Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερώτηση σχετικά με σχεδιασμό και επίβλεψη κατασκευής νέας ηλεκτρονικής πατέντας


TheFuture

Recommended Posts

Γειά σας, είμαι σπουδαστής της σχολής πολιτικών μηχανικών Τ.Ε. στο ΤΕΙ της Λάρισας και πρόσφατο μέλος της κοινότητας σας,

 

Η ερώτηση μου είναι άσχετη με το αντικείμενο που σπουδάζω και ακριβώς επάνω στο δικό σας οπότε συγχωρήστε τις άσχετες ερωτήσεις μου. :)

 

Η αναζήτηση μου αφορά την εύρεση ενός επαγγελματία του χώρου που να έχει τη δυνατότητα να μελετήσει και να σχεδιάσει από το μηδέν κατόπιν δικών μου κατευθύνσεων

μία νέα ηλεκτρονική συσκευή για την οποία δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω πολλά, γιατί είναι στο επίπεδο της "ιδέας", αλλά μπορώ να πώ οτί αφορά μία συσκευή παρόμοια με ένα router αλλά κάπως πιό πολύπλοκη. Εχω το σκοπό και τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσω προσωπικά τη μελέτη κτλ. καθώς και τη κατασκευή του πρωτοτύπου 

Με λίγα λόγια ρωτάω: 

 

Με ποιά ιδιότητα και εξειδίκευση θα πρέπει να αναζητήσω το κατάλληλο άτομο;

 

Τι ισχύει με την ευρεσιτεχνία και τα δικαιώματα σε μια τέτοια περιπτωση; 

 

Υπάρχει στην Ελλάδα εταιρία που να αναλαμβάνει τη κατασκευή πρωτοτύπων ηλεκτρονικών συσκευών;

 

Αξίζει κάποιος να κινήσει κάτι τέτοιο καλύτερα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Και γιατί;

 

Αν μπορώ θα δώσω κι άλλες διευκρινήσεις σε σχεση με τη συσκευή.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

- ξεκινας απο Ηλεκτρολογος μηχανικος (με ειδικευση), ηλεκτρολογος ΤΕ,  μπορει να χρειαστουν και αλλοι (πχ προγραμματιστες κλπ)

- δεν γνωριζω λεπτομερειες

-υπαρχουν αρκετες εταιριες

- προφανως συγκεκριμενες χωρες εχουν αλλες υποδομες σε τετοια θεματα. Στην τελικη σκεψου το US patent σε σχεση με το Greek patent. Πρεπει να δεις ομως και τα αντιστοιχα κοστη για να μπορεις να αποφασισεις.

Link to comment
Share on other sites

Συμβουλή: πρώτα η πατέντα και μετά όλα τα άλλα, working sample inclusive.

Γιατί θες να την κατασκευάσεις απο τώρα και να μπλέξεις τρίτους? Πως θα τους δεσμεύσεις οτι ΔΕΝ θα ζητήσουν και αυτοί πατέντα 1 μέρα πριν απο σένα?
δλδ να παρουσιάσουν την ιδέα σου σαν δικιά τους και να πάρει κάποιος συνεργάτης σου την πατέντα και συ να μείνεις με την ευφυία και μόνον? κρίμα...

Ποιός ζήτησε πλήρως λειτουργικό προτότυπο?

 

Router εννοείς dsl modem/router που έχουμε στα σπίτα μας για να συνδεόμαστε στο ίντερνετ?

 

Για ιδιότητα και εξιδείκευση δεν ξέρω, εξαρτάται απο τον τομέα, είναι internet security, networking, τι?

Γενικά μιλώντας κάποιος Ηλεκτρονικός μηχανικός με εμπειρία σε DSP ή microcontroller programming (τουλάχιστον ενας). Υποθέτω οτι κάποιο router του εμπορίου θα σε καλύπτει και ΔΕΝ θα χρειαστείς να φτιάξεις το hardware απο το 0.

 

Για το τι ισχύει για ευρεσιτεχνία και τα δικαιώματα καλύτερα ρώτα δικηγόρο, θα σε κατευθύνουν σε ειδικούς.

 

Αν αξίζει το "...Ελλάδα ή στο εξωτερικό...", εξαρτάται... φαντάζομαι το European Patent θα σε καλύπτει. Δες site.

