Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

σωστη επιλογή μεταπτυχιακού


gio_ser

Recommended Posts

Γειά σας συνάδελφοι μηχανικοί..είμαι χημικός μηχανικός έτοιμος για πτυχίο(πρώτα ο θεός.. :) )και σκέφτομαι πολύ τι μεταπτυχιακό θέλω να διαλέξω για την συνέχεια..με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με τα φάρμακα όμως απο την σκοπιά της ''καθαρής'' χημείας και οχι τόσο της προώθησης..Δηλαδή ας πούμε η παραγωγή και γενικότερα οι εργαστηριακές δοκιμές..πρόσφατα βέβαια διάβασα και για την εμβιομηχανική και την βρήκα εντυπωσιακή σαν ιδέα αφού κατά κάποιο τρόπο μπορεί να συνδυαστεί με την παραγωγή φαρμάκων(δοκιμή φαρμάκων στον ανθρωπό).Αυτο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: ποιος απο τους 2 κλάδους θεωρείται οτι μπορεί να προσφέρει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση??(προτεραιότητά μου είναι να κάνω κάτι που μου αρέσει αλλά αφου μου αρέσουν και τα 2 θα ήθελα να μάθω απο πιο έμπειρους μηχανικούς την άποψη τους)..και επίσης θα ήθελα να μάθω τι τύπου μεταπτυχιακό θα προτείνατε για κάθε περίπτωση(ειδικά στα φάρμακα δεν ξέρω αν πρέπει να στραφώ προς τα πολυμερή ή την βιοτεχνολογία)..συγνώμη αν κούρασα και οποιαδήποτε άποψη είναι καλοδεχούμενη και θα με βοηθήσει πολύ :)

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επαγγελματικη αποκατασταση στην ελλαδα του σημερα, μαλλον είναι συντομο ανεκδοτο (και καλο μαλιστα). Ένα μεταπτυχιακο δεν προκειται να σου προσφερει τιποτα απολυτος στο να σε προτιμησουν εναντι καποιου αλλου. Αμα δεν δουν να εχεις προϋπηρεσία (και καλη μαλιστα) δεν συγκινουνται.

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ με αυτο που λές αλλά απο το να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια προτιμώ να κάνω κάτι για τον εαυτό μου..και αν δεν ευδοκιμήσει στην ελλάδα ίσως σε κάποια άλλη χώρα.

Link to comment
Share on other sites

Γενική άποψη για μεταπτυχιακά.

 

- Ερώτηση στους καθηγητές σου στην σχολή ποια είναι τα κορυφαία πανεπιστήμια να πας στο εξωτερικό.

- Ελέγχεις με την σειρά σε ποια μπορείς να πας τόσο από οικονομικής άποψης αλλά και προσόντων και πας εξωτερικό.

 

Για εμένα πάντως και ένα MBA σε μεγάλο πανεπιστήμιο είναι πάντα καλό και μπορεί να σου ανοίξει πόρτες σε άλλους τομείς (οικονομικά) που είνια τεράστιο πεδίο.

 

Ψάξε για εξωτερικό λοιπόν, εκεί θα βρεις δουλειά και μετά ή θα κάνεις κάνα διδακτορικό, θα ανοίξει το μυαλό σου τέλος πάντων. Αλλά θα πρέπει να πληρώσεις πολλά λεφτά. 30.000Ε π.χ. τον χρόνο....Αλλά από το να κάνεις κάτι μέτριο με 5-10.000 στην Ελλάδα της ανεργίας αξίζει.

Link to comment
Share on other sites

φυσικά και το εξωτερικό είναι η καλύτερη επιλογή αλλα προς το παρόν και λίγο ανέφικτο για μένα για οικονομικούς λόγους..προσπαθώ μήπως τελειώσω κάτι εδώ και έπειτα γίνω δεκτός σε κάποιο πανεπιστήμιο της γερμανίας που έχω και την γλώσσα και είναι και πιο οικονομικά απο όσο ξέρω..κάτι για τους τομείς που ανέφερα έχεις ακουστά φιλε nik?ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σου

Link to comment
Share on other sites

Τα διδακτορικά δεν είναι τυπική εκπαίδευση αλλά ερευνητική. Μπορούν υπο προϋποθέσεις να βοηθήσουν επαγγελματικά. Πολλές φορές όμως επειδή δημιουργούν συγκεκριμένες τάσεις και διαδικασίες σκέψεις μπορούν να συμβάλουν αποτρεπτικά. Στην Ελλάδα δυστυχώς εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είναι καθαρά ερευνητικά. Συνήθως επειδή είναι συνδεδεμένα με κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες, χρόνο και συμβατικές υποχρεώσεις. Αυτόματα λοιπόν μετατρέπονται σε μια διαδικασία "ερευνητικής" απασχόλησης. 

