Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φωταγωγός, Αίθριο, Ακάλυπτος χώρος


Recommended Posts

On 8/6/2015 at 7:26 ΜΜ, salpigoal said:

Να το παω αλλιως αφου βλεπω οτι κανεις δεν απανταει :

 

Διαβαζω στο Άρθρο 11 του Κτιριοδομικου :

 

'' Για φωτισμό και αερισμό χώρων βοηθητικής χρήσης αρκεί να εξασφαλίζονται διαστάσεις α=3.00 + 0,10υ κάθετα προς το άνοιγμα και 1,20μ. παράλληλα προς Αυτό , άλλως ,αν δεν εξασφαλίζονται αυτές οι διαστάσεις επιβάλλεται η εγκατάσταση τεχνητού φωτισμού και αερισμού ''

 

Αν εχω λοιπον ενα τυφλο μπανιο υπαρχουν τα εξης  τινά :

 

α) Φωτισμος - αερισμος μεσω αιθριου ελαχιστων διαστασεων ΔχΔ

 

β) Φωταγωγος (διαμπερες ανοιγμα κατα Ν.Ο.Κ.) το οποιο ΔΕΝ μετραει σε δομηση, μετραει ομως σε καλυψη και ογκο, διαστασεων 1,20 Χ Δ

 

γ) Τεχνητος ή εμμεσος αερισμος & εμμεσος  φωτισμος

 

 

Τα λεω καλα ή  μου ξεφευγει κατι?

 

Επαναφέρω για να ρωτήσω συνάδελφε, γιατί να μην κάνεις χρήση του 11.6.η. αντί του 11.6.κθ όπου αρκεί ένα άνοιγμα τουλάχιστον 0,50 τμ. ?

Edited by Ellital
Διόρθωση
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα συνάδελφοι, έχω ένα πρόβλημα με φυσικό φωτισμό-αερισμό κλιμακοστασίου, αναρωτιέμαι εάν μπορεί να βοηθήσει κάποιος... θα ήμουν ευγνώμων. Έχω κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο σε πολυκατοικία και έχω προβλέψει φωταγωγό 0,60 Χ 2,00 ώστε να πιάσω τα δύο μέτρα που αναφέρει ο οικοδομικός κανονισμός στο άρθρο 14.3. και να έχω και άνοιγμα κάθετο στα 2,0μ. επιφάνειας 0,5τ.μ. Ωστόσο ο έλεγχος από την υπηρεσία αναφέρει ελάχιστη διάσταση 1,20 Χ δ για φωταγωγό. Κατ' αρχήν δεν βρίσκω που αναφέρεται αυτό... και στη συνέχεια δεν βλέπω πως μπορώ να το αντιμετωπίσω χωρίς να αλλάξω τη διάσταση. Έχει κανείς καμία πρόταση ; Υαλότουβλα ; Εάν το βάλω στη δόμηση ; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

δεν έχω καταλάβει καλά γιατί είναι λίγο σύνθετο το ερώτημα σου, πχ ότι λες με υαλότουβλα και να το βάλεις στην δόμηση δεν το έχω καταλάβει. Η ουσία είναι ότι το κλιμακοστάσιο της οικοδομής θέλει φυσικό φωτισμό για να βγει η άδεια και νομίζω με τις αλλαγές που λίγο θυμάμαι τώρα στον ΝΟΚ το 1,20 χ δ ΜΟΥ φαίνεται πιο λογικό να ισχύει, νομίζω το είδα κάπου πρόσφατα ότι δεν αρκεί ο φωτισμός της σκάλας από έναν μικρό φωταγωγό αλλά θέλει κάτι πιο μεγάλο τώρα. 

