Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φωταγωγός, Αίθριο, Ακάλυπτος χώρος


Recommended Posts

Η παρ. 4.3 του ΚΚ επιτρέπει σαφώς το φωτισμό από μικρότερη του Δ απόσταση, όπως ο νόμος ορίζει την εκάστοτε ποσότητα που έχει το ρόλο του Δ. Η αποστάσεις αυτές σήμερα μπορεί να είναι δ ή 2.5 στα χαμηλά ή και μικρότερες έως και 1μ. στην περίπτωση εννιάμετρης λωρίδας.

Το πρόβλημα που υπάρχει, στο γενικό μπάχαλο που έχει γίνει, είναι η αναντιστοιχία με τον ορισμό της κάλυψης μεταξύ ΚΚ και σημερινού ΝΟΚ.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

έχω ψιλοπήξει με αυτά και δε πολυκαταλαβαίνω

απλά δε θέλω να ανεβάσω το δ.δ του συνάδελφου για ευνόητους λόγους,

έχει κάνει εσοχή κτιρίου (σε μεσαίο οικόπεδο με οπίσθια απόσταση Δ από το πίσω όριο Δ=3+0,1υ ) διαστάσεων 1,35(κάθετα στο άνοιγμα)χδ(2,5 +0,05υ) για τον φωτισμό/αερισμό κλιμακοστασίου,στην ερώτηση  σου απαντάω το εξής:

4.3)Σε περίπτωση που είτε από γενικές διατάξεις, όπως τα Αρθ-9,14 κλπ είτε από ειδικές διατάξεις ορίζεται απόσταση Δ μικρότερη της απόστασης α για τις ανάγκες του φωτισμού και αερισμού λαμβάνεται η απόσταση Δ.

αυτή η παράγραφος ισχύει και για τα κλιμακοστάσια όποτε γυρνάμε μέσω γοκ85 στο σύγχρονο άρθρο 14 όπου μιλάει για πλαινές αποστάσεις δ οπότε τι να πω... εύγε στον συνάδελφο!!

Link to comment
Share on other sites

Ο ΚΚ υπέθετε ότι υπάρχει ενοποίηση ακάλυπτων χώρων οικοπέδων και κοινόχρηστων χώρων, οπότε όλες αυτές οι ενοποιημένες επιφάνειες που έχουν διάσταση από Δ έως 1μ, με τη συνεργασία των υπολοίπων, μπορούν να φωτίσουν κύριο χώρο αν στην άλλη διάσταση έχουν 2,5μ ή βοηθητικό 1,2μ.

Οπότε ο συνάδελφος με την εσοχή δεν έχει πρόβλημα ...

Το θέμα δημιουργείται εντός του σώματος του κτηρίου. Εδώ σήμερα δεν ορίζεται κάποια απόσταση που αντικαθιστά το Δ. Όμως ο ΝΟΚ αφαιρεί το φωταγωγό από την κάλυψη και τότε η παρ. 4.1 του άρθρου 11 του ΚΚ λέει ότι φωτίζεις και αερίζεις ελεύθερα ... Νομιμοφανής ελευθερία με παράλογο συμπέρασμα.

υγ. Υπόψη ότι τα κλιμακοστάσια ανέκαθεν είχαν ανάγκες αερισμού και όχι φωτισμού. Οι παλιοί κανονισμοί μάλιστα έθεταν όρια εμβαδού του χώρου που αερίζει και όχι όρια απόστασης από το άνοιγμα.

Edited by kan62
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις . Στην δική μου περίπτωση ο φωταγωγός είναι στο σώμα του κτιρίου δεν είναι στο όριο. Δεν έχω βρει κάπου στον νέο νόμο να αναφέρεται ρητά ότι δεν μπορώ να φωτίσω το κλιμακοστάσιο από φωταγωγό διαστάσεων 1,20 χ 2,00 όπως έλεγε ο ΝΟΚ. Το μόνο που άλλαξε στον Ν.4759/ 20 είναι για τα ανοιγματα στις εσοχές. 

