Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ανάληψη επίβλεψης σε ειδικό κτίριο από Πολ. Μηχανικό?


Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος, σε ειδικό κτίριο που απαιτείται υπογραφή Αρχιτέκτονα στις Αρχιτεκτονικές Μελέτες, αν μπορώ ως Πολιτικός Μηχανικός να υπογράψω εξ' ολοκλήρου την επίβλεψη των Αρχιτεκτονικών. Στις μελέτες νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να συνυπογράψουμε την μελέτη με τον Αρχιτέκτονα, αρκεί να υπάρχει και η υπογραφή Αρχιτέκτονα, σωστά?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by Michael
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε κι εμένα με απασχολεί το τι γίνεται με τα δικαιώματα υπογραφής αρχιτεκρονικών μελετών αλλά και ανάληψης επίβλεψης από Π.Μ. σε ειδικά κτίρια (όχι εντός παραδοσιακού οικισμού, ιστορικού τμήματος πόλης κλπ.). Το άρθρο 8 του Ν.4030/11 (παρ.2): "Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς". Από ό,τι καταλαβαίνω μιλάει μόνο για μελέτες και δεν εμπλέκει άμεσα τα ειδικά κτίρια εκτός παραδοσιακού οικισμού, ιστορικού τμήματος κλπ. .Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από αυτό. Για τα ειδικά κτίρια βέβαια αναφέρεται ότι (τελευταία τροποποίηση Ν.4258/14 αρ.21 παρ.1) χρειάζεται γνωμοδότηση του Σ.Α. Αν μπορεί κάποιος άλλος συνάδελφος να βοηθήσει θα ήμουν κι εγώ ευγνώμων.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι γιατί αυτή η ανησυχία;

Ειδικό κτίριο μπορεί να είναι και ένα απλό διώροφο με το ισόγειο κατάστημα, όροφο κατοικία και Εισογ>Εορόφου. Στη περίπτωση αυτή, απαιτούσε ποτέ ο νόμος συνυπογραφή αρχιτέκτονα;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι κάπου είχα δει μια τροποποίηση του ν. 4030 (σε επόμενο νόμο), που έλεγε ότι στην παράγραφο 2 του άρθρου 8, του νόμου 4030/11, μετά τη φράση διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία προστίθεται η φράση " καθώς και στα ειδικά κτίρια" (και συνεχίζει ότι τις Αρχιτεκτονικές Μελέτες τις υπογράφουν αποκλειστικά Αρχιτέκτονες, τις Στατικές μελέτες Πολιτικοί Μηχανικοί κ.λ.π.) .

Δεν μπορώ να βρω που το είχα διαβάσει!

Και μάλιστα το είχα διαβάσει παρέα με συνάδελφο, ο οποίος το θυμάται ακριβώς έτσι, αλλά δεν μπορεί να βρεί ούτε αυτός που το είχαμε διαβάσει!

Πάντως ακόμα κι έτσι να είναι δεν αναφέρει τίποτα για επίβλεψη. Ρωτάω, γιατί έχω ειδικό κτίριο, όπου ο Αρχιτέκτονας που θα υπογράψει την μελέτη, δεν θέλει να υπογράψει την επίβλεψη, για δικούς του λόγους (απόσταση, πιθανότατα τμηματική κατασκευή του έργου κ.λ.π.). Αν προχωρήσω την άδεια και μου ζητήσουν στην Πολεοδομία υπογραφή Αρχιτέκτονα στην Επίβλεψη, θα έχω πρόβλημα. Προφορικά τώρα μου λένε ότι δεν χρειάζεται, αλλά κανείς δεν ξέρει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

To μόνο που βρίσκω είναι ότι προανέφερες

 

παρ 2 Άρθρο 8 ν. 4030 (ενημερωμένο μέχρι 31-3-2014)

2. Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πρόκειται για μια τροπολογία (τέλος Ιουλίου του 2013 μου φαίνεται) που αφαιρούσε τη δυνατότητα σε πολιτικούς μηχανικούς να υπογράφουν αρχιτεκτονικά σε ειδικά κτίρια, η οποία όμως αποσύρθηκε. δε νομίζω ότι έχεις κάποιο πρόβλημα τόσο για μελέτη όσο και για επίβλεψη από πολιτικό μηχανικό.

Edited by cv94013
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Από παλιά υπήρχε η αρχή ότι δικαίωμα επίβλεψης για κάθε ειδικότητα υπήρχε όταν υπάρχει το δικαίωμα μελέτης.

Με βάση αυτή την αρχή έλεγχαν και οι πολεοδομίες το δικαίωμα υπογραφής στις επιβλέψεις.

 

Απ όσο όμως ξέρω (δεν είμαι 100% σίγουρος) πουθενά δεν το γράφει ρητά αυτό, ούτε και το αντίθετο όμως.

 

Δηλαδή δεν θυμάμαι να υπάρχει ρητά η απαγόρευση να υπογράφει ειδικότητα επίβλεψη όταν δεν έχει το δικαίωμα της μελέτης, ούτε όμως θυμάμαι να υπάρχει γραμμένο ρητά ότι επιτρέπει να υπογράφει επίβλεψη όταν δεν έχει το δικαίωμα της μελέτης.

Συμπέρασμα αν δεν υπάρξει κάτι συγκεκριμένα γραπτό, θα είναι δίκοπο μαχαίρι για τον επιβλέποντα.

Αν συμβεί κάτι ή κάποιος τρίτος κυνηγήσει κάτι ο μηχανικός είναι εκτεθειμένος και θα πρέπει να αποδείξει με την εις άτοπον απαγωγή σε δικαστήρια αν είχε ή όχι το δικαίωμα.

 

(Δεν υπεισέρχομαι στην ουσία διότι δεν είναι του παρόντος θέματος, δηλαδή αν οι ΠΜ έχουν το γνωστικό υπόβαθρο για αυτές τις επιβλέψεις, τις οποίες σαφέστατα έχουν, παρ ότι κατά κανόνα δεν έχουν το αντίστοιχο στην μελέτη τους. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συναποφασίσουν σε διεπιστημονικό επίπεδο οι σύλλογοι μας και να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα με βάση τα νέα δεδομένα)

Link to comment
Share on other sites

 

σε αυτό όντως αναφερόμαστε

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

9 Φεβρ. 2018
Παρακαλώ θερμά, στο παρακάτω Link ρωτάω την ισχύουσα νομοθεσία για το ποια αρχιτεκτονικά μπορεί σήμερα 9/2/2018 να υπογράψει ο διπλ. Πολιτικός Μηχανικός. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Σκέφτηκα πως ίσως -εφόσον από το 2014 σας απασχολούσε- έχετε βγάλει άκρη. Σας ευχαριστώ πολύ

 

**************

Edited by Didonis
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.