Link to comment
Share on other sites

Επειδή κάποιος συνάδελφος παραπάνω, ανέφερε χρήση υαλοτούβλων προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα των διαστάσεων. Επίσης, για τη δόμηση το αναφέρω, μήπως οι ελάχιστες διαστάσεις που προτείνει ο Ν.Ο.Κ. έχουν να κάνουν με τη λογική του να αφαιρεθεί από τη δόμηση, ενώ εάν μπει στη δόμηση πιθανόν να παρακάμπτονται. 

Link to comment
Share on other sites

τα αποκλείω και τα δύο. Δεν λέει ο ΝΟΚ καθώς δεν σε αφήνω να το υπολογίσεις στην δόμηση σαν τιμωρία έναντι ζητάω φωταγωγό 1,20 χ δ ώστε να το φωτίσεις. Κρίθηκε ότι ο φωτισμός της σκάλας, η οποία είναι το μέσο για να διαφύγουν οι ένοικοι σε ορισμένες περιπτώσεις από φωταγωγό με εμβαδόν 0,50τμ δεν είναι επαρκής. -
 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω για τις ελάχιστες διαστάσεις του φωταγωγού σύμφωνα με τον Ν.4759/20. Στο άρθρο 14 παρ. 3 του Ν.4067/12 λέει ότι οι χώροι κλιμακοστασίου καλυπτουν τις προυποθέσεις φυσικου φωτισμου αερισμου εφοσον εχουν ανοιγμα σε χωρο ελαχιστης διαστασης 2,00 μ. Η πολεοδομια μου ειπε οτι αυτο αντικασταθηκε στον νεο νομο στο αρθρο 105 παρ 4 , και ετσι επαναφερεται η διαταξη που λεει οτι για να πληρουνται οι προυποθεσεις αερισμου φωτισμου θα πρεπει να εχω τις προυποθεσεις του κτιριοδομικου. Εκει ομως αναφερει για εσοχες του κτιριου και οχι για φωταγωγους επισης δεν αναφερει τους χωρους κλιμακοστασιου επομενως θεωρω οτι εννοει φωτισμο κυριων χωρων.Τι πιστευετε εσεις?

 

Link to comment
Share on other sites

Για κλiμακοστάσια ισχύει από τον κτιριοδομικό το εξής:a: 3,00 +0,1υ και 1,20 παράλληλα προς το άνοιγμα,οι φωταγωγοί δεν δύναται να φωτίσουν χώρους κύριας χρήσης, βοηθητικούς χώρους όμως γίνεται υπό τις προυποθέσεις του κ.κ:α:3,00+0,10 υ και 2,50 κάθετα προς το άνοιγμα.Η απορία μου είναι η εξής:έχω δει εσοχή  με διαστάσεις 1,20χ(δ=2,5+0,05) η οποία πληρεί τις προυποθέσεις φωτισμού αερισμού για κλμιακοστάσιο σε άδεια κατ.3 με προέγκριση ενώ κανονικά είναι Δ=3,00+0,1υ,πως γίνεται αυτό???

Link to comment
Share on other sites

@Anastasia Kέχει αλλάξει ο ΝΟΚ από 9/12/2020 και είναι όπως λέει ο @Panagiotis Andrianopoulos

Ερώτηση : μπορεί να φωτιστεί το κλιμακοστάσιο από παράθυρο προς το όριο σε απόσταση δ ?

Και αν ναι δεν είναι παράλογο να μην μπορεί να φωτιστεί από φωταγωγό με διαστάσεις δ x δ !!!

 

Link to comment
Share on other sites

@Faethon11 υπάρχει η εξής παράγραφος απο κ.κ:

4.3)Σε περίπτωση που είτε από γενικές διατάξεις, όπως τα Αρθ-9,14 κλπ είτε από ειδικές διατάξεις ορίζεται απόσταση Δ μικρότερη της απόστασης α για τις ανάγκες του φωτισμού και αερισμού λαμβάνεται η απόσταση Δ.