 

Πάμε τώρα στο MSc που δυστυχώς για άλλη μια φορά καταλαβαίνω οτι τα βλέπεται σαν κάποιο χαρτί επαγγελματικής ανέλιξης. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική ασχέτως εαν το πανεπιστήμιο είναι το καλύτερο ή το χειρότερο. Το κάθε πανεπιστήμιο στα προπτυχιακά/μεταπτυχιακά λειτουργεί με τις αρχές μιας παραγωγικής διαδικασίας. Η διαδικασία είναι η μεταβίβαση γνώσης και όχι η εμφύτευση γνώσης. Η γνώση όμως έχει κάποια δικά της χαρακτηριστικά, 

 

α) Είναι άπειρη και άρα κανένα πρόγραμμα σε κανένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να την καλύψει στο σύνολό της. 

β) Εισηγείται και δεν διδάσκεται. Η διαδικασία της εμπέδωσης δεν είναι προϋπόθεση του διδάσκοντα μονο αλλά και του φοιτητή.

γ) Συνήθως νέα και δύσκολα μαθήματα ξενίζουν στην αρχή. Αρα πολύ ευκολα μπορούμε να πούμε οτι πίστευα οτι η πχ εμβιομηχανική είναι ωραία αλλα έπεσα σε ένα καθηγητή που δεν τον πήγαινα ή δεν είχε μεταδοτικότητα. 

δ) Η μεταδοτικότητα δεν έχει να κάνει με τον καθηγητή. Κάποιοι άλλοι τον καταλαβαίνουν κάποιοι άλλοι όχι. 

 

 

Πολλές φορές έχω γράψει σε αρκετά άρθρα στο εξωτερικό και σε ομιλίες μου οτι ενας καθηγητής/ερευνητής δεν πρέπει να διδάσκει διότι α) πλέον βλέπει το αντικείμενο απο την σκοπιά της έρευνας και πολλές φορές με καθαρά φιλοσοφική άποψη (η δημιουργία νέας γνώσης μέσα απο την έρευνα περιέχει ένα τεράστιο κομμάτι φιλοσοφίας), β) έχει πάρει την απόφαση να "σπαταλήσει" την ζωή του σε αυτό που ερευνά και θέλοντας και μη θα έχει αντίστοιχες απαιτήσεις απο τους φοιτητές και γ) έχει φτάσει σε ένα επίπεδο εγωιστικής προσέγγισης (η πάλη με τον εαυτό του) και άρα σπανίως θα βρεί χρόνο και διάθεση να "κατέβει" στο επίπεδο των φοιτητών. 

 

Θα μου πείτε γιατί τα γράφεις αυτά. Για τον απλό λόγο οτι τα καλύτερα πανεπιστήμια κατατάσσονται καλύτερα κατα βάση απο τον αριθμό των καθηγητών/ερευνητών.

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Εφοσον εχεις 2 τομεις που ανεφερες οτι σου αρεσουν κοιτα τι μεταπτυχιακα υπαρχουν πανω σε αυτους, λογικα θα εχεις καποια παραπανω "γνωση" ή ορεξη για μαθηση στους τομεις αυτους που ισως να δωσουν προστιθεμενη αξια στις εως τωρα γνωσεις σου.

 

Μην κοιτας το μεταπτυχιακο σαν ενα χαρτι που θα σου δωσει διεξοδο στο εξωτερικο, εχει βρωμισει ο τοπος απο M.Sc εξω, την διαφορα ομως την κανει ο φοιτητης που κατεχει το μαστερ κ τι εχει αποκομισει στο τελος του ετους. Εαν σου αρεσει κατι κ εντριφυσεις τοτε σιγουρα θα αποκτησεις παραπανω γνωσεις σε ενα τομεα κ αυτο θα φανει απο πιθανες συνεντευξεις που ισως σου παρουσιαστουν.

 

Για την Ελλαδα το μεταπτυχιακο ειναι αχρηστο, καντο μονο εαν θες κ πραγματικα σε ενδιαφερει να εμπλουτισεις τις γνωσεις σου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.