Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αυτοκινητόδρομο που λάμπει στο σκοτάδι έφτιαξαν στην Ολλανδία


Engineer

Recommended Posts

Σε ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου έξω από το Άμστερνταμ στην Ολλανδία, γραμμές από ειδική βαφή στην οποία έχει προστεθεί “φωσφορίζουσα” σκόνη, αντικατέστησαν τις ενεργοβόρες κολώνες φωτισμού σε μήκος 500 μέτρων. Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί να νιώθουν ότι οδηγούν τα οχήματα τους στο μέλλον του… Tron.

 

 

Το Studio Roosegaarde είχε παρουσιάσει το σχετικό concept πριν από δύο περίπου χρόνια, με στόχο οι βαφές που αντλούν ενέργεια από την ήλιο, και «φωσφορίζουν» το βράδυ να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση της ενέργειας. Σήμερα, σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία Heijmans έκανε την ιδέα πραγματικότητα στον αυτοκινητόδρομο Ν329 στο Oss. “Μοιάζει σαν να οδηγείς σε παραμύθι” επισημαίνει η Ολλανδική ιστοσελίδα Nos.nl.

 

Η αρχική ιδέα συμπεριλάμβανε πέρα από γραμμές και διάφορες σημάνσεις με απώτερο σκοπό, την βελτίωση του φωτισμού, την έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών και βεβαίως την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Για την ώρα η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί μόνο στις γραμμές του δρόμου, κατά μήκος μισού χιλιομέτρου, αφού ο δημιουργός του studio, Daan Roosegaarde όσο και η κατασκευάστρια εταιρεία Heijmans δεν έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα συμβόλαια από την Ολλανδική κυβέρνηση για την επέκταση του έργου.

 

Οι γραμμές λάμπουν για περίπου 8 ώρες, ωστόσο η ειδική βαφή χρειάζεται να δοκιμαστεί αρκετά στις καιρικές συνθήκες και στα συνεχή «περάσματα» από τα αυτοκίνητα ωσότου αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό.O Roosegaarde είπε στο wired.co.uk ότι η εταιρεία Heijmans έφτασε την φωτοβόλο βαφή του στα άκρα: “Είναι σχεδόν ραδιενεργή” είπε.

 

 

 

Πηγή: http://www.insomnia....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Να τολμήσω να πω ότι θέλω και εγώ τέτοιους δρόμους; Ή θα θυμώσει ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΗ;

Link to comment
Share on other sites

πρωτοπόρα ιδέα και energy saving.

αλλα στις χώρες που έχουν πολλά διερχόμενα αγρια ζώα μεσα στους επαρχιακούς δρόμους θα αυξηθούν οι θάνατοι τους απο ατυχήματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά ούτε τις κοινές βαφές οδοσήμανσης και μετά από κανά μήνα ξεβάφουν οι δρόμοι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.