 

Αν μπορείς και θες δώσε λεπτομέρειες, όχι το πως το καταφέρνει η ιδέα σου αλλα το τι κάνει.

 

Τέλος, αν η ιδέα σου είναι τόσο προτότυπη και ιδίως εμπορικά εκμεταλεύσιμη κατοχυρώσου νομικα πρώτα πριν αρχίσεις και ζητάς βοήθειες. Μπορεί και να βρεθείς και κατηγορούμενος απο κάποιον που θα σε αντιγράψει...

Μια κουβέντα με τους καθηγητές στο Electronic Dept. της σχολής σου θα σου δώσει μια πρώτη ιδέα για το τι γίνεται και αν αξίζει.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα ,

δεν πολυκαταλαβα τι θες αλλα θα απαντησω οσο πιο περιεκτικα και συντομα μπορω μιας και εχω καποια σχεση με το αντικειμενο

  • Αρχικα αν υποθεσουμε οτι αυτο που εχεις στο μυαλο σου ειναι κατι το εφικτο θα πρεπει να ψαξεις αν υπαρχει ηδη το ιδιο πραγμα πατενταρισμενο , το οτι δεν το εχεις ακουσει να υπαρχει δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει γιατι πολλες φορες οι εταιριες πατενταρουν κατι και στο μελλον βλεπουν οτι δεν αξιζει ειτε δεν πουλαει και σταματανε να πληρωνουν την πατεντα, οποτε πας στο σαιτ του european patent office (www.epo.org) και στο espacenet ψαχνεις αν και τι υπαρχει απο παροιμοιες πατεντες (το επονομαζομενο prior art).
  • Απο κει και επειτα αν η πατεντα σου σε σχεση με τις ηδη υπαρχουσες καλυπτει τις προυποθεσεις (inventive step , industrially applicable & φυσικα να ειναι κατι το νεο) βλεπεις που σε συμφερει να το πατενταρεις . Για κανεναν λογο δεν μενεις μονο στην Ελλαδα αν μιλαμε για κατι το πρωτοπορο (Εκτος και αν το κανεις ως πρωτο βημα ωστε να καλυφθεις χρονικα οσο συνεχιζεις την αιτηση σου στο EPO) γιατι πολυ απλα ο οποιοσδηποτε θα μπορει να φτιαξει ακριβως το ιδιο πραγμα και να το πουλαει σε ολες τις χωρες εκτος της ελλαδας. Κοιτας κυριως για European Patent που σε καλυπτει για καμια 38-40 χωρες (μπορεις να επιλεξεις και πιο λιγες αν θες) . Υπαρχουν και αλλες λεπτομεριες για priorities ωστε να γινει και σχεδον ταυτοχρονη καλυψη σε κορεα usa κλπ αλλα δεν εχει νοημα να μπω σε τοσο λεπτομεριες.  Σημαντικη παραμετρος το κοστος.... το european patent κοστιζει 30,000 ευρω περιπου(αν κανεις αιτηση για καλυψη σε πανω απο 5 χωρες) . Μια απτις αλλες λεπτομεριες που δεν αναφερω ειναι οτι αν εχεις ετοιμο το documentation σου μπορεις να ζητησεις να γινει μονο search απο καποιο patent office δηλ να τσεκαρουν αν υπαρχει κατι αντιστοιχο χωρις να κανεις αιτηση
  • Επισης θα χρειαστεις ειδικευμενο δικηγορο που να ξερει τα τυπικα και την ουσια πως γινονται και διαμορφωνονται αυτα τα εγγραφα (i.e. claims etc).

Αλλη σημαντικη παραμετρος , το οτι κανεις αιτηση δεν σημαινει οτι σε ενα μηνα θα εχεις απαντηση αν εγκρινεται ειτε οχι . Συνηθως παιρνει μαζι με πιθανες καθυστερησεις που ειναι πολυ πιθανο να συμβουν ( οπως πχ να πας να πατενταρεις κατι το ηδη πατενταρισμενο με αποτελεσμα να σου ζητανε να αλλαξεις τα claims σου κλπ) παιρνει 18 μηνες+++ /2 3 χρονια.

 

Ολα αυτα που εγραψα ειναι κυριως τροφη για σκεψη , αν σταληθεια ειναι κατι που αξιζει πατενταρισμα θα πρεπει να συμβουλευτεις ειδικο  δικηγορο .

Edited by lefe
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.