπόλοιπο Σ.Δ. και μάλιστα η προσθήκη δύναται να νομιμοποιηθεί.

 

Ερωτήσεις:

1) Λογικά στον 4178 δεν μπαίνει, δηλαδή να πληρώσει παράβολο και να πάμε "προς έκδοση ο.α.", εφόσον είναι μετά της 28/7/11. Σωστά?

2) Για να βγάλει άδεια τώρα, που έχει ολοκληρώσει την αυθαίρετη κατασκευή, θα πάει με ΝΟΚ Α4 §6? Δηλαδή θα πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης που θα του επιβληθεί από την πολεοδομία (μετά από αυτοκαταγγελιά?) και μετά θα βγάλει κανονικά άδεια?

 

Ευχαριστώ!!!

 

ΥΓ: Το ποστ το έβαλα και κάπου αλλού που βρήκα για νομιμοποίηση βάσει του άρθρου 4, αλλά ήταν στο θέμα "οικοδομική".

Link to comment
Share on other sites

Ναι έτσι θα πάει, αλλά να ξες είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί όλα τα απαραίτητα για έγκριση και άδεια δόμησης (π.χ τοπογραφικό σύμφωνα με τις καινούριες προδιαγραφές κτλ), έλεγχο υπάρχοντος σε στατικά κτλ. Έχω μια ίδια περίπτωση που ακόμα δεν έχει κλείσει, από το Νοέμβριου του 2013 που ξεκίνησε

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

υπάρχει η πιθανότητα να βγει σε νόμο η ταχύτερη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αυτών, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα βάσει του ΝΟΚ, με μεθοδολογία όμοια με αυτή του Ν.4178/2013. Την ενημέρωση αυτή την είχα από Πολεοδομία για παρόμοιο θέμα. Παραμένει βέβαια πότε θα βγει σε νόμο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Τελικά αυτά που έχουν ανεγερθεί μετά τις 28/7/2011 και μπορούν να νομιμοποιηθούν χωρίς να έχουν άδεια σε ισχύ,

πληρώνουν παράβολο και νομιμοποιούνται (μάλλον όχι) ή

πληρώνουν πρόστιμα ανέγερσης και νομιμοποιούνται ή

πληρώνουν πρόστιμα ανέγερσης και παράβολο και νομιμοποιούνται;  

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Το πιθανότερο είναι το δεύτερο που αναφέρεις. Πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης για όσο διάστημα το αυθαίρετο υπάρχει και μετά αίτηση για άδεια νομιμοποίησης. Διαφορετικά οι λεγόμενη "κόκκινη γραμμή αυθαιρέτων" της 28/7/11 δεν θα ίσχυε. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση ή ενημέρωση της άδειας δόμησης είτε μετά από την έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για τις εργασίες των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Στις περιπτώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων εργασιών της παραγράφου 3 εκδίδεται έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας μόνο με την υποβολή τεχνικής έκθεσης.

                Μετά την έκδοση ή αναθεώρηση της παραπάνω άδειας δόμησης, η κατασκευή παύει να είναι αυθαίρετη και κατεδαφιστέα. Πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής δεν επιβάλλεται [s1] σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης, που βρίσκεται σε ισχύ, εφόσον τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, (σ.σ Περίγραμμα κτιρίου αποτελεί η προβολή επί του εδάφους όλων των χώρων του που προσμετρώνται στην κάλυψη) ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου.

 [s1]Άρθρο 26 Ν 4178/13

Ν 4315/24-12-14 φεκ 269α

 

««α) Στις αυθαίρετες κατασκευές της παρ. 1γ του άρθρου 26 του ν. 4178/2013, με εξαίρεση τις αυθαίρετες

κατασκευές που αναφέρονται στο τελευταίο εδάφιο της ως άνω παραγράφου (σ.σ θερμοκήπια-πέργκολες με σταθ επικάλυψη-προστεγάσματα-προσωρινές κατασκευές-στέγαστρα) όπως ισχύει, δεν έχει εφαρμογή η παρ. 4 του άρθρου 26 του ν. 4178/2013 για το πρόστιμο διατήρησης. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης (σ.σ για να μην επιβληθεί πρόστιμο διατήρησης) είναι οι παραπάνω αυθαίρετες κατασκευές να βρίσκονται στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου − γηπέδου. (σ.σ και να μην  είναι θερμοκήπια-πέργκολες με σταθ επικάλυψη-προστεγάσματα-προσωρινές κατασκευές-στέγαστρα)

β) Σε περίπτωση αποδοχής του προστίμου της, παρ. 1α και 1β του άρθρου 26 του ν. 4178/2013, κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, η οποία δύναται να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση ή ενημέρωση της άδειας δόμησης, για την έκδοση άδειας νομιμοποίησης κατασκευών τουριστικών εγκαταστάσεων και μόνο εφόσον έχει εγκριθεί περιβαλλοντική μελέτη κατά τις κείμενες διατάξεις έως τη δημοσίευση του παρόντος, παρέχεται έκπτωση ογδόντα τις εκατό (80%).

γ) Στο ποσοστό της παρ. 14α του άρθρου 23 του ν. 4178/2013 δεν προσμετρούνται υπόγειες επιφάνειες,

όπως αποτυπώνεται ο όγκος αυτών στην οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί.»»

 

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παραπάνω παραγράφου (§6 του άρθρου 4 του Ν.Ο.Κ.)«Πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση αναθεώρησης άδειας δόμησης, που βρίσκεται σε ισχύ, εφόσον τηρείται το περίγραμμα της οικοδομής, ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου». 

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αυθαιρέτων του άρθρου 26 του Ν.4178/13.

Στην περίπτωση νομιμοποίησης κατασκευών κατόπιν έκθεσης αυθαιρέτου εφαρμόζεται η §1α του άρθρου 23 του ίδιου σχετικού νόμου ήτοι καταβάλλεται το παράβολο της παραγράφου 10 του άρθρου 11 αναλόγως της επιφάνειας των.    

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Γεια σας 

 

Δηλαδη αν εχει γινει η αντικατασταση στεγης σε κτισμα προ του 55 το 2014 χωρις να αλλαξει το περιγραμμα μπορει να προχωρησει με μικρη κλιμακα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.