Τα ανωτέρω 'αρθρα (το 9 συγκεκριμένα) αναφέρονται σε τοποθέτηση του κτιρίου σε σχέση με τα διπλανά όρια και κάπου αναφέρει

<<2. Κατ’ εξαίρεση από την προηγούµενη παράγραφο, κατά την έγκριση, επέκταση ή αναθεώρηση σχεδίων πόλεων είναι δυνατό να καθορίζονται περιορισµοί για τη θέση του κτιρίου σε σχέση µε τα όρια του οικοπέδου, εφόσον αιτιολογούνται από την αντίστοιχη µελέτη της περιοχής. "Σε περίπτωση έγκρισης ή επέκτασης σχεδίου πόλεως, όταν το επιτρεπόµενο ύψος των κτιρίων της περιοχής καθορίζεται µέχρι και 8,50 µ. και εφόσον επιβάλλεται η τήρηση απόστασης του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, επιτρέπεται η απόσταση αυτή να είναι µικρότερη του Δ της παραγράφου 1, όχι όµως µικρότερη των 2,50 µ.>>

Αυτές οι περιπτώσεις αναφέρονται σε κτίρια με εξαιρέσεις 'ως προς τις πλαινές αποστάσεις με Δ>2,50

Πως αυτό επηρεάζει την απαίτηση αν επηρεάζει για αερισμό και φωτισμό κλιμακοστασίου  1,20χΔ(3,00 +0,1υ) σε 1,20Χδ(2,5+0,05υ) σε ένα μεσαίο οικόπεδο με υποχρεωτική απόσταση Δ στο οπίσθιο όριο του??

H εσοχή όμως είναι στο πλαϊνό του όριο ,στο πλαινό του όριο υπάρχει κτίσμα μήπως λόγω του άρθρου 14  παρ1.β που μιλάει για πλαϊνές αποστάσεις δ από τα όμορα οικόπεδα με κτίσματα ,απο εκεί δημιουργεί μία εσοχή διαστάσεων δχδ ?

Έχω πάθει πλάκα με αυτά που βλέπω

Για φωτισμό β.χ χώρου όπως έχει επισημανθεί  οποιαδήποτε διαμπερές άνοιγμα/φωταγωγός μας κάνει το θέμα είναι ο αερισμός.

Edited by Panagiotis Andrianopoulos
Link to comment
Share on other sites

Τα άρθρα 9,14 του ΓΟΚ έχουν αντικατασταθεί από τα άρθρα 14 και 24 του ΝΟΚ

Μικρότερο Δ/δ από το γνωστό έχουμε π.χ. στα χαμηλά κτίρια (Α24) Δ=δ=2.50μ οπότε εκεί μπορεί να φωτιστεί το κλιμακοστάσιο και από φωταγωγό διαστάσεων 1,20x2,50

Εγώ λέω πως έχω δ=2,50+0,05Η απόσταση από το όριο και ρωτάω αν μπορώ να φωτίσω το κλιμακοστάσιο με δεδομένο πως ο Κ.Κ. αναφέρει Δ (δεν είχε τότε θεσπιστεί το δ). Άρα λοιπόν δεν ορίζεται απόσταση Δ μικρότερη από την α=3,00+0,10υ και έτσι πρέπει να έχω απόσταση α για να φωτίσω το κλιμακοστάσιο ενώ ταυτόχρονα μπορώ να φωτίσω από εκεί ένα Υ/Δ ?

Άρα αν δεχθούμε πως μπορώ να φωτίσω από εκεί το κλιμακοστάσιο, μήπως και η κάθετη απόσταση στον φωταγωγό μπορεί να έχει μήκος  δ  και όχι α αφού δ < α ?

Δηλαδή, ξανά, πως γίνεται σε πλαινό όριο να ελέγχουμε αν το α είναι μεγαλύτερο του δ και να χρησιμοποιούμε το δ ενώ σε φωταγωγό τον έλεγχο τον κάνουμε με το Δ (και όχι με το δ) και έτσι να αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το α ???

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.