Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παράταση ισχύος Οικοδομικών Αδειών


Recommended Posts

Αστεία πράγματα.

 

Η παράτασεις πρέπει να ξεκαθαρίζουν και τι συμβαίνει με τους επιβλέποντες. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν νέα δήλωση ανάληψης απο τους υπάρχοντες επιβλέποντες και σε περίπτωση που δεν δοθεί να ζητείται νέος επιβλέπων. 

 

Σιγά μην έχω εγώ υποχρέωση να τσεκαρω άδειες του 2010 και κατα πόσο ο ιδιοκτήτης μαζέυει λεφτά και κάθε 3 μήνες σοβαντίζει κι απο ένα τοίχο. 

 

Για μένα άδειες που έληξαν (χωρίς να γίνει παράταση ισχύος απο την πολεοδομία) αυτομάτως αποδεσμεύουν τον μηχανικό απο τις υποχρεώσεις του.

Link to comment
Share on other sites

Εισαι σιγουρος γι'αυτο?

Νομιζω οτι αν δεν εχει αναθεωρηθει η αδεια, κατα τη διαρκεια εφαρμογης του ΦΠΑ, δεν υπαγεται σε ΦΠΑ ασχετα αν ειναι σε ισχυ ή οχι.

 

Είναι πιό περίπλοκο ... πάντως οι περιπτώσεις φαίνονται στο παρακάτω απόσπασμα :

 

ΠΟΛ 1083 25/5/2006 - ΘΕΜΑ : «Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 1 του ν.3427/27.12.2005 για το Φ.Π.Α. στις νεόδμητες οικοδομές».

 

3.Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.3427/2005 αντικαθίσταται η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. και ορίζεται ότι στο ΦΠΑ υπάγονται τα ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής εκδίδεται από την 1η Ιανουαρίου 2006 καθώς και τα ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί πριν την ανωτέρω ημερομηνία, αλλά αναθεωρείται από την 1η Ιανουαρίου 2006, εφόσον μέχρι την ημερομηνία αναθεώρησης δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής.

Είναι σαφές ότι, εφόσον η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί η αναθεωρηθεί μέχρι και 31/12/2005 , το ακίνητο δεν υπάγεται σε ΦΠΑ, ανεξαρτήτως χρόνου έναρξης των εργασιών κατασκευής ή υπογραφής του εργολαβικού προσυμφώνου (σε περίπτωση αντιπαροχής). Επίσης είναι σαφές ότι δεν υπάγεται σε ΦΠΑ το ακίνητο του οποίου η άδεια αναθεωρείται από 1/1/2006 και μετά και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της αναθεωρημένης άδειας έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής (σύμφωνα με άδεια εκδοθείσα μέχρι και 31/12/2005).

Για τα ακίνητα των οποίων η άδεια κατασκευής εκδίδεται ή αναθεωρείται από 1/1/2006 και μετά (και μέχρι την ημερομηνία αναθεώρησης δεν έχουν αρχίσει εργασίες κατασκευής) μπορεί με αίτηση των ενδιαφερομένων να χορηγηθεί εξαίρεση από την υπαγωγή στο ΦΠΑ εφ΄ όσον έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος στη πολεοδομία και έχει υπογραφεί προσύμφωνο και εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής μέχρι και τις 25/11/2005 (επί αντιπαροχής). Σε περίπτωση που η οικοδομή ανεγείρεται σε ιδιόκτητο από την κατασκευαστική επιχείρηση οικόπεδο, αρκεί η κατάθεση πλήρους φακέλου στην πολεοδομία μέχρι και τις 25/11/2005.

Η εξαίρεση εξακολουθεί να ισχύει στην περίπτωση αναγκαστικής αλλαγής των προσώπων των συμβαλλομένων στο προσύμφωνο και εργολαβικό κατασκευής μερών λόγω θανάτου και συνέχισης της ίδιας σύμβασης από τους κληρονόμους του θανόντος (π.χ. οικοπεδούχος που έχει υπογράψει με εργολάβο κατασκευαστή προσύμφωνο και εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής αποβιώνει, το παιδί του αποδέχεται την κληρονομιά και συνεπώς και τα απορρέοντα από αυτήν δικαιώματα και συναινεί στην συνέχιση της οικοδομής).

Με την Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ΠΟΛ 1038/9.3.2006 καθορίστηκε η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της παραπάνω εξαίρεσης. Διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή της παραπάνω ΑΥΟΟ δόθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1066/2.5.2006.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω μπερδευτεί, αδεια του 2015, στο έντυπο της ΥΔΟΜ έχει ώς λήξη το 2019. Ισχύει 

ή πλέον πάμε σε 7ετία? Παράλογο αδεια του 11 να λήγει το 20 και αδεια του 15 το 19...

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 28
Το άρθρο 47Α του ν. 4067/2012 αντικαθίσταται ως εξής:
«Αν μέχρι την ημερομηνία έναρξης του ν. 4067/2012 έχει υποβληθεί φάκελος για την έκδοση διοικητικής πράξης άδειας εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1577/1985, όπως τροποποιήθηκε, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η προθεσμία έκδοσης παρατείνεται έως τις 30.4.2018.».

 

 

Δηλαδή υπάρχουν ακόμα φάκελοι που έχουν κατατεθεί το 2012 και δεν έχουν επιστραφεί?? Πως Γκένεν Αυτό??

Link to comment
Share on other sites

ηδη, με τον 4447/16 το αρθρο 47 ισχυε ως εξης

 

«Άρθρο 47Α

   Αν μέχρι την ημερομηνία ενάρξεως του ν. 4067/2012 έχει υποβληθεί φάκελος για την έκδοση διοικητικής πράξης άδειας εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1577/1985 ως τροποποιήθηκε, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η προθεσμία έκδοσης παρατείνεται έως 31.12.2017.».

 

στη συνεχεια αντικατασταθηκε ως ανω

Link to comment
Share on other sites

 

 

Δηλαδή υπάρχουν ακόμα φάκελοι που έχουν κατατεθεί το 2012 και δεν έχουν επιστραφεί?? Πως Γκένεν Αυτό??

 

 

 Από τότε υπάρχουν παρατάσεις για φακέλους προ ΝΟΚ και προ ν.4030 γιατί δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση επιστροφής από την ΥΔΟΜ. Δεν υπάρχει 9μηνο ...

 

Προσωπικά έχω φάκελο στα φορολογικά που δεν τον τελειώνω για να έχω μακρύτερα την ημερομηνία λήξης της άδειας που θα βγει. Η αλήθεια είναι ότι λαχτάρησα που δεν είχε βγει η παράταση στο τέλος του χρόνου, αλλά την περίμενα ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τι νόημα έχει η λήξη της άδειας; Ας μην υπήρχε, να τελειώναμε. Έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Ας υπήρχε μόνο λήξη επίβλεψης

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.