Link to comment
Share on other sites

εφόσον έχει αφαιρεθεί η παράγραφος για φωτισμό κλιμακοστασίου και μάλιστα έχει αντικατασταθεί από εσοχές ισχύει ότι αναφέραμε από κ.κ,χωρίς να έχω το βιβλίο μπροστά μου,στη εσοχή δεν προσμετρώνται στη δόμηση τα φέροντα στοιχεία δοκοι-κολώνες ενώ στο φωταγωγό δεν προσμετράται το καθαρό εμβαδόν δηλαδή η τρύπα,(με κάθε επιφύλαξη για τα ανωτέρω).Είτε έχεις εσοχή είτε έχει φωταγωγό είτε διαμπερές άνοιγμα εφόσον είναι σε σχέση με πλαινό όριο οικοπέδου είσαι 1,20χδ, αν θες ανέβασε μία το κλιμακοστάσιο σου.

Επίσης αυτό που έχεις κάνει είναι φωταγωγός αλλά και εσοχή , επί της ουσίας όλα εσοχές είναι " αίθρια,διαμπερή ανοίγματα,φωταγωγοί ...

Edited by Panagiotis Andrianopoulos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα σε όλους!

 @kan62 Σύμφωνα με την Τεχνική Οδηγία για το ΝΟΚ (άρθρο 11 παρ. 6η) "Από τα διαμπερή ανοίγματα δεν αποκτούν προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού οι χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν πρόκειται για εσωτερικό αίθριο." και δεδομένου ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Κτιριοδοµικού Κανονισµού που δεν τροποποιούνται µε το ΝΟΚ, θεωρώ ότι ναι μεν τα διαμπερή ανοίγματα δεν προσμετρώνται σε δόμηση/κάλυψη, δεν εξασφαλίζουν όμως φυσικό φωτισμό σε χώρους κύριας χρήσης, καθώς η διάταξη του Κτιριοδομικού Κανονισμού (άρθρο 11 παρ. 4.1)  "Οι ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου οι οποίοι δεν προσμετρώνται στην κάλυψη που πραγματοποιείται, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για φωτισμό και αερισμό χώρων οποιασδήποτε χρήσης" είναι αντίθετη με τις ρυθμίσεις του ΝΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά δεν καταλαβαίνω γιατί συγχέετε τα διαμπερή ανοίγματα με τους ακάλυπτους χώρους. Μετά δεν καταλαβαίνω να υπάρχει κάποιο νομικό θέμα αφού είναι σαφές ότι τα διαμπερή δεν εξασφαλίζουν φωτισμό πράγμα που οι ακάλυπτοι το κάνουν.

Τέλος δεν καταλαβαίνω την αναφορά σας σε μένα ...

Link to comment
Share on other sites

Νόμιζα ότι εσείς το κάνατε πρώτος στην τελευταία δημοσίευση σας στο σκέλος "Α-Ερμηνεία σε συνδυασμό με ΝΟΚ".

Για αυτό και η προσωπική αναφορά.

Επίσης σας βλέπω πολύ ενημερωμένο και ήλπιζα σε κάποιο "ξεμπλοκάρισμα" γιατί η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί.

Edited by Γεωργία Αλυσανδράτου
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Γεωργία Αλυσανδράτου said:

Νόμιζα ότι εσείς το κάνατε πρώτος στην τελευταία δημοσίευση σας στο σκέλος "Α-Ερμηνεία σε συνδυασμό με ΝΟΚ".

Για αυτό και η προσωπική αναφορά.

Επίσης σας βλέπω πολύ ενημερωμένο και ήλπιζα σε κάποιο "ξεμπλοκάρισμα" γιατί η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί.

Μα και εκεί το ίδιο γράφω. Ως διαμπερή που μπορούν να φωτίσουν απομένουν μόνο οι υπαίθριοι (ασκεπείς χώροι) του τελευταίου επιπέδου γιατί προϋπόθεση για τον φωτισμό (εκτός της διάστασης) είναι πάντα το ασκεπές.

Υπάρχει βέβαια πάντα και ο ΑΗΧ, όπως μπορούμε να ονοματίσουμε τις συνέχειες της αρχής ή του τέλους ενός διαμπερούς ανοίγματος, αλλά τότε δεν μιλάμε πλέον για διαμπερές αλλά για ΑΗΧ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.